Audi

Audi is een van de drie grote Duitse luxemerken. Audi maakt onderdeel uit van het Volkswagen-concern. Audi is binnen Volkswagen AG het luxemerk. Hoewel Audi een heel ander deel van de markt dekt, deelt het merk veel techniek met de andere merken van Volkswagen.

Van de drie Duitse luxemerken (premiummerken) heeft Audi het hardst moeten vechten om aan te haken, maar inmiddels wordt het merk gezien als gelijkwaardig aan de concurrenten. In tegenstelling tot die concurrenten maakt Audi gebruik van voorwielaandrijving in plaats van achterwielaandrijving. Om toch krachtige motoren te kunnen gebruiken schakelde Audi als een van de eerste grote automerken naar vierwielaandrijving. De modellen met vierwielaandrijving worden aangeduid als Quattro.

Modellen

Audi nieuws

Lees hier het laatste Audi nieuws van Auto Review

Wat betekent Audi?

De geschiedenis van Audi begint in 1909, op het moment dat August Horch een nieuwe firma begint. Hij had in 1904 al een autofabriek opgericht, maar die moest hij na een meningsverschil met de financieel directeur verlaten. Helaas voor August had het reeds bestaande bedrijf het copyright op de naam Horch, dus moest hij iets anders verzinnen. Het werd de Latijnse vertaling van zijn achternaam: Audi. In 1910 verliet de eerste Audi de fabriek.

Waar komt Audi vandaan?

Succesvol was Audi aanvankelijk niet. Het merk leed zwaar onder de Grote Depressie van 1929 en werd overgenomen door de Zschopauer Motorenwerke. Dat ging in 1932 op in het grotere Auto Union, samen met DKW, Horch en Wanderer. Toen ontstond het logo met de vier ringen dat we nog altijd kennen. De olympische ringen waren de inspiratiebron voor het logo. In Duitsland was de voorpret voor de Olympische Spelen al begonnen, die het land in 1936 zou organiseren.

Tot de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog bleef Audi een onbeduidend merk. Auto Union verdiende vooral geld met DKW, dat in 1938 een Duits marktaandeel had van 17,9 procent. Het hoofdkantoor van Auto Union stond aanvankelijk in Chemnitz, maar dat was na de Tweede Wereldoorlog in de Russische bezettingszone komen te liggen. Toen verschoof de focus naar Ingolstadt, waar Auto Union al een onderdelenmagazijn had.

In 1949 werd Auto Union GmbH opgericht, een heel nieuw bedrijf dat niets meer te maken had met het vooroorlogse Auto Union. Alleen DKW bleef over als merk; Audi, Wanderer en Horch keerden niet terug. Auto Union bleef van eigenaar veranderen. In 1958 verwierf Daimler-Benz 88 procent van de aandelen, in 1966 nam Volkswagen een meerderheidsbelang. DKW verdween als merk en Audi maakte zijn comeback.

Tests

Auto Review heeft de nieuwste modellen van Audi uitgebreid getest. Lees hier onze laatste Audi reviews:

Audi logo

Het logo van Audi bestaat uit vier in elkaar grijpende chromen ringen. De vier ringen staan voor de vier merken waaruit Audi geboren is: Audi, DKW, Horch en Wanderer. Deze vier bedrijven fuseerden in 1932 en gingen verder onder de naam Audi.

Audi modellen

De conventionele modellen van Audi worden aangegeven met de letter ‘A’. Het cijfer dat volgt geeft aan over welk model en formaat het gaat. Zo is de Audi A1 het meest compacte model. De Audi A3 is een hatchback in de compacte middenklasse. De Audi A4 en Audi A6 zijn de grotere sedans, die ook als stationwagon verkrijgbaar zijn. De Audi A8 is de directie sedan van het merk en het meest luxe conventionele model.

De afgelopen jaren werd de lijst flink uitgebreid met SUV’s (Q-serie) en crossovers zoals de vijfdeurs coupés Audi A5 en Audi A7.

De meest sportieve Audi’s krijgen de letter ‘S’ mee. Los van de snelste versies kan elk model ook van een sportpakket voorzien worden onder de merknaam S-Line.

Audi elektrisch

Audi keek zoals zoveel conventionele merken lange tijd de kat uit de boom als het om elektrificatie van de modellen gaat. Maar het merk is inmiddels op stoom gekomen. Zoals bij zoveel merken was ook bij Audi de eerste volledig elektrische auto een grote SUV. De Audi e-tron is vanaf 2018 op de markt. Inmiddels is de keuze gegroeid. De eerste e-tron gaat nu als Q8 e-tron door het leven en is er in de standaard versie, als sportieve Audi e-tron Sportback (met coupé-achtige daklijn) en als krachtige SQ8 (Sportback) e-tron. Naast de grote SUV is er ook de Audi Q4 e-tron, een kleinere SUV. In navolging op Porsche kwam Audi ook met een volledig elektrische vierdeurs sportwagen: de Audi e-tron GT.

Audi SUV

Waar Audi de letter A gebruikt voor de conventionele automodellen, worden de SUV’s aangeduid met de letter Q. Naast de twee volledig elektrische SUV’s, de Audi Q4 e-tron en Audi Q8 e-tron heeft het merk ook een aantal benzine/hybride SUV’s in de prijslijst. Hieronder vallen de compactere Audi Q2 en Audi Q3, en de middelgrote Audi Q5.

Audi hybride

Naast de volledig elektrische e-tron modellen voert Audi een aantal plug-in hybride modellen, waarbij een groot accupakket zorgt voor elektrische aandrijving voor een beperkte afstand, en een benzinemotor zorgt voor een hogere topsnelheid en een goede actieradius. De plug-in uitvoeringen worden aangeduid met TFSI e. Onder meer de Audi Q3 en Audi Q5, maar ook de Audi A3, Audi A6 en Audi A8 zijn als plug-in hybride TSI e leverbaar.

Audi prijs

Audi wordt gezien als een zogenoemde premium autofabrikant. Het merk bouwt auto’s in het luxesegment. Het is het jongste Duitse luxe merk van het bekende drietal (Audi, BMW en Mercedes). Audi maakt gebruik van de nieuwste noviteiten van Volkswagen en de beste interieurafwerking. Het merk heeft hard moeten werken om tot de top te behoren, maar behoort daar inmiddels wel toe. De prijzen van Audi passen bij de luxe uitstraling van het merk en zijn aanzienlijk hoger dan die van vergelijkbare modellen van de andere merken van het Volkswagen-concern.

Audi private lease

Duurdere merken en modellen zijn vaak minder populair in de private lease. Audi is vooral een speler op de zakelijke leasemarkt. De compacte Audi A1 en iets grotere Audi A3 zijn echter modellen die als private lease-aanbieding nog enigszins populair zijn. Wil jij een Audi private leasen? Kijk hier voor de beste Audi private lease deal.

Audi Quattro, rally en Le Mans

Wie Audi zegt, zegt Quattro. Met die typenaam worden Audi’s aangeduid met sportieve vierwielaandrijving. Audi was een van de eerste merken die vierwielaandrijving ging toepassen op straatauto’s (in plaats van terreinwagens). De reden hiertoe was dat het merk als enige Duitse luxemerk geen gebruik maakte van achterwielaandrijving. Om toch met krachtigere motoren te kunnen werken, bedacht Audi de Quattro vierwielaandrijving. Het eerste model dat gebruik maakte van de Quattro-techniek was de Audi Quattro in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Audi gebruikte de rally-sport om bekendheid te verwerven. Audi werd twee keer wereldkampioen bij de constructeurs en twee keer bij de rijders.

Audi was bovendien enorm succesvol bij de 24 uur van Le Mans. Tussen 2000 en 2014 won het merk dertien keer. De laatste overwinningen waren met hybride sportwagens.