Eerste echte zakenauto van Toyota?
De Toyota Avensis is geheel vernieuwd. Wij gingen op pad met de Toyota Avensis Wagon 2.0 D4 Linea Luna. Hoe rijdt de Toyota Avensis?
Toyota’s staan al jaren bekend als de kwalitatief beste auto’s ter wereld. Keer op keer weer weet het Japanse merk een kwalitatief fantastische auto neer te zetten. Helaas ontbrak het daarbij nog wel eens aan design. Maar, Toyota maakt een omwenteling en gaat zich nu ook richten op design. Het speciaal daarvoor gebouwde designcentrum, in het zuiden van Frankrijk, draait op volle toeren om ‘Europese Toyota’s’ te ontwerpen. Toyota wil zich namelijk meer door doen dringen in Europa. Een kwaliteitsproduct maakt men al, het ontbrak alleen nog aan het design. Nu dat ook helemaal goed zit is er geen obstakel meer dat Toyota tegen kan houden om succesvol te worden!
Toyota wil met name de zakelijk rijder trekken. Men verwacht dat 50% van de verkochte Avensissen zakelijk zal worden gereden. Daarbij komt wel dat de zakelijke rijder niet alleen zakelijk met de auto rijdt maar veelal ook een gezin heeft en in zijn vrije tijd daarmee op stap wil. Is de Toyota Avensis Wagon geschikt al zakenauto en daarmee ook meteen als privé-auto? Wij gingen op zoek naar het antwoord!
Chique uitstraling
De Avensis is gevormd door met name ronde vormen, toch geeft het de auto geen bolle uitstraling. Voor een exclusievere uitstraling is gebruik gemaakt van chroom, om de ramen, op de achterkant en de grille zijn voorzien van het nodige glanzende chroom. Hiermee hebben we al meteen één belangrijk aspect te pakken voor de zakelijke rijder, de Avensis oogt namelijk chique, je kunt er gerust mee voor komen rijden. De Avensis, met name de Wagon, lijkt enorm groot. En schijn bedriegt in dit geval niet, de Avensis is groot!
Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.
Ruimte in overvloed
Met name in het interieur kun je merken dat de Avensis flinke maten heeft. Voorin heb je veel beenruimte en ook achterin hoef je zeker niet te klagen. Je kunt met drie volwassenen achterin plaats nemen zonder echt krap te zitten. Ook de bagageruimte heeft voldoende inhoud (520 liter). Als je de grote achterklep opent schuif je makkelijk heel wat bagage naar binnen. Er is geen tildrempel waardoor ook zware spullen makkelijk naar binnen te schuiven zijn. Denk bijvoorbeeld aan zware dozen die je als vertegenwoordiger bij je hebt of de kinderwagen die je in het weekend in wilt laden. Het kan allemaal mee. In het interieur is ook bergruimte in overvloed. Kleine vakjes en bakjes zijn overal verstopt.
Standaard rijk uitgerust
De uitvoering die wij reden, de Avensis Wagon Linea Luna 2.0 D4, is de sportieve uitvoering van de Avensis-serie. Zo krijgt de Linea Luna standaard o.a. aluminium look op het dashboard, lichtmetalen velgen (205/55R16), volautomatisch gescheiden airco, lederen stuur en versnellingspook, zelfdimmende binnenspiegel, elektrische bedienbare ramen voor en achter, mistlampen voor en een regensensor. Omdat het een 2.0 D4 is krijgt onze testauto standaard ook nog eens cruise control, vehicle stability control (VSC – Toyota’s variant op ESP), Traction Control en Brake Assist.
Het gemonteerde navigatiesysteem is een extra van € 1.624,-. Wil je graag een fullmap navigatiesysteem met kleurenscherm, dan betaal je nog eens zo’n € 1.400,- extra.
Alles op de Avensis werkt prima. De radio heeft een eenvoudige bediening, de climatronic werkt goed en ook het genoemde navigatiesysteem laat niets te wensen over. Voor de veiligheid kun je het systeem alleen instellen als je niet sneller dan 6 km/h rijdt. In het navigatiesysteem is ook de boordcomputer ingebouwd. Deze is slecht te bedienen, de bediening hiervan is geïntegreerd in het navigatiesysteem, hiervoor had Toyota beter kunnen kiezen voor een knopje op de hendel van de ruitenwissers.
De cruise control is handig in te stellen, gas geven kan met een hendeltje aan het stuur. De meters zijn overzichtelijk af te lezen. Puntje van kritiek verdiend de afleesbaarheid van de klokkenwinkel, zodra er zonlicht opvalt is het bijna niet meer te lezen. Al met al zit de Avensis Wagon goed in de standaarduitrusting, iets wat ook de zakelijke rijder, die vaak heel wat uurtjes in de auto doorbrengt, aan zal spreken.
Comfort van het hoogste niveau
De Linea Luna wordt bestempeld als de sportuitvoering van de Avensis, hierbij denk je dus meteen aan grote lichtmetalen velgen een verlaagd onderstel en als gevolg en stug en stoterig onderstel. De Avensis draait dit vooroordeel meteen de nek om. De Toyota Avensis ligt vast op de weg, stuurt strak door de bocht en helt nauwelijks over maar van stoterig en stug is absoluut geen sprake. De Avensis is een zeer comfortabele auto die over de weg zweeft alsof er geen bobbels en oneffenheden in de weg zitten. In het interieur hoor je weinig tot niets van wat er buiten gebeurt, van windgeruis en een rumoerige motor heb je geen last. Alleen de banden hoor je een beetje, dit komt ook omdat de als optie gemonteerde 17” lichtmetalen velgen vragen om banden in de afmeting 215/45. Een gevolg van de stilte in het interieur en het comfortabele rijden is wel dat je met de Avensis heel makkelijk, heel hard gaat rijden. Je moet goed op de tellers letten want je hebt heel makkelijk een te hoge snelheid bereikt. Door alle stilte heb je dat simpelweg niet door. Bovendien helpt de krachtige 2.0 D4 (direct ingespoten benzinemotor) je een handje. Deze krachtige en soepele motor levert een vermogen van 147 pk en komt daarmee goed van zijn plek. De direct ingespoten benzinemotoren staan volgens de fabrikanten waaronder o.a. ook Volkswagen en Audi bekend al zuinige motoren. Wij vinden dat met de Avensis echter wel tegenvallen. Het gemiddelde verbruik van de 2.0 D4 ligt op 9,4 liter/100 km. Het vermogen wordt overgebracht via een soepel en direct schakelende vijfbak. De vrij grote pook legt makkelijk in de verzetten.
De Avensis Wagon stuurt lekker ligt op lage snelheden, inparkeren is geen probleem. Op hogere snelheden wordt het sturen wat directer en stuurt de Avensis lekker scherp.
Maar liefst 9 airbags
Bij een ongeval heb je in de Avensis een redelijk kans om te overleven. De auto is erg sterk gemaakt, wat ook scheelt bij het vervanging van beschadigde onderdelen, iets wat leasemaatschappijen zeer aan zal spreken. Verder is de Avensis volgestopt met de nodige airbags. We noemen op: front-airbag voor bestuurder en passagier, side bags voor bestuurder en passagier, curtain airbags voor en achter en een knie-airbag voor de bestuurder. Hiermee is de Toyota Avensis de eerste auto ter wereld met een knie-airbag. Deze moet de knieën en onderbenen van de bestuurder beschermen bij een frontale aanrijding. De bestuurders- en passagiersstoel zijn bovendien voorzien van anti-whiplash stoelen.
Om een ongeval te voorkomen is de Avensis ook voorzien van de nodige actieve veiligheidsvoorzieningen. Zo is er ABS gemonteerd met EBD, VSC, ofwel Vehicle Stability Control en tractiecontrole. Het VSC werkt prima, als je te gek doet, en de auto dreigt uit te breken, wordt deze netjes gecorrigeerd.
Uitvoeringen en motoren
Wij hebben testgereden in de Avensis Wagon met een 2.0 direct ingespoten benzinemotor in de Linea Luna uitvoering. Toyota levert echter nog veel meer uitvoeringen van de Avensis. Wij zullen ze even kort doorlopen. De Toyota Avensis is leverbaar in drie verschillende carrosserievarianten: de sedan, de liftback en de wagon. Verder zijn er 5 uitrustingen te noemen: Linea Terra, Linea Sol, Linea Luna, Executive en Business Edition. Deze uitvoeringen zijn allen te combineren met 5 verschillende motoren waarvan vier benzinemotoren: een 1.6 16V VVT-i (110 pk), 1.8 16V VVT-i (129 pk), 2.0 16V VVT-i 16V (147 pk) en een 2.4 16V VVT-i (163) en één dieselmotor de 2.0 D4-D (116 pk). Het zal ons niets verbazen als het aanbod dieselmotoren binnenkort uitgebreid zal worden met een krachtigere motor.
Conclusie
Wij gingen op pad met de vraag of de nieuwe Toyota Avensis Wagon een zakenauto is, die ook privé prima voldoet. Het antwoordt is heel duidelijk: ja! De Toyota Avensis Wagon is een zeer ruime auto die ondanks zijn ruime afmetingen absoluut niet lomp overkomt en zelfs een beetje chique uitstraling heeft. Er is ruimte voldoende zowel voor bestuurder als passagier en de uitrusting is meer dan compleet. De Avensis Wagon is zeer comfortabel en stil wat op een lange reis zeer aangenaam is. Een puntje van kritiek is de slechte afleesbaarheid van de tellers wanneer er zonlicht op schijnt. Maar verder niets dan lof over de nieuwe (Europese) Toyota Avensis! Wat ons betreft zakenauto van het jaar!
Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.