Audi A3 g-tron (aardgas)

Hij is goedkoper in aanschaf dan een vergelijkbaar gemotoriseerde benzineversie, goed voor 14% bijtelling, komt in aanmerking voor de KIA, MIA en VaMil-regelingen en het is per slot van rekening iedere gereden kilometer nog goedkoper ook. ‘Waarom zou je eigenlijk niet voor een Audi A3 Sportback g-tron gaan?’ Nou, dat vroegen wij ons ook af. En daarom was er reden genoeg om eens in deze aardgas-Audi te stappen.

Rijden op aardgas – ook wel bekend als CNG of biogas – is nog steeds niet ingeburgerd. Vreemd, want het is een product dat we allemaal kennen. We verwarmen ons huis immers met aardgas en velen koken er ook op. Keer op keer als wij met een auto op deze brandstof rijden vragen we ons dan ook weer af waarom we er eigenlijk niet op (willen) rijden. We kunnen er namelijk omheen draaien, maar feit is dat de Audi A3 Sportback g-tron zoals die voor ons klaarstond precies zo rijdt als elke andere A3 Sportback met een vergelijkbaar vermogen. Uiterlijke verschillen? Nee, die zijn er amper. Het enige dat je ziet, of eigenlijk juist niet dus, is dat de uitlaatpijpen niet onder de bumper vandaan komen. En die g-tron badge op de voorschermen is ook al geen directe afknapper.

Actieradius van 1.200 km
Met de A3 g-tron kun je zonder dat je er echt voor uitkomt heel verantwoord rijden. Voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Wij juichen de komst van aardgas dan ook alleen maar toe. De voordelen zijn groot, terwijl de nadelen klein zijn. Op dit moment nog het grootste bezwaar is de beschikbaarheid ervan. In Nederlands zijn ‘slechts’ 125 tankstations die aardgas als brandstof voor auto’s aanbieden. Daarmee is er sprake van een landelijke dekking, maar zomaar even de snelweg afduiken en het eerste de beste tankstation aandoen is er niet bij. Is dat een probleem? Niet echt, want voor de actieradius hoef je niet te vrezen, de benzinetank – goed voor 900 km actieradius – is er immers ook nog. Samen met de beide gastanks, die Audi onder de bagageruimte heeft gemonteerd, kun je volgetankt maar liefst 1.200 km ver komen.

De financiële voordelen
Wie met deze A3 Sportback g-tron gaat rijden zal er echter verstandig aan doen vooral aardgas te tanken. Uitgaande van 15.000 km per jaar levert dat namelijk een besparing op van € 1.100,- ten opzichte van benzine en zelfs ruim € 400,- ten opzichte van diesel. Puur aan de combinatie van brandstofkosten en wegenbelasting. Dat laatste is namelijk voor aardgas voordeliger dan voor benzine, laat staan voor diesel dus! Daar komt bij dat in het geval van de A3 Sportback g-tron de vanafprijs op € 28.900,- is vastgesteld. Dat is nog net een paar tientjes goedkoper dan een A3 Sportback 1.2 TFSI voorzien van een S-tronic versnellingsbak met dubbele koppeling. Want inderdaad, daar rust Audi de g-tron standaard mee uit. Dus je rijdt per kilometer goedkoper terwijl de aanschafprijs nagenoeg gelijk is. En dan komt er nog bij dat je door in aanmerking te komen voor de landelijke Kleinschaligheids Investeringsaftrek (KIA), de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de VaMil (willekeurige afschrijving milieu-investering) nog eens forse belastingvoordelen hebt. Tot slot is er voor privégebruik slechts 14% bijtelling verschuldigd. Tsja, wij kunen het ook niet helpen, maar je bent bijna gek als je er – zeker als ondernemer – niet voor zou gaan.

Rijden
Terug naar het rijden, want dat is waarvoor we op uitnodiging van Audi naar Berlijn zijn gekomen. De clou ervan hebben we eigenlijk al verklapt, hij rijdt als elke andere A3 Sportback. En dat betekent dat het een heel prettige auto is. De stoelen zitten comfortabel, de besturing is voldoende direct en de wegligging dynamisch. Het lawaaiige karakter waarmee aardgas-auto’s een aantal jaren geleden nog te maken hadden is bij de A3 niet te bespeuren. De motor lijkt eenzelfde geluidsniveau te produceren als een conventionele benzinemotor en wil enkel bij volle acceleratie net een iets rauwer geluid produceren. En qua gewicht heeft Audi eveneens alles in het werk gesteld de A3 zo goed als mogelijk uit de bus te laten komen. De twee aardgastanks kunnen elk 7 kg aardgas opslaan en zijn door de toepassing van CFRP 27 kg lichter dan conventionele aardgastanks. Een strepentrekker is hij overigens niet. De 1.4 TFSI-motor ontwikkelt een vermogen van 110 pk en een koppel van 200 Nm. Daarmee is hij net iets sterker dan Audi’s instapmotor – de 1.2 TFSI met 105 pk en 175 Nm – maar verwacht dus geen topprestaties. Audi claimt een sprint naar 100 km/h in 10,8 seconden en een topsnelheid van 197 km/h. En als we dan toch in de pure cijfers zitten; de g-tron stoot slechts 88 g/km uit.

Eigen productie
Audi gelooft in aardgas. En dat wordt door moederbedrijf Volkswagen ondersteund. De Volkswagen Group zet de komende jaren vol in op de lancering van aardgasauto’s. Behalve Audi zullen ook Volkswagen, Skoda en Seat diverse CNG-modellen krijgen. Audi gaat er zelfs nog een stap verder in door de brandstof zelf te gaan produceren. In een unieke fabriek in Werlte (Nedersaksen) kan men elektriciteit, waterstof en aardgas produceren uit wind-, water- en zonne-energie, al naar gelang de wens. Audi wordt daarmee geen grote producent, maar laat wel zien wat de mogelijkheden op dit gebied zijn. Het maakt allemaal deel uit van een proces om ons stapje bij beetje te doen wennen aan aardgas. Wij zijn in ieder geval al wel overtuigd. En als jij in de markt bent voor een auto in dit segment en zakelijk rijdt, dan zou je er goed aan doen de A3 Sportback g-tron te overwegen. Vanaf eind oktober start de verkoop en de eerste exemplaren komen begin 2014 naar ons land.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties