Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement!

Pak jouw magazine-moment en blijf op de hoogte van de autowereld!

Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement! Bekijk actie >
Tests

Audi A7 Sportback

In een piepjong segment wordt het de komende jaren een drukte van jewelste. Mercedes heeft met de CLS de trend van vierdeurs coupé-modellen in werking gezet en menig fabrikant speelt daar gretig op in. Zo ook Audi, met de A7 Sportback. Een compleet nieuw model voor Audi die bovendien een gewaagde designstap laat zien.

“De puristische charme van een limousine, het praktische karakter van een Avant en de gepassioneerde dynamiek van een Coupé”, zo karakteriseert Audi de A7 Sportback. Een compleet nieuwe Audi die volgens de fabrikant vanaf een leeg vel papier is ontstaan. Dat geloven we meteen, maar je kunt er niet omheen dat dit in hart en nieren een Audi is. De kenmerkende single-frame grille met de vier glanzende ringen, de van typische LED-diodes voorziene koplampunits en ook de lichtunits in de achterzijde maken dit model onmiskenbaar tot een Audi. En toch is het een vreemde eend in de bijt. We hebben namelijk tijdens een test met een Audi nog nooit zo vaak mensen gehoord die het design niet konden waarderen. Een Audi, en daar ligt ook een krachtig punt van het merk, wordt door praktisch iedereen mooi gevonden. De A7 Sportback breekt daar mee. En toegegeven, ook wij moesten wel even wennen aan de bijzondere achterzijde. Maar het went. Sterker nog, je gaat de ontwerpers meer en meer waarderen voor de durf die ze hebben getoond.

Krachtig en gedurfd
Van alle kanten bezien is de A7 Sportback een krachtige auto. De fronsende koplampunits met daartussen de enorme grille zullen menig weggebruiker de stuipen op het lijf jagen als de auto in de binnenspiegel opduikt. Van opzij bekeken zien we behalve een scherpe vouw over de gehele lengte van de carrosserie ook een sterk aflopende daklijn gecombineerd met een oplopende raamlijn. Audi heeft hiermee het coupé-gevoel geprobeerd op te wekken. Meest opvallend en tevens meest besproken is de achterzijde. Driekwart van achteren bekeken vraagt het model enige gewenning, maar wie recht achter de A7 staat kan niet ontkennen dat de auto lekker gespierd oogt. Naar onze mening zijn de ontwerpers van Audi erin geslaagd om een combinatie van dynamiek, durf en elegantie op papier te zetten.

Fluweelbeige leder
Designtechnisch houdt het exterieur het midden tussen een limousine en een coupé. Dat karakter herkennen we ook wanneer we de raamstijlloze portieren openen en in de voortreffelijke fauteuils voorin plaatsnemen. Een blik op het dashboard roept herinneringen op aan de nieuwe A8, maar er is duidelijk moeite genomen om een vleugje extra sportiviteit toe te voegen. Wie zich eenmaal heeft gesetteld voelt een bepaalde geborgenheid. De hoge portieren met lage zijruiten en de brede en tegelijkertijd hoge middenconsole omsluiten je als het ware. De in ons testmodel gekozen kleurstelling van “Valcona” fluweelbeige leder en het schitterende ongelakte essenhout versterken het luxueuze gevoel. Het wordt bijna afgezaagd, maar ook bij deze Audi is de aandacht voor details, de keuze voor de verschillende materialen en de mate van afwerking weer van een ongekend hoog niveau. Audi is en blijft hiermee de absolute maatstaf.

Afmetingen en ruimte
Dat de A7 Sportback zijn inzittenden behoorlijk wat ruimte biedt zal niemand verbazen. Met een lengte van bijna 5 meter (4.969 mm), een breedte van 1.91 m en een wielbasis van 2.91 m is de A7 weliswaar kleiner dan de A8, maar toch fors groter dan een A6. Zelfs op de achterbank is er, ondanks de sterk aflopende daklijn, geen enkele reden tot kniezen. Waar de A7 zich, behalve de vormgeving, het meest onderscheidt van een A6 of A8 is de enorme achterklep. Die biedt een ruime toegang tot de bagageruimte van maar liefst 535 liter. Wie de achterbank neerklapt kan zelfs 1.390 liter meenemen.

Oneindige optielijst
Het zal geen betoog behoeven dat de door ons gereden A7 van werkelijk alle denkbare luxe is voorzien. Met een prijskaartje van 107.000 euro heeft Audi er voor maar liefst 35.000 euro aan opties op laten schroeven en daardoor is het een walhalla aan elektronische gadgets, verwennerijen en luxe voorzieningen. Het is teveel om op te noemen, dus we pikken er willekeurig een paar interessante uit. Allereerst is er het MMI-systeem met het enorme 8 inch kleurenscherm dat uit het dashboard klapt bij het starten. Uniek is het TouchPad die op de A8 debuteerde en waarmee je bijvoorbeeld de bestemming van het navigatiesysteem kunt invoeren door met je vinger de letters te schrijven. Het werkt verbluffend goed en zorgt ervoor dat je je ogen niet van de weg hoeft te halen. Daarnaast is er Night View Assist waarbij het zeven inch multifunctionele display tussen de tellers het beeld van een infraroodcamera in de grille toont en voetgangers markeert. Misschien is het handig op donkere binnenwegen, maar tijdens de korte testperiode zagen wij de meerwaarde er niet van in. Wat hebben we verder nog? Verwarmbare en te ventileren stoelen met massagefunctie, Adaptive Cruise Control, Audi Side Assist om de dode hoek te bewaken, achteruitrijcamera en talloze entertainmentmogelijkheden variërend van een DVD-wisselaar en iPod-aansluiting tot digitale radio en een TV-ontvanger. Naast het standaard audiosysteem biedt Audi bovendien de keuze voor een systeem van Bose en van Bang & Olufsen. Het Bose-systeem was in onze A7 gemonteerd en viel tegen qua helderheid van klank en te doffe lage tonen. Het B&O-systeem zoals we dat van Audi kennen is ongetwijfeld van superieure kwaliteit maar met een meerprijs van bijna 10.000 euro dan ook een klasse hoger.

Sublieme krachtbron
Op het gebied van in- en exterieurdesign alsook de uitrusting biedt de A7 Sportback inderdaad een verrassende combinatie van een Limousine, Avant en Coupé en dat maakt ons extra nieuwsgierig naar de rij-eigenschappen. De droge cijfers van de gereden A7 Sportback laten al weinig aan het toeval over. De nieuwe 3.0 liter TFSI-motor voorzien van een compressor ontwikkelt 300 pk en 440 Nm waarmee de A7 Sportback 3.0 TFSI Quattro slechts 5,6 seconden nodig heeft om de bekende grens van 100 km/h te passeren. De S-tronic transmissie met dubbele koppeling brengt de aandrijfkrachten in alle soepelheid over op de wielen die dankzij de quattro-vierwielaandrijving nagenoeg altijd meer dan voldoende grip hebben. Wie de A7 van de wijs wil brengen moet het wel heel bont maken. Niet alleen omdat de auto als een blok op de weg ligt, maar ook omdat de A7 geen gooi-en-smijt-auto is. Met een leeggewicht van 1.860 kg is het absoluut geen zwaargewicht in deze klasse, maar lichtvoetig kun je ‘em niet noemen. Bovendien voelt de A7 vrij groot aan. Is het hiermee geen rijdersauto dan? Jazeker wel. De A7 stuurt fantastisch, ligt zoals gezegd stevig op de weg en de motor weet met zijn 300 pk onder alle omstandigheden voor een ferme duw in de rug te zorgen. Bovendien kun je dankzij Audi Drive Select de dempers van de adaptieve luchtvering, het karakter van de motor en versnellingsbak en het stuurgevoel veranderen naar wens. Wil je wel sportief sturen, maar een comfortabel onderstel? Het kan.

Resumé
De Audi A7 Sportback. Een volledig nieuwe Audi in talloze opzichten. De modelnaam is nieuw, het concept is nieuw (voor Audi) en bovendien slaat de A7 een designrichting in die we niet snel hadden verwacht van het merk uit Ingolstadt. Dat onverwachte ontvangt niet iedereen direct met open armen, maar wie het design op zich in laat werken kan het ongetwijfeld waarderen. Bovendien is ook deze Audi voorzien van een schitterend interieur waarbij het oog voor detail, materiaalkeuze en afwerking op ongekend niveau staat. De mogelijkheden op het gebied van aankleding met gadgets en moderne veiligheidssystemen is eindeloos. Audi biedt met de A7 Sportback een verrassend nieuw model aan dat enerzijds een Audi in hart en nieren is, maar anderzijds een gewaagde stap zet.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken