BMW ActiveHybrid 5

Verantwoord ondernemen is dé trend. Ook in je wagenpark. Parkeerplaatsen vol BlueMotions, Priussen en tegenwoordig ook Ampera’s vormen vandaag de dag eerder regel dan uitzondering. Wie zo’n groen imago predikt kan dat echter niet beperken tot de leasebolides van het personeel. Ook de baas moet zich eigenlijk recht in de ogen aan durven kijken en aan een A- of hooguit een B-label. Gelukkig is er BMW dat deze stap wel heel makkelijk maakt.

Wie vanuit zijn portemonnee kiest zal de ActiveHybrid 5 links laten liggen. Want rationeel gezien is de hybride-5 een prijzig alternatief; de meerprijs ten opzichte van de 535i waarop hij is gebaseerd bedraagt namelijk zeven duizend euro. Je krijgt daar weliswaar een extra van 33 pk voor terug en hij verbruikt bijna een liter per 100 kilometer minder, maar dat is geneuzel in de marges. Zeker in de prijsklasse van boven de 60 mille waarin deze beide 5-series opereren. Het echte verschil wordt gemaakt door de badges op de D-stijl die prominent ‘ActiveHybrid 5’ etaleren. Die laten zien dat je als ondernemer op een sociaal verantwoorde manier bezig bent met je bedrijfsvoering. En dat is hip. Sterker nog, het wordt van je verwacht tegenwoordig.

Rasp
Met ‘sociaal verantwoord’ is helemaal niets mis. En BMW laat je er met de ActiveHybrid 5 ook nog eens amper voor bloeden. Buiten het feit dat je met een 5-serie geen enkele gene hoeft te voelen, lever je zelfs niet in op prestaties. Met 340 pk en 400 Nm weet de hybride 5-serie nog altijd in 5,9 seconden naar 100 km/h te snellen en daarmee qua prestaties exact gelijke waarden te noteren als de 535i. Wie voluit accelereert hoort nog altijd die heerlijke zescilinderrasp zoals die zo kenmerkend is voor BMW’s. En qua rijden is het eveneens genieten van de scherpe besturing en optimale zitpositie zoals elke andere 5-serie. Enkel het 150 kg hogere wagengewicht van de hybrideunit drukt de rijeigenschappen enigszins. Je merkt simpelweg dat de 5 hierdoor iets minder atletisch is geworden. Maar ook dat is minimaal.

Muggenziften
BMW toornt daardoor amper aan haar merkwaarden. Wel de voordelen, niet de nadelen. Tenminste, als je dit puur op papier bekijkt. In de praktijk zal je als veeleisende bestuurder er niet omheen kunnen met een hybride op pad te zijn. De 8-trapsautomaat is met name in de Eco Pro-modus zo afgestemd dat er zo snel mogelijk naar het hoogste verzet wordt geschakeld. Dat gebeurt weliswaar boterzacht, maar niet onmerkbaar. In langzaam verkeer ervaren wij het zelfs als hinderlijk. Wanneer bijvoorbeeld bij een verkeerslicht wordt weggereden schakelt de bak tussen de 1.500 en 1.750 tpm continu op. De toerenteller klimt hooguit een paar honderd toeren of er wordt alweer geschakeld. Het gevolg is dat je bij 50 km/h al minimaal vijf keer van verzet gewisseld hebt. Het lijkt nu alsof we aan het muggenziften zijn, maar BMW dwingt ons bijna. De ActiveHybrid 5 is zo heerlijk comfortabel en stil dat dit soort futiliteiten ineens meer op gaan vallen. En terwijl we dit opschrijven bedenken we ons dat dit eigenlijk een heel groot compliment is voor de heren van BMW’s ontwikkelingsafdeling.

Onmerkbaar
Het is meteen ook de enige opmerking die we over de hybridetechniek hebben. Tijdens een retourtje Berlijn hebben we de ActiveHybrid 5 ervaren als een van de lekkerste reisauto’s van dit moment. En eenmaal koers gezet op de Autobahn is er op de aandrijflijn dan weer helemaal niets aan te merken. Het vermogen is onder alle omstandigheden aan te spreken en met een ogenschijnlijk minimale inspanning accelereert de Beamer richting de 200 km/h. Wie zijn voet van het gas haalt zal niet merken dat de motor zichzelf uitschakelt om zoveel mogelijk brandstof te besparen. Enkel het terugvallen van de toerenteller wijst hierop. Ongelofelijk knap gedaan. Ook het weer starten van de motor gebeurt volledig onmerkbaar en maakt brandstof besparen tot kinderspel. Een rit van bijna 1.500 km, waarvan het leeuwendeel over de Duitse Autobahn, heeft zodoende een verbruik opgeleverd van 8,6 l/100 km. Voor een auto van dit formaat en met deze prestaties een keurige score.

Resumé
Het moge duidelijk zijn dat BMW erin geslaagd is het je wel heel gemakkelijk te maken om het goede voorbeeld te geven. Geen vervelende CVT en matige acceleratiecijfers en lelijke spoilers of vreemde daklijnen, de ActiveHybrid 5 is een 5-serie als elke andere. Het enige nadeel is zijn forse meerprijs. Die wordt weliswaar deels gecompenseerd door wat extra uitrusting, maar alsnog blijft de hybride 5-serie geen koopje. Gaat het je om de zuinigheid? Koop dan gewoon een heerlijke diesel. Maar moet je je sociale kant laten zien, dan heb je met de ActiveHybrid 5 een geweldige keuze gemaakt.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties