Sportieve elegantie: Audi A4 Cabriolet

Elegante lijnen in combinatie met sportieve details typeren de Audi A4 Cabriolet. Zijn statige voorkomen en S Line uitgevoerd in-en exterieur doen menig hoofden draaien. Open genieten met een sportief tintje!

In navolging op de Audi 80 Cabriolet presenteere Audi in 2001 de A4 Cabriolet. De IAA in Frankfurt was in 2005 het toneel van introductie van deze vernieuwde A4 Cabriolet. De combinatie van strakke en vloeiende lijnen geven de A4 een sportieve en elegante uitstraling. Met het S Line pakket gemonteerd op ons testmodel wordt het sportieve karakter nog eens extra benadrukt. En wanneer er een heerlijke zescilinder benzinemotor onder de kap ligt stelt de A4 zijn bestuurder in staat die status waar te maken.

FSI V6
De 3.2 liter V6 motor is een bekende binnen het VAG-concern. Diverse modellen binnen de groep worden met deze motor geleverd. De zescilinder is voorzien van FSI-techniek waarbij de brandstof direct wordt ingespoten. De motor is goed voor een vermogen van 255 pk bij 6.500 tpm en een koppel van 330 Nm bij 3.250 tpm. Worden alle pk’s aangesproken dan is de A4 Cabrio in staat om in 6,8 seconden de 100 km/h grens te passeren. De acceleratie gaat gepaard met een prachtige zescilinder roffel. Vooral met het dak open dringt het geluid prachtig door tot in het interieur. De diepe roffel uit de uitlaat en de trappelende paarden voorin benadrukken het gevoel van snelheid en kracht.

S Line
Echt hard gaan is volgens velen niet aan een cabrio besteed. Maar waarom niet? Het door ons gereden testmodel is voorzien van een S Line sportonderstel, stevige kuipstoelen, een sportstuurwiel en die heerlijke zescilinder die zijn vermogen kwijt kan op alle vier de wielen. Deze ingrediënten maken de A4 cabriolet tot een heerlijke rijdersauto, zonder dat het een échte sportauto is. De bochten kunnen met veel gevoel worden ingestuurd. De besturing is iets aan de lichte kant maar heerlijk direct. Dankzij de vierwielaandrijving worden de aandrijfkrachten optimaal verdeeld. Hierdoor wordt voorkomen dat het stuurwiel trekt bij vol accelereren en is er veel grip. Bochten kunnen op hoge snelheid worden genomen en overhellen is er nauwelijks bij. Wordt een bocht te snel genomen dan staat het ESP-systeem klaar om te corrigeren. Een beetje spelen laat de A4 Cabrio wel toe. Ook de remmen zijn op hun taak berust en bijten lekker hard in de grote schijven. De pook laat zich soepel en met korte slagen door de versnellingen dirigeren. Een heerlijk schakelende versnellingsbak als deze past perfect bij de sportieve inborst van dit model.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Comfort
De op comfort ingestelde A4 koper kan het S Line pakket echter beter achterwege laten. Er is voldoende comfort, maar de vering is duidelijk op de sportieve automobilist afgesteld. Audi biedt deze mogelijkheid dan ook als optie aan en daardoor ligt de keuze bij de klant. En zo hoort het ook.

Praktische bruikbaarheid
Dat cabrio’s allang geen auto’s meer zijn om alleen op zondagmiddag een ‘blokje rond’ te doen bewijst Audi hier. De A4 Cabriolet kan als dagelijks vervoersmiddel prima worden ingezet. Met z’n vieren kun je comfortabel zitten. Natuurlijk is de ruimte achterin beperkter dan in een vierdeurs auto, maar hoofd- en beenruimte zijn voldoende. Een lange vakantierit wordt echter een andere zaak. Vooral de bagageruimte, die zeker niet klein is, is daar toch niet groot genoeg voor. De 315 liter metende kofferbak van de A4 is groot genoeg voor de wekelijkse boodschappen, maar voor vakantiebagage echt te klein. Is de kap open dan blijft er nog 246 liter bagageruimte over. Voorin hebben bestuurder en passagier veel ruimte. De stevige sportstoelen bieden veel steun en zijn elektrisch verstelbaar. Portiervakken, een dashboardkastje, middenarmsteun en wat kleine vakjes bieden voldoende ruimte voor de losse spulletjes.

MMI
Omdat we hier met een S Line te maken hebben heerst in het interieur een sportieve maar ook zakelijke en typische Audi-sfeer. Dat betekent een mix van sportiviteit, strakke lijnen en een overzichtelijke indeling. De drie ronde luchtroosters zijn voorzien van aluminium ringen en dat materiaal zien we ook terug in een sierlijst op het dashboard, op de deurpanelen en delen van de middenconsole. De stoelen zijn half met leer en half met stof bekleed. De afwerking en de gebruikte materialen zijn zoals we van Audi gewend zijn van een hoog niveau. Het MMI-systeem herbergt de bediening van de audio, navigatie, telefoon en diverse instellingen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de A6 is de bedieningsknop niet tussen bestuurder en passagier geplaatst maar op het dashboard. Het maakt de bediening iets minder gemakkelijk dan in diverse andere Audi-modellen.

Akoestisch dak
Het stoffen dak dat Audi op de A4 Cabriolet monteert is leverbaar in twee varianten. Het ‘standaard’ dak en een akoestisch dak. Het akoestische dak is extra geïsoleerd en houdt daardoor meer rijgeluiden buiten de auto. Binnenin de A4 is het met een gesloten dak dan ook relatief stil. Uiteraard hoor je meer banden- en windgeruis dan in een auto met een vast dak, maar het blijft absoluut binnen de perken. De transformatie van gesloten naar open toestand volbrengt de A4 volautomatisch met een druk op de knop. In ruim 20 seconden is het dak geopend of gesloten. Doordat Audi heeft gekozen voor een stoffen dak blijft er relatief veel bagageruimte over. Dat is één van de voordelen van een stoffen dak ten opzichte van een stalen klapdak waar menig concurrent tegenwoordig voor kiest. Een ander voordeel is dat de voorruit minder ver doorloopt dan bij de meeste CC’s het geval is. Hierdoor heb je meer open gevoel dan bij een CC en loopt je minder risico je hoofd te stoten bij het instappen.

Met de wind in de haren
Wanneer het dak eenmaal geopend is, kan het genieten beginnen. Bij een temperatuur van 25 graden brandt het zonnetje heerlijk op de inzittenden. Met het windschot gemonteerd en de ramen naar boven blijft de rijwind bijna helemaal buiten. Een licht briesje waait door de auto heen. Kies je ervoor om met vier personen op stap te gaan dan moet het windschot eruit. De wind waait dan door het hele interieur. Achterin moet je ervan uit gaan dat je vol in de wind zit. Echt comfortabel is dat simpelweg niet, maar het blijft een cabrio.

Motorengamma
Naast de door ons gereden 3.2 liter V6 levert Audi de A4 Cabriolet met een tweetal andere benzinemotoren en twee diesels. Het benzinegamma wordt gevormd door de 1.8 T (163 pk) en de 2.0 T (200 pk). Op dieselgebied levert Audi de 2.0 TDI (140 pk) en de 3.0 TDI (233 pk). De beide zescilinder (3.2 V6 en 3.0 TDI V6) zijn leverbaar in combinatie met quattro-vierwielaandrijving. De prijzen van de A4 Cabriolet beginnen bij € 46.590,- voor de 1.8 T. Ons testmodel dat is voorzien van diverse opties kwam ruim boven de 80 mille. De vanafprijs ligt dicht bij die van de concurrentie die we zien in de vorm van de Volvo C70, BMW 3-serie Cabrio en Saab 9-3 Cabriolet. Alleen de Mercedes CLK Cabriolet ligt met een vanafprijs van € 61.750,- ver boven genoemde modellen.

Conclusie
Je zoekt een sportieve auto voor dagelijks gebruik, houdt van mooi weer, snelheid en sportiviteit maar ook comfort. Audi levert de A4 Cabriolet als een prachtige mix van sportiviteit en voor een cabrio ook praktische bruikbaarheid. Aan boord van de A4 Cabrio is plaats voor vier personen. De bagageruimte is voldoende voor de wekelijkse boodschappen en de vakantiebagage voor twee inzittenden. De combinatie van een 3.2 liter V6 met handbak, quattro vierwielaandrijving en het S Line pakket maken de A4 Cabrio tot een sportieve open automobiel. Het S Line onderstel is stevig geveerd, maar biedt nog voldoende comfort. Geen belang bij een echt sportieve wegligging, kies dan voor het comfortabelere standaard onderstel. Ga je voor sportiviteit, kies dan voor deze combinatie. De handbak schakelt heerlijk en met korte slagen, de vierwielaandrijving zorgt voor optimale grip en de besturing is lekker direct. Open rijden is met het windschot gemonteerd geen enkel gevaar voor je kapsel. Gaat het windschot eruit dan waait er een stevige bries door het interieur. Achterin zit je altijd vol in de wind. Maar het blijft zelfs op hoge snelheid goed mogelijk om met elkaar te communiceren of naar een lekker stukje muziek te luisteren.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties