Audi Q2 test
Dat is even schrikken hè? Ja, de diehard Audi-liefhebber zal vast even van zijn stuk zijn geweest toen de Duitsers de Q2 onthulden. Want wat doen ze nu daar in Ingolstadt? Geen voorspelbaar design voortbordurend op zijn voorganger(s), maar een gloednieuw model met een wel heel onderscheidend karakter. Zo onderscheidend dat wellicht niet iedere liefhebbers van het merk met de vier ringen hem mooi zal vinden. Ja, de Q2 is gedurfd. Maar vrees niet, het is ook echt een Audi. In (bijna) alle opzichten.
Audi belooft het al jaren. En uit monde van de nieuwe designdirecteur Marc Lichte kwamen de woorden nog veel stelliger: "Audi gaat vernieuwen. Het design wordt minder voorspelbaar en de verschillende modellijnen krijgen hun eigen karakter." Met de Q2 wordt die belofte (eindelijk) ingelost. Want zeg nu zelf, die breed getrokken single frame grille, de grote 'happen' uit de schouderlijn alsook de in de C-stijl overvloeiende daklijn maken deze Q2 tot allesbehalve een eenheidsworst.
Afmetingen en concurrentie Audi Q2
De 4,19 meter lange, 1,51 meter hoge en 1,79 meter brede Q2 is wat lastig zomaar te plaatsen. Enerzijds komt hij qua maatvoering terecht in het segment van de Renault Captur en Peugeot 2008. Anderzijds heeft hij dezelfde wielbasis als een Audi A3. Vergelijk je hem echter met zijn broer, de Q3, dan is hij zomaar 20 cm korter. De MINI Countryman dan? Die biedt gevoelsmatig hetzelfde karakter, maar bij nadere beschouwing blijkt die toch 18 cm korter.
Hoe moeten we die Q2 dan toch plaatsen? Wij noemen het een B-SUV en jawel, dat is een nieuw segment. De Captur's en 2008's van deze wereld zijn veel meer een crossover dan een SUV, hoe dun die scheidingslijn ook ligt.
Een scherpe premie, afgestemd op wat jij verzekert. Verzeker je auto via Rabobank.
“Er zijn merken die zelfs bij hun topmodellen nog niet kunnen leveren wat Audi in haar kleinste Q-model stopt.”Audi Q2
En hoe groot is zo'n B-segment SUV vanbinnen dan?
Die positionering wekt bepaalde verwachtingen als het op binnenruimte aankomt. Een SUV betekent een hogere zit en een soort 'king of the road'-gevoel. Daarvoor is de Q2 te klein, maar we ervaren wel een prettige instap en ook - ten opzichte van de wagenvloer – de wat hogere zitpositie is fijn. Temeer ook voor de wat oudere doelgroep die Audi net zo goed wil aanboren met de Q2 als de hippe jeugd die zijn uitstraling doet vermoeden.
Een zitpositie naar achteren is het vooral goed toeven voor kinderen. Tot 1,85 meter kun je er voldoende goed met twee volwassenen zitten, maar het houdt simpelweg niet over. De bagageruimte daarentegen is met 405 liter bovengemiddeld groot.
Is de afwerking op het typische Audi-niveau?
Dat antwoord is tweeledig. Enerzijds zeggen we volmondig 'ja'. Bij de eerste aanblik zie je alle herkenbare elementen uit andere Audi's en zijn de onderdelen naadloos op elkaar aangesloten. Aluminium is ook echt aluminium en de mate van detaillering is schitterend. Neem alleen al de sierstrips waarin LED-verlichting is geïntegreerd. Dat hebben we nog nooit eerder zo gezien. Audi blijft heer en meester als het op interieur aankomt.
Maar een kritische noot is er ook. Eentje waar we Audi niet eerder op wisten te betrappen, namelijk de materiaalkeuze. In de portieren alsook lager op het dashboard zijn erg harde kunststoffen toegepast. Dat voel je niet alleen, het straalt het ook uit. Datzelfde geldt voor het gebruikte leer, dat is duidelijk niet van een echte koe. En dat vinden wij oprecht jammer.
Maar de features maken dit goed?
Nou en of. Er zijn merken die zelfs bij hun topmodellen nog niet kunnen leveren wat Audi in haar kleinste Q-model stopt. Van Audi's volledig digitale instrumentarium (12,3 inch) genaamd Virtual Cockpit tot aan een Bang & Olufsen audiosysteem (705 watt), het staat allemaal op de optielijst.
Ook adaptieve cruise control met automatisch filerijden, een head-up display, uitgebreid MMI-systeem en een elektrisch te openen en sluiten achterklep, de Q2 heeft het. Voeg daar de naadloze integratie van je smartphone middels Apple Carplay en Android Auto aan toe en de Q2 stijgt boven zichzelf uit.
“Wat het rijden met name prettig maakt is de progressieve besturing.”Audi Q2
Nou, rijden dan maar!
Inderdaad. En daarvoor zijn we in Zürich, de grootste stad van Zwitserland en een bolwerk van creatieve geesten en vrije denkers. Maar tevens omgeven door rustige landweggetjes en heuvelachtig gebied. De Q2 voelt zich er prima thuis.
Zelfs met de 1.0 TFSI waarmee we onze testsessie starten. Het blokje, want met drie cilinders en 998 cc inhoud kun je moeilijk van een 'blok' spreken, is soepel, zelfs onderin sterk en behoorlijk bij de les. Stil is 'ie ook. Hier merk je duidelijk het verschil tussen Audi en de andere Volkswagen Group-leden waarin dit blok ook te vinden is. Met 116 pk kun je het vanzelfsprekend geen strepentrekker noemen, maar hij voelt beslist ook niet aan als een onderbemeten instapper.
Een stapje hogerop de ladder van het benzinegamma vinden we het inmiddels veelbeproefde en geprezen 1.4 liter TFSI-blok met 150 pk vermogen en cilinderuitschakeling. Ook in de Q2 is dat een heerlijk blok. Hij geeft de auto wat ons betreft de levendigheid die het onderstel verdient.
Dieselen deden we met de 1.6 TDI met 116 pk. Waar de driecilinder als instapper van het benzinegamma ons weet te verrassen, daar stelt dit blok wat teleur. Hij heeft moeite om onderuit toeren weg te komen en is rumoeriger dan je zou verwachten. Wie veel rijdt en dus voor een diesel gaat adviseren wij de stap naar de 150 pk sterke 2.0 TDI te maken.
Wat het rijden met name prettig maakt is de progressieve besturing. Naarmate de stuuruitslag groter wordt zal de besturing directer worden. En dat geeft de Q2 een heel speels karakter. Het kart-achtige waar de Duitsers van spreken gaat ons echt te ver, maar enige dynamiek is de Benjamin van het Q-gamma niet vreemd.
Conclusie van deze Audi Q2 test
Tijd om de balans om te maken. En daarbij komen we terug op de inleiding. Want de Q2 is gewaagd, maar toch een echte Audi. De materiaalkeuze stelt op sommige punten wat teleur, maar dat is ook de enige smet. Hij rijdt lekker levendig, de instapmotor voldoet al ruimschoots en de mogelijkheden om je Q2 geheel naar eigen smaak aan te kleden en samen te stellen is ongekend groot. Het prijsniveau ligt gelijk aan dat van een A3 Sportback en daarmee is het wellicht diens grootste concurrent. Want voorlopig staat de Q2 er in zijn segment alleen voor.
Een scherpe premie, afgestemd op wat jij verzekert. Verzeker je auto via Rabobank.