
BMW i3
De BMW i3 is een compacte hatchback ontwikkeld door het Duitse BMW. De auto is sinds 2013 op de markt. Destijds was de i3 bijzonder vernieuwend omdat hij leverbaar was als volledig elektrische auto. Een range-extender in de vorm van een benzinemotor was optioneel. Hiermee werd de BMW i3 actieradius aanzienlijk vergroot. Opvallend aan de i3 zijn de achterportieren, die aan de achterzijde scharnieren. Per juli 2022 is de auto niet meer in productie.
Wie tegenwoordig een elektrische auto wil kopen, heeft uit genoeg fabrikanten te kiezen. Dat was in 2013, toen de BMW i3 werd geïntroduceerd, wel anders. De compacte BMW was destijds dan ook revolutionair model. De auto had een relatief bescheiden elektrisch actieradius. Wie echter koos voor een BMW i3 range-extender had nooit last van actieradiusangst. De benzinemotor kon op ieder gewenst moment bijspringen, zodat de premium-hatchback altijd thuis kwam. Vergeleken met de elektrische mogelijkheden van vandaag de dag, is de i3 door de concurrentie ingehaald. Maar de auto heeft veel betekend voor zowel de elektrificatie van BMW, als voor de globale acceptatie van elektrisch rijden.
Sommige fabrikanten gaven hun elektrische auto’s een bescheiden uiterlijk, zodat de overstap van benzine naar elektriciteit niet al te ingrijpend zou zijn. BMW koos met de i3 voor een compleet andere benadering. De auto zag er voor die tijd futuristisch uit en was uit duizenden herkenbaar. In het oog springend zijn onder andere de excentrieke suicide-doors als achterportieren, de blauwe accenten in de dichte ‘grille’ en de glazen achterklep. Veel BMW’s i3 hebben zwart gespoten carrosseriedelen, waaronder de motorkap en raamlijsten. Dit draagt sterk bij aan de herkenbaarheid van de compacte EV.
De futuristische designstijl is ook voortgezet in het BMW i3 interieur. Zo is het dashboard van minimalistische aard met weinig knoppen en andere frutsels. Een rechtopstaand scherm boven de middenconsole biedt toegang tot allerlei functies en instellingen. De designtaal aan de buitenzijde van de i3 is ook tot het interieur doorgedrongen. De afgeronde randen en achthoekige vormen zijn op diverse plaatsen terug te vinden, zonder te overdrijven.
Zeker op de bestuurders- en passagiersstoel is er voldoende ruimte om in alle comfort lang te vertoeven. Op de achterbank is het minder ruim bemeten, al heb je ook hier geen reden tot klagen. Belangrijk om te vermelden is dat om het achterportier te openen, de voordeuren ook moeten worden ontgrendeld. Dat kan als onhandig worden ervaren.
Wanneer is de BMW i3 uitgekomen?
In 2011 toonde BMW de i3 concept car op de IAA in Frankfurt. Deze auto had een compact 22 kWh accupakket waarmee hij tot 160 elektrische kilometers zou kunnen maken. De productieversie van de i3 kwam in 2013 op de markt en had éénzelfde accupakket. Voor een elektrische auto verkocht de i3 destijds prima. Tussen 2014 en 2016 was het de op twee na best verkopende stekkerauto.
In 2017 kreeg de BMW i3 een upgrade. Het accupakket werd verbeterd, waardoor de auto verder kwam op een volle lading. In samenwerking met Samsung werden betere accu’s ontwikkeld met een hogere energiedichtheid. Door het accupakket tevens te vergroten naar 33 kWh had deze versie een elektrische WLTP-reikwijdte van ruim 200 km. Ook werd de auto cosmetisch licht gewijzigd én kreeg hij een sportiever broertje in de vorm van de i3S.
In 2018 kwam er opnieuw een kleine update voor de BMW i3. Het accupakket werd vergroot naar 42,2 kWh, waarmee de auto een theoretisch elektrisch bereik kreeg van boven de 300 km.
Wat kost een BMW i3?
Voor een auto van dit formaat was de BMW i3, zeker in zijn beginperiode, een relatief prijzige auto. BMW mikte op de early adapters die de i3 zouden gebruiken als auto ‘voor er bij’. Hoewel de BMW i3 prijs hoog ligt, is dit wel gerechtvaardigd. De auto steekt doordacht en solide in elkaar, de gebruikte materialen zijn van hoogwaardig niveau en aan alles is te merken dat je met een BMW op pad was. Auto’s die zich kunnen meten met de i3 zijn de elektrische Mini, Renault Zoe en Fiat 500E 3+1.
Zoals gebruikelijk in het premium-segment is ook de i3 vol te hangen met ontelbaar veel opties en mogelijkheden. Dit kan de BMW i3 prijs flink laten oplopen. Wie kiest voor een BMW i3 Business Edition krijgt een compleet uitgeruste auto voor een voordelige prijs.
De exacte kosten voor een BMW i3 zijn dus afhankelijk van de gekozen opties, maar ook de uitvoering. In ons prijsoverzicht vind je een actueel overzicht van de prijzen voor de BMW i3. BMW i3 prijzen & specificaties → Alle nieuwprijzen BMW i3 (autoreview.nl)
Mensen die liever leasen kunnen via verscheidene kanalen rijden in een BMW i3. Lease is mogelijk via BMW zelf, maar ook andere aanbieders hebben de elektrische stadsauto in hun wagenpark. Voor enkele honderden euro’s per maand staat de i3 op de oprit.
Liever een tweedehands BMW i3?
De BMW i3 kent een lange levensloop en dat is ook terug te zien op de tweedehands markt. Het aanbod in gebruikte exemplaren is ruim en de prijzen worden steeds gunstiger. Een goede BMW i3 occasion is al verkrijgbaar voor de helft van de nieuwsprijs. Zoals elke auto kent ook de BMW i3 problemen. Elektrische auto’s hebben relatief weinig bewegende onderdelen, dus op dat gebied kan er niet veel kapot gaan. Echter is het accupakket een gevoelig onderdeel. Aan te raden is om de staat van de accu goed te controleren.
BMW i3 review: Wat vonden wij er van?
Wij hebben meermaals mogen rijden met de BMW i3. Benieuwd naar onze mening? Je leest het hieronder:
Exclusieve BMW (i3) verhalen
{{ isLoading ? 'Bezig met laden..' : 'Helaas, er zijn geen exclusieve verhalen gevonden.' }}
Bekijk exclusieve BMW verhalenWekelijks autoplezier in je mailbox?
- ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
- ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
- ✓ Speciale kortingen en acties
