Audi Q3

De Audi Q3 is een compacte suv. Net als veel andere modellen van Audi is ook de Q3 gebaseerd op bestaande Volkswagentechniek, die ook te vinden is in bijvoorbeeld de Volkswagen Golf en Tiguan, en Audi A3. Echte snelheidsduivels kunnen hun hart op met de Audi RS Q3.

Audi Q3

De Audi Q3 is avontuurlijk

Hoewel de Audi Q3 niet de eerste was in dit premium compacte suv-segment, was de auto wel lange tijd het succesvolst in zijn klasse. Al in de eerste vier jaar wisten de Duitsers liefst 400.000 exemplaren op de weg te zetten. Meer dan concurrenten als de BMW X1 of Mercedes GLA.

Het design van de Q3 is onmiskenbaar Audi. De grote ‘single frame-grille’ domineert de voorzijde, terwijl de strakke lijnen over de zijkant inmiddels ook gemeengoed zijn geworden bij Audi. Hij oogt als een meer gedrongen versie van de Q5 en Q7. Dat maakte van de Q3 al van begin af aan een vertrouwde verschijning met luxueuze uitstraling. Dankzij de stoere wielkasten oogt de Q3 tevens avontuurlijk.

Hoe is het interieur van de Audi Q3?

Auto’s in dit segment worden geliefd om hun hogere instap en grote gebruiksgemak. De Audi Q3 is gebaseerd op het platform van de Volkswagen Tiguan. Toch is hij net iets minder ruim dan zijn VW-broertje. Dat wil niet zeggen dat het een krappe bedoening is in de Q3. In tegendeel, de Audi biedt voldoende ruimte aan vier volwassenen, en hun bagage.

Het Audi Q3 interieur is zoals je van de Duitsers uit Ingolstadt gewend bent: op hoog niveau. Het steekt goed in elkaar en is opgebouwd uit mooie materialen.

Wanneer is de Audi Q3 uitgekomen?

De eerste generatie Audi Q3 kwam in 2011 op de markt. Toen beschikte hij over een viertal motoren, twee 2.0 TFSI krachtbronnen met 170 of 211 pk. Daarnaast kon je een 2.0 TDI dieselblok met 140 en 170 pk als Audi Q3 motor bestellen.

In 2014 kreeg de Q3 een kleine facelift. Het uiterlijk veranderde iets, met onder andere een bredere grille en meer geknepen koplampen. Sinds dat moment behoort xenon-verlichting tot de Audi Q3 standaarduitrusting. Ook op motorisch vlak werd er het één en ander veranderd. De motoren werden veelal iets zuiniger maar wel krachtiger. In 2016 schaafde Audi de Q3 opnieuw bij, hetzij zeer minimaal.

In 2018 werd de volledig nieuwe Audi Q3 gepresenteerd. Deze generatie oogde robuuster en groter. En dat was hij ook. De wielbasis nam met acht centimeter toe, tot een totale lengte van 2,68 m. Hiermee wist de auto zich beter te onderscheiden binnen het Audi-gamma, lettend op de kleinere Q2 en grotere Q5. Opnieuw kon men kiezen uit een viertal motoren, te weten drie benzine- en één dieseluitvoering.

In 2020 ging de compacte suv van Audi elektrisch, deels dan. De Duitsers introduceerden de Q3 hybride, als optie om het gemiddeld brandstofverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen.

Wat kost een Audi Q3?

De Audi Q3 prijs ligt aan de bovenkant van het compacte suv-segment. Een nieuwe Q3 is verkrijgbaar rond de 50.000 euro. Als je een Audi Q3 Quattro wil, dan moet je dieper in de buidel tasten. Liever leasen? Dan kun je al een Q3 rijden voor meer dan 550 euro per maand. (Dit bedrag is gebaseerd op een looptijd van 48 maanden en een kilometrage van 10.000 per jaar).

Omdat de compacte suv al sinds zijn introductie populair was, is het inmiddels niet meer moeilijk om een Audi Q3 tweedehands te scoren. Het aanbod in Audi Q3 occasions is groot genoeg om eenvoudig een leuk exemplaar te vinden. Ook de zoektocht naar een Audi Q3 occasion automaat hoeft niet lang te duren.

Welke versies zijn er?

Zoals Audi betaamt zijn er ook van de Q3 talloze uitvoeringen en opties. Klik hier voor een actueel overzicht van de uitvoeringen en prijzen.

De Audi Q3 is leverbaar in verschillende uitvoeringen. Deze uitvoeringen verschillen op diverse punten, zoals het aanbod in lak- en interieurkleuren en de standaarduitvoering. De Pro Line is de basisuitvoering. De snelle RS Q3 is de meest luxe uitvoering, voorzien van alle opties.

Audi Q3 review: wat vonden we er van?

Autoreview.nl heeft meerdere tests van de Q3 gepubliceerd. Lees ze hieronder:

Audi Q3 - AutoReview.nl

Audi RS Q3 - AutoReview.nl

Autotest | Vernieuwde Audi Q3 & RS Q3 - AutoReview.nl

Eerste review Audi Q3 Sportback (2019) - AutoReview.nl

Exclusieve Audi (Q3) verhalen

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken