Audi E-Tron Sportback: de onzin van digitale zijspiegels

Audi E-Tron Sportback: de onzin van digitale zijspiegels

Het klinkt leuk, zijspiegels in de vorm van een camera. Maar tijdens een test met de Audi E-Tron Sportback verlangden we terug naar de ouderwetse spiegels.

Sommige moderne features zijn niet per se een verbetering. We verlangen bijvoorbeeld regelmatig naar ouderwetse knoppen op het dashboard, voor de bediening van de radio en de airco. Audi gaat een stap verder en levert zijn elektrische E-Tron en E-Tron Sportback desgewenst met Audi virtual mirrors. De prijs van digitale camera's op de Audi E-Tron is 1434 euro. De gewone zijspiegels worden van de auto geschroefd. De beelden van de camera's worden op kleine led-schermen in de portieren geprojecteerd. Klinkt spannend, maar werkt voor geen meter.

Digitale spiegels onveilig

We reden onlangs met de nieuwe Audi E-tron Sportback, die waarschijnlijk in juli bij de dealer staat. Aanstaande zondag zetten we de test online, maar deze ergernis delen we vast. Telkens bij het invoegen staarden we naar de plek waar normaal de spiegels zitten. En zagen we dus niet of er verkeer achter ons reed. Het zal een kwestie van wennen zijn. Maar dan nóg. De weergave op het scherm is minder duidelijk en minder logisch dan wanneer je met je eigen ogen kunt kijken. Als de zon op het scherm schijnt, zie je nog minder. En hoe zit het met de kwaliteit van de pixels na een jaar of vijf? Of wanneer een vlieg te pletter slaat tegen de camera? Veilig is anders …

Test Audi E-Tron Sportback

De digitale buitenspiegels bevallen dus niet zo goed, maar er is ook heel veel wél goed aan de Audi E-Tron Sportback. Onze belevenissen zetten we aanstaande zondag online.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Audi E-Tron Sportback: de onzin van digitale zijspiegels
Audi E-Tron Sportback: de onzin van digitale zijspiegels
Audi E-Tron Sportback: de onzin van digitale zijspiegels
Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties