Autotest | BMW X1
Jij vindt de vorige BMW X1 niet mooi, zeg je?! Nou, dat zijn sowieso 730.000 anderen niet met je eens. Zij zetten namelijk in de afgelopen zes jaar een handtekening onder een koopcontract van BMW's kleinste X-model. Een groot succes dus, dat hoeven we niet uit te leggen. En dat succes lijkt een vervolg te krijgen. Want de tweede generatie X1 is niet alleen ruimer, zuiniger en luxueuzer, maar ook vriendelijker en tegelijkertijd krachtiger gelijnd. Je kunt er zomaar voor vallen als je de vorige niet overwoog. Maar let wel, wie nu een X1 bezit zou ook weleens teleurgesteld kunnen worden.
Maar de X1 bleef niet alleen toch?
In de voorbije jaren behield de X1 zijn monopoliepositie inderdaad niet. Audi lanceerde twee jaar na BMW de Q3 en Mercedes-Benz heeft sinds een jaar of twee eveneens een concurrent aangedragen in de vorm van de GLA. Drie zeer sterke auto's die, ondanks dat het segment nog steeds groeiende is, allemaal op ongeveer dezelfde doelgroep mikken. En ja, dan wil je als fabrikant natuurlijk het meeste van die klanten aan je binden.Hoe wil BMW de concurrentie de baas zijn?
Om het succes van de X1 te prolongeren was het voor BMW belangrijk de auto iets vriendelijker te maken. Minder uitgesproken. De eerste generatie was een tikkeltje ludiek, deze tweede generatie komt veel volwassener over. Hij smoelt krachtiger en deelt meer kenmerken met zijn X-broers. Hoe subjectief ook, maar wij zijn wel fan van het design. De X1 is goed is balans, kijkt lekker stoer de wereld in en heeft mede dankzij de 23 millimeter extra breedte en 53 millimeter extra hoogte gewoonweg meer road presence. Het is er een echte SUV door geworden.
“Voor wie de voorgaande X1 daarop waardeerde, zal in de nieuwe teleurgesteld zijn.”over de nieuwe BMW X1
Groter van buiten, dus ook ruimer van binnen?
Dat kun je wel stellen. En flink ook. Vooral voor de achterpassagiers. Die krijgen standaard ruim 3 centimeter meer beenruimte en beschikken, indien je kiest voor de verschuifbare achterbank, over nog eens een kleine 7 centimeter aan extra bewegingsvrijheid.Het is allemaal te danken aan het UKL-platform waarop BMW de X1 voortaan bouwt. Daarbij liggen de motoren in de breedte in plaats van in de lengte en heeft de auto – jawel – standaard voorwielaandrijving. Het belangrijkste voordeel daarvan is dat er, zelfs met een bijna vier centimeter kortere totaallengte, van binnen fors werd gewonnen aan ruimte. Waar de eerste generatie X1 krap bemeten was, heb je achterin voortaan een prima zitpositie. Zeker ook qua hoofdruimte, want ook daar werd dankzij de gegroeide hoogte van de auto winst behaald. Het maakt de X1 in zijn geheel veelzijdiger. Niet in de laatste plaats omdat de bagageruimte groeide; met 85 liter tot in totaal 505 liter. Dat is al gauw een reiskoffer erbij.
Het lijkt hierdoor bijna een kleine X3
Daar sla je de spijker op zijn kop. Zowel qua design, maar ook qua algemeen gevoel. Als je instapt zal opvallen dat de zitpositie fors verhoogd is. Achterin zelfs met ruim 6 centimeter. Al na de eerste meters bekruipt dan ook het gevoel met een grote auto op pad te zijn en bovendien veel meer een SUV dan voorheen.Maar hoe zit het met die voorwielaandrijving?
Nou, helemaal een compacte X3 is het niet. Daarvoor is de techniek veel te verschillend. De X1 staat zoals gezegd op het UKL-platform waar ook de 2-serie Active Tourer en Gran Tourer gebruik van maken. Net als de nieuwe modellen van MINI. En dat is een platform dat in de basis gecombineerd wordt met voorwielaandrijving.Het grote voordeel van dit nieuwe platform is een significante gewichtsbesparing (op het instapmodel tot 135 kg), maar ook de genoemde extra interieurruimte. Aan de andere kant van de medaille is de X1 er wel zijn spraakmakende rij-eigenschappen door verloren. Want hoe je het ook wendt of keert, de bredere en hogere X1 heeft niet de scherpte en het temperament van de voorgaande X1. Die reed als een hatchback, de nieuwe voelt meer als een SUV.
“We kunnen over de gereden motoriseringen, de xDrive25i en xDrive25d, heel kort zijn. Wat een heerlijke machines.”over de nieuwe BMW X1
Weer een leuk sturende auto verziekt dus?
Dat is een statement dat wel erg ver gaat. Maar wel deels waarheid is. Voor wie de voorgaande X1 daarop waardeerde, zal in de nieuwe teleurgesteld zijn. De besturing is niet meer zo direct en voorspelbaar en ook de toegenomen hoogte en dito zitpositie geven meer een SUV-gevoel dan dat van een hatchback. Is dat pure rijgevoel minder belangrijk voor je, dan weet de X1 jou juist beter te bedienen dan voorheen. De stoelen zitten goed, een ideale zitpositie is voor iedereen te vinden en het kenmerkende dikke en compacte stuurwiel is ook in deze Bimmer van de partij.Voor een beetje persoonlijke touch kun je via de Driving Experience Control bovendien het karakter van de besturing, reactie op het gaspedaal, configuratie van de automaat en instellingen van de dempers beïnvloeden. Om wat verder in te gaan op die dempers: ze twijfelen nog wel een beetje tussen het oude en nieuwe karakter van de X1. Ze zijn comfortabeler, maar putdeksels of andere oneffenheden worden soms wel heel nadrukkelijk doorgegeven. Eenzelfde kritiek is er voor het rijgeluid op minder strakke wegen. Dat dringt soms hoorbaar door. Jammer voor een verder zeer stille auto.
En motorisch?
We kunnen over de gereden motoriseringen, de xDrive25i en xDrive25d, heel kort zijn. Wat een heerlijke machines. De Bayerische Motoren Werke doet zijn naam alle eer aan. De Twin Power Turbo-viercilinderbenzine- en dieselmotor zijn beide 231 pk sterk en gekoppeld aan de automaat niet alleen snel, maar ook alert en stil. Vooral de benzinemotor blinkt uit in souplesse en een stille loop. De diesel laat zich nadrukkelijker horen. Dat had best iets stiller gemogen.Zoveel vermogen dat moet slippende voorwielen geven
Om dat te kunnen beoordelen moeten we de voorwielaangedreven versies rijden. En die stonden er helaas niet. Beide varianten die wij reden waren uitgerust met BMW's xDrive-systeem dat in de X1 bestaat uit een elektro-hydraulische koppeling (ook wel bekend als Haldex). Standaard worden de voorwielen aangedreven, maar zodra die grip dreigen te verliezen worden de achterwielen erbij ingeschakeld. Hoe zeer we ook ons best deden op de Oostenrijke bergwegen, het systeem werkt feilloos. Slippende voorwielen hebben we niet gehad.Piepende wielen daarentegen wel. Door de toegenomen hoogte en het wat zachtere karakter ligt de grens merkbaar minder ver dan wij van BMW's gewend zijn. Betekent dat matige rij-eigenschappen? Nee zeker niet, ook nu is de X1 nog altijd een heel prettige auto, maar niet spectaculair beter rijdend dan zijn grote concurrent uit Ingolstadt. En dat vinden we toch spijtig.
Tip
Kies jouw autoverzekering
Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.