Toyota Auris Full Hybrid

Waarom nog een Prius? Dat is de vraag die te binnen schoot bij de onthulling van de Toyota Auris Hybrid. De techniek van de Prius, maar dan in het jasje van een keurige en zelfs tikkeltje sportief ogende hatchback. En dat alles met het behoudt van de (financiële) voordelen. Als hier de nieuwe leasertopper niet staat, dan weten wij het ook niet meer. Of zit er een addertje onder het gras?

We kunnen er omheen draaien, maar het is een feit dat de meeste mensen een Prius niet aanschaffen omdat men op slag verliefd wordt. Toch wist Toyota alleen vorig jaar al ruim 8.300 Nederlanders te verleiden om tot aanschaf dan wel lease over te gaan. Niet zo gek ook als je de voordelen bij elkaar optelt. Met de Prius heeft Toyota een moderne, comfortabele, zeer ruime en zuinige auto op de markt gebracht. En dankzij het lage verbruik en daarmee samenhangende CO2-uitstoot is de prijs niet alleen relatief scherp, de auto is ook nog eens vrijgesteld van wegenbelasting. Misschien nog wel het belangrijkste: voor de zakelijke rijder wordt maar 14% bijtelling gevraagd. En ja, dan reken je jezelf snel rijk. Iets dat velen – vooral leaserijders - dan ook hebben gedaan.

2,5 miljoen exemplaren ervaring
Inmiddels is Toyota aanbeland bij de derde generatie Prius en heeft men wereldwijd al 2,5 miljoen modellen met haar Hybrid Synergy Drive techniek verkocht. In het afgelopen decennium (de Prius is immers al ruim tien jaar op de markt) is daarmee de betrouwbaarheid van de hybridetechniek bewezen en verder verfijnd. Toyota staat dan ook aan de vooravond van een verdere hybridisering van het gamma waarmee men op termijn (nagenoeg) alle modellen uit wil gaan rusten. De primeur is voor de Auris die vanaf heden met nagenoeg identieke techniek als de Prius is uitgerust. Onder de motorkap is plaats gecreëerd voor een 1.8 liter viercilinder VVTi benzinemotor met 98 pk, de Power Control Unit en een elektromotor (82 pk). Achterin ligt een flink pakket accu’s dat de elektromotor van zijn stroom moet voorzien. Gezamenlijk brengen de benzine- en elektromotor een vermogen van 136 pk op de voorwielen waarmee de auto in een zeer respectabele 11,8 seconden naar 100 km/h kan accelereren.

Praktijk
Allemaal theorie, maar hoe werkt het in de praktijk? Kort gezegd merk je dat de elektromotor zijn diensten bewijst. Bij het wegrijden, maar ook in stadsverkeer (en in de file) wordt de Auris Hybrid enkel door de elektromotor aangedreven. Het verbruik (en de uitstoot) is dan uiteraard nul. Enig nadeel, de af te leggen afstand op de elektromotor is maar gering (+/- 2 km). En dat ervoeren wij ook tijdens onze kennismaking in Spanje. Al filerijdend op de Autostrada nabij Barcelona neemt de elektromotor de korte stukjes accelereren voor zijn rekening, maar al snel (na zo’n 10 minuten) zijn de accu’s leeg en moet de benzinemotor bijspringen. Eenmaal op de Autostrada is er van de hybridetechniek maar weinig te merken. En dat is positief bedoelt. De Auris rijdt als elke andere auto en het in- of uitschakelen van de benzinemotor voel je niet. Het grote verschil zit ‘em in de CVT-automaat die traploos voor de overbrenging zorgt. Bij vlot accelereren blijft de motor daardoor flink toeren maken, maar wie normaal rijdt zal dat niet ervaren. Bovendien is de isolatie dusdanig goed dat de motor, maar ook wind- en bandengeluid nauwelijks doordringt tot het interieur. Een heerlijk stille reisgenoot. Van wat sportiever bochtenwerk is de Auris overigens niet vies, zo blijkt als we even verderop de snelweg verlaten en een bochtig bergtraject nemen. Het dikke stuurwiel ligt prettig in de hand en communiceert goed met de voorwielen. Van onderstuur is niet snel sprake en ook het overhellen is minimaal. Kortom, de Auris Hybrid rijdt nog dynamisch ook.

1 op 50
Verbruik, dat is natuurlijk waar een ieder het meest benieuwd naar is. Gemiddeld wisten wij tijdens twee testdagen een gemiddelde van 6,0 l/100 km te scoren. Lang niet zo zuinig als de fabrieksopgave van 3,8 l/100 km maar het moet gezegd worden dat we op de binnendoorwegen de snelweg ook veel van de Auris hebben gevraagd. Het meest positief werden we verrast toen we met de Auris door hartje Barcelona zijn gereden. Bij het binnenrijden van de stad profiteren we van een vol accupakket waardoor we van verkeerslicht naar verkeerslicht geheel elektrisch ons voortbewegen. Dankzij de remenergie die wordt opgewekt tijdens het stoppen voor het verkeerslicht raken de accu’s amper leeg. Pas als we ons stukje voor stukje door de extreme drukte moeten worstelen assisteert de benzinemotor af en toe omdat de accu’s leeg zijn en geen kans krijgen om opgeladen te raken. Het verbruikscijfer blijkt echter indrukwekkend: 2,0 l/100 km, ofwel 1 op 50(!). Juist daar waar een auto vaak zeer slechts scoort (in de stad) weet de Auris Hybrid zich te bewijzen.

Facelift
De Auris Hybrid is tegelijk geïntroduceerd met de vernieuwde gewone Auris. En daardoor profiteert ook de Hybrid van een vernieuwingsslag. Daarbij werd vooral het front gemoderniseerd. En het moet gezegd worden: de nieuwe koplampen, grille en motorkap geven de Auris een veel sportievere (lees: meer geslaagde) look. Van achteren zien we wat dikker aangezet bumperwerk en speciaal voor de Hybrid is een grotere spoiler gemonteerd. Specifiek voor de Hybrid is overigens ook de LED-dagrijverlichting in de voorbumper en de montage van blauwe Toyota-logo’s.

Betere materialen
Ook het interieur werd niet ongemoeid gelaten. Op het dashboard monteerde Toyota wat kwalitief meer hoogwaardige materialen, keurige bekleding en bovendien werden de tellers licht gewijzigd. Daarbij werd ruimte gecreëerd voor een alternatieve toerenteller die laat zien of je geheel elektrisch rijdt, ondersteuning hebt van de benzinemotor of puur vermogen vraagt en daarbij dus de benzine- en elektromotor maximaal laat samenwerken. De boordcomputer laat bovendien zien of de accu’s worden opgeladen. Leuke gimmicks die volgens Toyota bovendien moeten stimuleren om zuinig te rijden.

Beperkte kofferruimte
Ruim is de auto eveneens. Zowel op de voorste twee stoelen als op de achterbank ontbreekt het geenszins aan been- en hoofdruimte. Wel hadden de voorstoelen iets meer zijdelingse steun mogen bieden en is de zitting aan de korte kant. Jammer, want de verder zeer comfortabele Auris verliest hierdoor wat punten als reisauto. Waar helaas echt punten worden verloren is de kofferbak. Als we de klep openen zien we tot onze grote schrik een flinke ‘bak’ waarin de accu’s zijn opgeborgen. Het gevolg is dat de kofferruimte is geslonken tot van 354 naar 279 liter en dat is – zeker in deze klasse – erg klein. Bovendien heeft de kofferbak geen vlakke vloer en is daardoor lastig in te pakken. Wel kan de achterbank nog gewoon worden neergeklapt en ontstaat 753 liter opbergruimte. Als echte vakantieauto voor het gezin is de Auris Hybrid niet geschikt, maar in het dagelijks gebruik zou je met 279 liter voldoende moeten kunnen maken.

Complete uitrusting, scherpe prijs
Toyota zet de Auris Hybrid, mede dankzij het BPM-voordeel, scherp geprijsd in de markt. Instappen kan vanaf € 22.990,-. Voor een auto met 136 pk, een automaat en een rijke uitrusting is dat een behoorlijk voordeel ten opzichte van de concurrentie. Standaard levert Toyota het instapmodel Aspiration met onder meer 15 inch lichtmetaal, elektrische ramen en spiegels, radio/CD-speler met 6 speakers en bediening op het stuurwiel, USB-aansluiting, climate control, cruise control en 7 airbags. Geen klagen dus. Wens je meer luxe dan kun je voor € 1.910,- de Dynamic kiezen. Die voegt daar onder meer een Bluetooth-carkit, sleutelloze toegang, regen- en lichtsensor en 17 inch lichtmetaal aan toe. Voor nog eens € 2.000,- extra valt er eigenlijk niets meer te wensen. Op de Executive wordt namelijk ook Alcantara/leer, Full Map navigatiesysteem en parkeerhulp met camera gemonteerd.

Resumé
Waarom nog een Prius? Het is de vraag die tijdens deze kennismaking met de Auris Hybrid heel wat keren door ons hoofd is geschoten. Het antwoord van Toyota is duidelijk: de Prius opereert in het D-segment terwijl de Auris voor het C-segment is bedoeld. En daarmee komen we op de meest belangrijke factor: ruimte. De Prius is ruimer, niet alleen dankzij de 10 cm langere wielbasis, maar vooral wat betreft bagageruimte. Dat is namelijk een minpunt van de Auris Hybrid. Voor de rest is het één groot goednieuwsverhaal. De Auris oogt prima, rijdt goed, is keurig afgewerkt en is zeer scherp geprijsd. De concurrentie biedt geen vergelijkbaar alternatief voor dat geld of die leaseprijs. En zeker als je de fiscale voordelen gaat meetellen biedt de Auris meer waar voor je geld. Wie de auto particulier rijdt profiteert bovendien van het feit dat de auto is vrijgesteld van wegenbelasting en BPM en natuurlijk van een lager verbruik. Alleen al wat betreft de wegenbelasting bespaar je ruim € 1.000,- per jaar t.o.v. een diesel. En wie zakelijk rijdt betaalt maar 14% bijtelling (€ 268,- bruto per maand). En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat de concurrenten duurder geprijsd zijn voor een vergelijkbare uitvoering als de Auris en daarmee de bijtelling navenant meestijgt. We kunnen maar één ding concluderen: dit is gewoon de nieuwe leasetopper.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties