Toyota

Toyota is het grootste automerk uit Japan. Het merk stamt uit 1936 en het behoort tot de grootste autoproducenten ter wereld. Toyota produceert en verkoopt auto’s over de hele wereld en is succesvol in de VS, Europa en Azië. Nederland was een van de eerste landen buiten Japan waar Toyota op de markt kwam en het merk gold de eerste jaren als een echte prijsvechter. Tegenwoordig staat Toyota bekend om de goede kwaliteit van de auto’s en is het merk al lang geen goedkoop alternatief meer. In 1997 was Toyota het eerste merk dat op grote schaal hybride techniek ging toepassen, die voorsprong heeft het merk nooit verloren. Ook op het gebied van waterstofaandrijving is Toyota koploper. Het luxemerk Lexus valt onder hetzelfde concern en werd in het leven geroepen om te concurreren met de drie grote Duitse merken Mercedes, BMW en Audi.

Modellen

Toyota nieuws

Lees hier het laatste Toyota nieuws van Auto Review

Toyota logo

Het logo van Toyota stelt een gestileerde ‘T’ voor en bestaat uit drie ovalen. De twee binnenste ovalen staan voor de harten van de consument en het merk. Het buitenste ovaal verbindt de binnenste vormen en symboliseert de wereld.

Toyota modellen

Het modellengamma van Toyota is uitgebreid en loopt van stadsauto’s via sportwagens naar serieuze terreinwagens. De Toyota Corolla het meest bekende model van het merk. Dit is een compacte middenklasser die als hatchback, sedan en als crossover (Toyota Corolla Cross) te krijgen is. Onder de Corolla bevinden zich de compacte Toyota Yaris en de stadsauto Toyota Aygo X. De Toyota Camry is de middenklasser. Daarnaast zijn er een aantal SUV’s en is er de sportieve Toyota Supra GR. In 2023 verschijnt ook de geheel nieuwe Toyota Prius, voor het eerst als plu in hybride en voor het eerst wordt de auto niet alleen geprijsd in de pers vanwege de zuinige aandrijving, maar ook vanwege het prachtige design. De Toyota Mirai is een van de weinige auto’s op de markt met een aandrijving op waterstof.

Tests

Auto Review heeft de nieuwste modellen van Toyota uitgebreid getest. Lees hier onze laatste Toyota reviews:

Toyota elektrisch

Toyota zette met de Prius al heel vroeg in op hybride techniek. Het merk liet in die eerste periode zelfs al andere projecten vallen. Heel lang weken de Japanners niet van dit pad. De Toyota bZ4X uit 2023 is het eerst volledig elektrische model van het merk. Het is een medium size SUV. Met de Toyota Mirai is het merk een van de weinige producenten met een waterstof/elektrische auto op de markt.

Toyota SUV

Toyota heeft een flink aantal SUV’s en crossovers in de prijslijst staan. Zo worden de Toyota Yaris en Toyota Corolla ook als Cross-versie geleverd. Ze staan wat hoger op de wielen en zijn voorzien van stootstrippen. Ook de Toyota Aygo X kreeg een soortgelijke behandeling. De Toyota CH-R is een sportief ogende crossover. Daarnaast biedt het merk de Toyota RAV4 aan als middenklasse SUV en de Toyota Highlander als grote SUV.

Toyota hybride

Toyota is vanaf het begin van dit millennium pionier op het gebied van hybridetechniek. Mits goed gereden is de Toyota Prius een buitengewoon zuinige auto. Inmiddels maken veel modellen gebruik van de doorontwikkelde techniek. Zo zijn de Toyota Yaris, Toyota Corolla en Toyota RAV4 als hybride leverbaar. De nieuwste generatie Toyota Prius wordt voor het eerst voorzien van plug in-hybridetechniek. De C-HR krijgt dezelfde techniek.

Toyota prijs

Toyota betrad de Nederlandse, Europese en Amerikaanse markt als een prijsvechter. Het merk bouwde eenvoudige auto’s voor scherpe prijzen. Daarin kwam in de laatste decennia van vorige eeuw verandering. De modellen werden steeds innovatiever en luxer. Met die verandering steeg de prijs van Toyota’s naar gelijke hoogte als die van de Europese concurrenten. Inmiddels worden veel modellen in Europa gebouwd en is de prijs dus niet langer afhankelijk van vervoer of wisselkoersen.

Toyota private lease

Vooral de Toyota Aygo X en Toyota Yaris (en Toyota Yaris Cross) zijn vanwege de prijs/kwaliteit erg populair in private lease. Wil jij een Toyota private leasen? Kijk dan hier voor de beste Toyota private lease deals.

Toyota Prius en Toyota Landcruiser

Toyota is gesticht en groot gemaakt door de Japanse familie Toyoda, maar omdat ze dat niet goed vonden klinken werd de naam van het merk aangepast in Toyota. Toyota is het voorbeeld van een merk dat op de Europese en Noord-Amerikaanse markt begon als inferieure prijsvechter, maar uitgroeide tot een van de meest belangrijke en succesvolle merken op deze markten.

Toyota bouwt en bouwde veel degelijke en gebruiksvriendelijke modellen, maar was ook niet bang om uitzonderlijke auto’s te ontwikkelen zoals de Toyota 2000GT uit 1967, een van de mooiste auto’s ooit gebouwd. Andere opvallende sportwagens waren de Toyota Celica, de Toyota MR2 en de huidige Toyota Supra. In het Midden-Oosten wordt de Toyota Land Cruiser gezien als een soort volkswagen, de grote SUV/terreinwagen is er razend populair.

Met de Toyota Prius stond het merk aan de basis van hybridetechniek. De Toyota Prius werd wereldwijd het beeld van de nieuwe milieuvriendelijke automarkt. Hoewel de Prius door liefhebbers uitgelachen werd, was het vanaf de eerste generatie een zuinige auto, mits je er rustig mee bleef rijden. De huidige Toyota Prius is niet alleen erg zuinig, maar ook erg mooi.