BMW 7-serie / 740i High Executive

Toen BMW de compleet nieuwe 7-serie presenteerde puilde de persmap uit met informatie over elektronische veiligheidssystemen en gadgets. Maar ook de rij-eigenschappen beloven weer van een uitermate hoog niveau te zijn. Wij reden met de 740i in High Executive-uitvoering om de nieuwe 7-serie op zijn kwaliteiten te beoordelen.

In verband met weersomstandigheden tijdens de testperiode wijkt de auto op de foto´s af van het door ons gereden model.

Het is niemand ontgaan dat de vorige generatie van de 7-serie de nodige kritiek te verduren heeft gekregen. De door Chris Bangle ontworpen auto werd vooral in zijn beginjaren flink bekritiseerd. Het meest opvallend waren de opliggende kofferklep en de toch wat vreemd (lees: somber) ogende lichtunits aan de voorzijde. Na de facelift in 2005 werd het front flink bijgeschaafd, maar het bleef een verschijning die niet ieders goedkeuring kon dragen. BMW gooit het bij de nieuwe 7-serie dan ook over een meer behoudende boeg. En dat is zeker geen schande. Sterker nog, ondanks zijn lengte van 5,07 meter en breedte van 1,90 m, oogt de 7-serie elegant en dynamisch. Het is een forse auto, maar hij oogt niet oversized. Bovendien heeft BMW veel aandacht besteed aan de details. De koplampunits zijn een voorbeeld van high-tech design en ook de LED-techniek in de achterlichtunits stralen dit uit. Kortom, de nieuwe 7-serie is een elegante en zelfverzekerde verschijning.

Interieur
Stappen we in dan kijken we meteen uit op een majestueuze motorkap. We nemen plaats in de zeer comfortabele en meervoudig (elektrisch) verstelbare stoelen. Bij het dichttrekken van het portier komt ons een kwalitatieve klank ten gehore waarna de elektronica ervoor zorgt dat het portier zichzelf volledig afsluit. Een blik op het dashboard haalt het echte BMW-gevoel naar boven. Het dashboard is – ondanks de overvloed aan elektronische functies en systemen – opgeruimd en de bedieningsfuncties zijn in één oogopslag duidelijk. Dat is vooral te danken aan het compleet nieuwe iDrive-systeem dat subliem werkt. De grote draaiknop en de diverse knoppen daaromheen laten je gemakkelijk en snel door alle prachtig vormgegeven menu’s navigeren. Zodoende zijn de functies van het audiosysteem, de climate control, het navigatiesysteem en de talloze instellingen van de auto intuïtief te doorlopen. Wie er even niet uitkomt kan de elektronische handleiding raadplegen waardoor via filmpjes voorzien van gesproken tekst en illustraties nagenoeg elke functie van de auto wordt uitgelegd. Schitterend!

Ambiance
De sfeer aan boord van BMW’s vlaggenschip is luxueus en tegelijkertijd strak en modern. Het veelgebruikte leer en hout realiseren de luxueuze sfeer terwijl de talloze aluminium details, de strakke knoppen en de grafische weergave op het 10,2 inch scherm de high-tech sfeer opwekken. Uiteraard zijn de gebruikte materialen alleen van de allerhoogste kwaliteit en is de afwerking smetteloos. Details als de verlichte BMW-letters op de instaplijsten, de LED-jes achter de deurgrepen en de voetenverlichting wekken een ambiance op die in mening woonkamer niet gerealiseerd wordt.

Comfort en veiligheid
Met dergelijke afmetingen is het eigenlijk een overbodige opmerking; maar de ruimte aan boord is enorm. Vooral ook op de achterbank kan (zeer) comfortabel worden plaatsgenomen en uiteraard ontbreekt het de inzittenden nergens aan. Het fantastische audiosysteem verwent de inzittenden en ook een DVD kijken moet de (lange) reis alleen maar verder veraangenamen. Bijzonder is ook de stoelverwarming waarbij in gradaties kan worden gekozen of de billen of de rug verwarmd moet worden. Ook voor een veilige en daarmee tevens comfortabele rit blijft er niets te wensen over. Het Adaptive Cruise Control houdt zelf afstand en veraangenaamd het filerijden. Als één van de weinige fabrikanten levert BMW namelijk een cruise control die de auto geheel tot stilstand kan brengen en weer weg laat rijden. Lane Departure Warning waarschuwt middels een trilling in het stuur als een lijn onbedoeld wordt overschreden en dankzij Dynamic Xenon is elke bocht optimaal verlicht. Wie vaak een smal straatje uitrijdt om de weg op te draaien kent bovendien het probleem dat je moeilijk om de hoek kunt kijken. BMW heeft dit opgelost met een camera links en rechts in de voorbumper die ‘om de hoek’ kijken voor je. Wel zo gemakkelijk met de enorm indrukwekkende motorkap van de 7-serie. Achteruit inparkeren moeilijk? Nee hoor, ook hier is een camera voor gemonteerd. Wie echt niet aan het opletten is wordt ook nog eens door tal van andere systemen gewaarschuwd. Zo is er een camera die levende wezens op de weg en in de berm kan herkennen en worden verkeersborden gescand. De geldende maximumsnelheid wordt dan op het instrumentenpaneel weergegeven. Helemaal foutloos werkt dat helaas niet. Bij bepaalde wegwerkzaamheden betrappen we de BMW erop af en toe de kluts kwijt te zijn. 
 
Rijdynamiek
Rijden in de 7-serie blijft verrassend. Want met een lengte van ruim 5 meter, een breedte van bijna 2 meter en een gewicht van 1.835 kg blijft de 740i een indrukwekkende machine. Wie de specificaties erop naslaat zal evenwel verbaast staan. De 3.0 liter zescilinder benzinemotor in het vooronder weet met zijn vermogen van 326 pk en koppel van 450 Nm (al bij 1.500 tpm!) voor een 0-100 km/h sprint in slechts 5,9 seconden te zorgen. Dat maakt de 7-serie uiteraard nog geen sportauto, maar overige weggebruikers wordt al snel het nakijken gegeven. Bovendien rijdt de 7-serie minstens zo dynamisch als een 5-serie. De besturing is direct en dankzij de optioneel gemonteerde achterwielbesturing wordt de auto als het ware door de bocht geduwd. Bijkomend voordeel is dat de draaicirkel ongekend klein is en de auto zelfs in de stad wendbaar aanvoelt. Parkeergarages blijven evengoed een probleem, want zijn afmetingen maakt niet elke garage even toegankelijk.

Dynamic drive control
Afhankelijk van je humeur kan met Dynamic Drive Control worden gekozen voor Comfort, Normal, Sport en Sport+. De gasrespons, de besturing, schakelacties van de automaat en de vering/demping worden hiermee compleet aangepast. Bij Comfort zweeft de auto over de weg en wie Sport/Sport+ activeert heeft aan de 7-serie een heerlijke rijmachine die zelfs met zich laat spelen. Sport+ laat het zelfs toe dat de achterzijde is te verleiden tot een drift. En dat voor een auto van dit formaat! Aan boord overheerst over het algemeen een serene rust. De isolatie is ongekend goed en slechts bij het accelereren laat de motor met een gepaste brom van zich horen. De automaat doet daarbij zijn werk in alle soepelheid en bij elk toerental kan de motor je die heerlijke duw in de rug geven. Hoezo kunnen vlaggenschepen niet dynamisch zijn?

Optielijst
Wie besloten heeft een 7-serie aan te schaffen wacht nog wel een lastige klus. Het door ons gereden testmodel kent een vanafprijs van € 102.100,- maar kent door tal van opties een prijskaartje van ruim 140.000 euro. We noemen er een aantal op. Het High Executive-pakket kent een waarde van € 22.180,- en omvat zaken als metallic lak, lederen bekleding, elektrisch zonnenscherm achter, stoelverwarming, 4-zone climate control, Park Distance Control, navigatiesysteem Professional, bluetooth, DVD-wisselaar, Dynamic Drive, elektrische zonneschermen voor de achterportieren, adaptieve bochtenverlichting en het Hifi-systeem professional. Kortom, een absolute must bovenop de al royale standaarduitrusting dat bestaat uit ‘bijzonderheden’ als iDrive, bi-xenon koplampen, regen- en lichtsensor en een elektrisch verstelbaar stuurwiel. Maar om de 7-serie nu echt compleet en bijzonder te maken moeten nog de nodige gadgets extra worden besteld. Denk hierbij aan 18 inch lichtmetalen wielen (€ 3.540,-), metallic lak (€ 1.804,-), Active Steering (€ 2.338,-), achteruitrijcamera (€ 561,-), Night Vision, Lane Departure Warning en de Side View Camera (samen € 4.196,-), Active Cruise Control (€ 2.512,-) en het Head-up display (€ 1.790,-). Of er dan nog iets te wensen overblijft? De lijst is nog lang genoeg, al heb je het dan puur over details die de auto nog persoonlijker kunnen maken.

Conclusie
BMW heeft weer een indrukwekkende auto weten neer te zetten. De nieuwe 7-serie heeft een elegante en tegelijkertijd dynamische uitstraling. Het interieur is afgewerkt met de meest mooie materialen en de ambiance binnenin is klasse. Alle elektronische hulpmiddelen en gadgets maken de 7-serie een unieke auto. Wie de 7-serie bestelt doet er dan ook goed aan om 40.000 euro aan opties uit te geven, want daarmee verandert de auto van een geweldig rijdende zakenlimousine in een droombolide voor de hightech liefhebber.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties