Tests

Autotest | BMW 1-serie

Autotest | BMW 1-serie

Plak er een belegen blauw/wit propeller-logo op en het verkoopt. Zo is het toch? Immers, de quasi-bewijzen liggen er. Neem BMW's 'Chris Bangle'-periode en meer recent de X6 en 5-GT. Maar ook de 1-serie van nu is een prima voorbeeld. Het is immers nauwelijks voor te stellen dat de directie daarover destijds zei: 'Schön, die Schnauze. Die Scheinwerfer, supertoll. Mach es!'. Toch moet er iets in deze trant gebeurd zijn, want sindsdien is de 1-serie het mikpunt van kritiek wat betreft uitstraling. Dat 'ie voortaan een stuk fraaier is, is welhaast gewiekst handelen met voorkennis van BMW. Want nu gaat de 1-serie vrijwel zeker nog enkele succesvolle jaren meemaken.

'Het interieur oogt nog stijlvoller', aldus de eerste zin van BMW's persbericht. Let daarbij vooral op het denkbeeldig aangestipte woordje 'nog'. Meestal kun je dergelijke verdikkingstaal van een automerk gerust negeren, en nu is dat niets anders. Het gaat hier namelijk om slechts een facelift die in het teken staat om de neuzen van álle BMW's weer in dezelfde richting te krijgen. Laat dat in elk geval gelukt zijn. Door de grille, het bumpergedeelte daaronder en - de meest bekritiseerde - lichtunits van de 1-serie grondig te restylen, zal zelfs de meest fanatieke achterban van het Beierse merk voortaan met een gerust hart kunnen propageren: 'Dat is er eentje van ons!'

Het interieur is ongemoeid gelaten dus?

Aan de binnenzijde oogt het inderdaad meer van hetzelfde, met die aanpassing dat het bedieningscluster van de audio en klimaatregeling net iets anders is. Een aanpassing waarbij zelfs de kenner het vergrootglas ter hand moet nemen. Verandering was ook niet per se nodig, want ín de 1-serie was het al geen klagen. Zwart, sober en dat met een gezonde dosis sportiviteit slaat nog steeds de klok. Van dat laatste getuigt met name het compacte, dikke stuurwiel, de brede middenconsole en de 'afgetrainde' stoelen. Eigenlijk tref je het zo alleen in een BMW. Ben je fysiek wat corpulenter, dan kunnen de voorstoelen best krapjes aandoen. Ga dus vooraf zeker proefzitten. De optionele sportstoelen, hoe verleidelijk fraai ook, raden we dan bij voorbaat af. Al zijn bij de duurdere stoelopties de wangen redelijk wijd te verstellen.

“Zelfs de fanatiekste achterban van BMW kan voortaan met een gerust hart propageren: 'Dat is er eentje van ons!'”

over de vernieuwde BMW 1-serie

Is dit het qua verbeterd comfort?

Nee, dat niet. BMW heeft meer werk gemaakt van de vernieuwde 1-serie, alleen zie of merk je dat niet meteen. Of je hoopt het zelfs nooit te merken, omdat de bredere waaier aan (optionele) features zich pas openbaren zodra er zich een (bijna) ongeval voordoet. Nieuwe functies die tijdens elke rit hun meerwaarde bewijzen zijn Active Cruise Control en BMW Online dat voortaan nog inniger kan omgaan met smartphones. Ook handig op z'n tijd is Parking Assistant van de laatste generatie. Die kan nu tevens geheel automatisch haaks op de weg inparkeren. Meekijken kan eventueel via de achteruitrijcamera. Ook nieuw.

Puntjes op de i dus?

Juist, en BMW heeft daarbij haar aandacht bovenal laten uitgaan naar de motoren. Zakelijke dieselrijders oogsten daarmee het meest, want liefst vier diesels komen in aanmerking voor 20% bijtelling. Dat zijn de 120d, 118d en twee versies van de 116d. Die laatste twee zijn extra interessant omdat ze voortaan een driecilinder ook de kap hebben, beide 1.5 liter groot. Je zou ze kunnen kennen van de Mini One.
Of we de verloren cilinder missen? Dat hadden we je graag kenbaar willen maken, ware het niet dat de nieuwe instappers nog niet rijp zijn voor serieproductie. Kortom, dit houd je nog tegoed.

“Zakelijke dieselrijders oogsten het meest, want liefst vier diesels komen in aanmerking voor 20% bijtelling.”

over de vernieuwde BMW 1-serie

Waar hebben jullie wel mee kunnen rijden?

Met de 120dA xDrive en het neusje van de zalm, de M135i. Het zeer krachtige en elastische turboblok van die laatste - met z'n fantastische zescilinder-rasp - hebben we nog niet zo heel lang geleden ervaren in de M235i en laat werkelijk niets te wensen over. Sterker, je zou maar het oog hebben laten vallen op deze 320 pk sterke programmatopper, dan zouden daar wel eens vele slapeloze nachten op kunnen volgen. Want welke transmissie wordt het? Zelf waren we al bijna vergeten hoe een manuele BMW schakelt (99% van de persauto's is voorzien van automaat), maar inmiddels weten we het weer: ronduit fantastisch! Maar het is niet enkel de volle controle over de verzetten hebben alleen dat de Freude am Fahren bezorgd, ook de wijze waarop het zelf kunnen roeren in de bak geïntegreerd is met de pedalen klopt als een bus.

Is de 120dA (xDrive) net zo fijn?

Natuurlijk is deze diesel niet zo'n scherp rij-ijzer, maar evengoed kan 'ie aardig meekomen met de M135i. Van nature is het onderstel een tandje zachter, maar daardoor ook comfortabeler, en de besturing reageert minder alert op commando's. Rond de middenstand is de stuuruitslag zelfs opmerkelijk licht, maar gelukkig niet vaag, wat precies goed is bij lange (snelweg)ritten. Sowieso is de 120dA (van automaat) ideaal als kilometervreter. Over de opgegeven 150 pk en 320 Nm twijfel je geen moment, zo gewillig wordt het vermogen opgediend. De 120d is echt snel en bromt zowaar aangenaam bij felle acceleraties. Noemenswaardig nog is de introductie van de 8-traps automaat à la Rolls-Royce Wraith. Die schakelt al terug vlak voordat er een uitdagende bocht opdoemt. Hoe dat mogelijk is? Door data te halen uit het navigatiesysteem en de gereden (sportieve) rijstijl.

Bestellen dan maar?

Tsja, wat let je nog nu de 1-serie genezen is van z'n voornaamste handicap, zijn uiterlijk. Daar was het immers vooral om te doen om acuut voor een Audi A3 of Mercedes A-klasse te kiezen. De facelift heeft de 1-serie zeer goed gedaan, terwijl de rest al dik in orde was en dat nog altijd is. Daarnaast heeft BMW's instapper voortaan als troef te beschikken over een breder waaier aan zakelijk interessante (diesel)motoren. Dat zou toch genoeg moeten zijn voor een succesvolle eindsprint van deze modelgeneratie en daarmee een opsteker voor BMW om het bij de volgende 1-serie in één keer allemaal goed te doen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Autotest | BMW 1-serie
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers