BMW 320d EDE

20% bijtelling, maar toch 163 pk en bovengemiddeld goede prestaties. BMW baarde er opzien mee toen het in 2010 de 3-serie EfficientDynamics Edition presenteerde. En nog steeds spreken de prestaties tot de verbeelding. We zijn dan ook heel benieuwd hoe deze combinatie zich in de nieuwe 3-serie verhoudt.

De nieuwe 3-serie is nog altijd die fijne scherpe rijdersauto zoals we dat gewend zijn, zo concludeerden we al tijdens onze eerste kennismaking met de auto in en rond Barcelona. En ook op Nederlandse bodem wordt die indruk bevestigd. Het stuurwiel pakt vast zoals dat enkel bij een BMW aanvoelt, de besturing is prachtig direct en het onderstel fantastisch gebalanceerd. Grote plus ten opzichte van zijn voorganger is het feit dat de auto niet alleen comfortabeler geworden is, maar ook ruimer. Op de achterbank profiteren de inzittenden van de met 9 cm toegenomen lengte en de 5 cm langere wielbasis. En daardoor is de zit achterin merkbaar ruimer.

163 pk en 380 Nm
Hoofdonderwerp van onze tweede kennismaking met de auto is echter de 2.0 liter viercilinder dieselmotor die in de 320d EDE ligt. Het blok komt uit de vorige generatie en ontwikkelt een vermogen van 163 pk bij 4.000 tpm en een koppel van 380 Nm. Met name het koppel, dat al vanaf 1.750 tpm beschikbaar is, overtuigt. In combinatie met de razendsnel schakelende 8-traps automaat is er altijd voldoende reserve beschikbaar voor een ferme tussenacceleratie. Rijdend met de auto vraag je je simpelweg af waarom je meer nodig zou hebben. Zeker in het vlakke Nederland.

Eco Pro
De dieselmotor doet zijn werk continue op de achtergrond. Enkel wanneer er volle belasting gevraagd wordt dringt er een hoorbare dieselbrom naar binnen. Wat ons betreft zeker geen minpunt, je mag immers horen dat er gewerkt wordt. Het draagt bij aan de sportieve beleving van een merk als BMW. Minder enthousiast zijn we over de Eco Pro modus. Niet omdat die zijn werk niet doet, maar hij knijpt de 3-serie wel merkbaar af. Met een druk op de Driving Experience Control, links van de versnellingspook, wordt de Eco Pro modus geactiveerd en verandert de response van het gaspedaal en de transmissie en schakelt de automaat merkbaar sneller op. Het sportieve karakter wordt ermee in de kiem gesmoord. Begrijpelijk is de modus echter wel, je kunt er immers tot wel 20% brandstof mee besparen. Wie een beetje zijn best doet kan zomaar 4,1 l/100 km scoren. En ach, standaard staat ‘ie uit, dus last heb je er niet van.

Maatstaf
Het grote voordeel van de 320d EDE zit ‘em toch vooral in zijn CO2-uitstoot. Die is met 109 g/km dusdanig laag dat je sowieso tot 2015 profiteert van maximaal 20% bijtelling. De Volkswagen Passat BlueMotion is de enige in zijn segment die dat ook behaalt, maar presteert met zijn 115 pk een stuk minder goed. De Audi A4 TDIe sleept met 112 g/km de komende jaren overigens ook nog 20% bijtelling binnen, maar heeft met 136 pk en 320 Nm ook minder puike prestaties. BMW blijft zich onderscheiden met deze EfficientDynamics Edition en bewijst opnieuw dat 20% bijtelling en prima prestaties hand in hand gaan.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties