Audi A3 Limousine

Vraag aan een kind om een auto te tekenen en het schetst steevast een sedan. Deze carrosserievorm, bij Audi traditioneel Limousine genoemd, blijft het ultieme persiflage van een auto. Niet verwonderlijk dat het duurdere segment enkel bestaat uit sedans; zakelijk verantwoord en met een matchende uitstraling. En toch wil het in ons land maar amper vlotten met kleinere sedan’s. Alsof er een gevoel bekruipt dat die het net niet zijn. Audi lijkt daar met de A3 Limousine verandering in te brengen. En wij reden hem voor je. In de omgeving van Budapest.

De Audi A3 Limousine, een combinatie die we enkele jaren geleden niet aan zagen komen. Het lijkt een buitenzinnige stap, maar het is juist een voor de hand liggende. Wij Nederlanders staan wellicht niet te boek als liefhebbers van compacte sedan’s, maar we zien de carrosserievariant wel steeds vaker in ons straatbeeld verschijnen. Het breder wordende aanbod heeft hier vanzelfsprekend invloed op, maar ook de ‘stap terug’ die veel zakelijke rijders moeten maken weet de opkomst van kleine sedans te stimuleren.
De daadwerkelijke reden dat Audi voortaan ook een sedan op basis van de A3 maakt heeft echter geen betrekking op de Europese markt, maar ontspringt uit de vraag van andere continenten. De compacte sedan is immers wereldwijd gezien één van de belangrijkste carrosserievromen. In China bijvoorbeeld is juist de hatchback een uitzondering en de sedan de regel. De ideale markt voor de A3 Limousine welke in feite slechts één directe concurrent heeft, te weten de Mercedes-Benz CLA. Twee modellen die voorlopig, zo verwachten wij, een forse dip in de verkopen van hun grotere broers zullen betekenen. Een ingecalculeerd risico?

Zakelijk meesterwerk
Een risico of niet, het weerhield de ontwerpers in Ingolstadt niet om de A3 Limousine te voorzien van een naadloos kostuum. Een meesterwerk wat zakelijke uitstraling betreft, maar door de minimalistische opzet en strakke lijnen neigt het ook richting het emotieloze. En voor onderscheid ten opzichte van de traditionele A3’s werd eveneens gezorgd: Audi meldt vol trots dat geen van de carrosserieonderdelen uitwisselbaar is met de drie- of vijfdeurs A3. Het front is zelfs geheel opnieuw getekend. We geloven ze op hun woord, maar de gelijkenissen blijven wel heel sterk. Zo sterk dat ook wij amper nog uit elkaar kunnen halen met welk model we nu te maken hebben. Het is dan ook maar goed dat Audi zelf al heeft aangegeven hier verandering in te gaan brengen.

MMI Touch
Dezelfde minimalistische insteek waar Audi het exterieur mee siert hebben de ontwerpers ook in het interieur voortgezet. Alle onderdelen zijn ordelijk ingedeeld waarbij de ontwerpers duidelijk een meesterlijk oog voor detail hebben gehad gezien de dieptewerking in diverse bedieningselementen. Wat afwerking en materiaalkeuze betreft spant Ingolstadt al jarenlang de kroon en dat is bij de A3 Limousine niet anders. Beter dan dit is bijna onmogelijk. De werking en integratie van het MMI-systeem met de schrijfbare selectieknop draagt hier tevens zijn steentje aan bij. Dit MMI Touch-systeem is een prijzige lekkernij, maar het functioneert bijzonder goed. Een aanrader. En wie ruim in het budget zit kan zich volledig te buiten gaan op de enorme optielijst waarbij onder meer een Bang & Olufsen audiosysteem, schitterend met leer beklede sportstoelen alsook talloze lichtmetalen wielen en diverse veiligheidssystemen de optielijst tot een enorm boekwerk maken.

Déjà vu
Eenmaal uitgespeeld met alle technische vernuften werpen we een blik om ons heen. We krijgen spontaan een déjà vu, want net als in de A3 Sportback zijn we positief verbaasd over het ruimteaanbod. Kon je een generatie geleden in de A4 je ledematen als volwassene achterin nauwelijks kwijt, tegenwoordig lukt dit prima in de A3. Personen tot 1,85 meter kunnen comfortabel achter elkaar plaatsnemen. Ben je iets langer dan is het de hoofdruimte die in het gedrang komt. Een voordeel van de Limousine ten opzichte van de Sportback is de beschikbare bagageruimte in de standaardopstelling. Deze steeg door de komst van de achterpartij met 45 liter naar een totaal van 425 liter. Benut je echter het volledige potentieel van de Limousine middels de neerklapbare achterbank dan legt hij het juist ruimschoots af tegen de Sportback; 880 versus 1.220 liter. Waardes om rekening mee te houden, mocht je twijfelen tussen de beide varianten. Sowieso is de grotere achterklep van de Sportback natuurlijk net even praktischer dan de achterklep van een sedan. En laat dat nou precies een van de belangrijkste redenen zijn waarom in ons land de sedan minder populair is.

Sportiviteit hoog in vaandel
Waar je in de keuze in ieder geval geen rekening mee hoeft te houden is de techniek onderhuids. De Limousine maakt net als de reguliere A3-modellen gebruik van het MQB-platform en dat betekent een zeer gedegen en alom gewaardeerde basis. Rijden doet de sedan dan ook zoals zijn uiterlijk doet vermoeden; strak, solide en neigend naar sportiviteit. Dit betekent desondanks niet dat hij overdreven hard gedempt of oncomfortabel is. Integendeel, het straffe onderstel gedraagt zich meegaand en biedt een prettig dynamische mix. Hetzelfde geldt voor de besturing die weliswaar niet zoveel gevoel biedt als de concurrentie uit München, maar desondanks zeer direct en precies is. Ook hierbij voert de sportiviteit de boventoon, al moeten we hier wel een kleine kanttekening bij plaatsen. We reden namelijk met de S Line-uitvoering met 18 inch lichtmetalen wielen. De standaarduitvoering zonder het 25 mm verlaagde sportonderstel is ietwat zachter.

Forse stappen

Met of zonder S Line, de basis van het motorengamma wordt gevormd door de 125 pk sterke 1.4 TFSI. Echter is deze krachtbron voorlopig nog niet leverbaar, waardoor je – mits je snel rijden wilt – momenteel alleen de keuze hebt uit de 1.4 TFSI COD met 140 pk, de 1.8 TSI met 180 pk en de 150 pk sterke 2.0 TDI dieselmotor. Laatstgenoemde is de enige dieselmotor én tevens de krachtbron waardoor ons testexemplaar werd aangedreven. Met een vermogen van 150 pk en 320 Nm bij 1.750 tpm kom je nimmer kracht tekort, maar door het lineaire koppelverloop voelt de krachtbron in de praktijk niet overdreven krachtig aan. Een nadeel waar veel moderne diesels mee te kampen hebben. Kijk je echter bewust op de snelheidsmeter dan zie je dat hij weldegelijk zeer grote stappen maakt. Nul naar honderd geschiedt in slechts 8,4 seconden en de topsnelheid bedraagt 213 km/h. Keurige prestaties die bovendien hand in hand gaan met efficiëntie. De gemiddelde CO2-uitstoot bedraagt namelijk louter 107 g/km en het verbruik blijft steken op 4,2 l/100 km. Schoon genoeg om in aanmerking te komen voor 20% bijtelling. Een absolute must om de zakelijke rijder over de streep te trekken in dit segment.

Perfecte excuusbrief
We kunnen er simpelweg niet omheen dat Audi met de A3 Limousine hun huiswerk uitstekend gedaan heeft. En hoewel Nederland bepaalt geen sedan-land is verwacht de importeur van alle A3-modellen ongeveer een kwart als Limousine te slijten. Klanten die vermoedelijk hun A4 of Volkswagen Passat bij de dealer achterlaten om met een gematigd leasebudget toch een premium product te kunnen rijden. En geef ze eens ongelijk, de A3 Limousine sluit naadloos aan bij deze wens. Creëert Audi zodoende de perfecte excuusbrief voor een stapje kleiner? Wellicht wel, want wie heeft er nu nog een A4 Limousine nodig.
Tip
Autoverzekering met scherpe premie
Autoverzekering met scherpe premie

Een scherpe premie, afgestemd op wat jij verzekert.
Verzeker je auto via Rabobank.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties