Mercedes-Benz

Mercedes-Benz is een van de drie grote Duitse luxemerken. Het is een van de oudste autoproducenten van de wereld en bouwde eind negentiende eeuw al hun eerste auto. Mercedes is vanaf het begin altijd al een luxemerk geweest en liep door de jaren heen voorop bij nieuwe innovaties in de markt. Dit zie je nog steeds bij het merk terug, dat nu vooroploopt bij technologische zaken als zelfrijdende auto’s, veiligheidssystemen, en multimedia en communicatie. Mercedes legt zich met name toe op comfort.

Modellen

Mercedes-Benz nieuws

Lees hier het laatste Mercedes-Benz nieuws van Auto Review

Op het gebied van de volledig elektrische aandrijving bleef Mercedes net als veel andere (Duitse) conventionele autoproducenten een tijd achter. Die achterstand wordt nu snel ingehaald met een hele reeks aan elektrische modellen die allemaal de lettercombinatie EQ meekrijgen.

Mercedes staat bekend om de betrouwbaarheid van de auto’s en de techniek. Dat is door de geschiedenis van het merk niet altijd even terecht geweest. In de jaren negentig van de vorige eeuw kampte het bedrijf namelijk met problemen met de betrouwbaarheid en ook recentelijk schreven Duitse dealers een brandbrief naar de fabriek over een groei in elektronische problemen. Dat het merk door de jaren heen als betrouwbaar bekend is komen te staan blijkt onder meer aan de wereldwijde inzet van Mercedes’ als taxi. Naast personenwagens bouwt Mercedes ook vrachtwagens, bussen en bestelwagens.

Tests

Auto Review heeft de nieuwste modellen van Mercedes-Benz uitgebreid getest. Lees hier onze laatste Mercedes-Benz reviews:

Mercedes logo

De Mercedes-ster is wellicht een van de meest bekende logo’s uit de autowereld. Hoewel de ster lange tijd als embleem bovenop de motorkap stond, is die nu vanwege veiligheid en aerodynamica bij de meeste modellen naar de grille verplaatst. De drie punten in het logo markeren de heerschappij te land, ter zee en in de lucht.

Mercedes modellen

De modellenlijst van Mercedes is lang en niet altijd even overzichtelijk. Het merk heeft de gewoonte om elk model een letter mee te geven met daarachter de toevoeging ‘-Klasse’. Zo is de Mercedes A-Klasse de meest compacte Mercedes, behoort de Mercedes C-klasse tot de compacte middenklasse en is de Mercedes E-Klasse een ruime middenklasser. De Mercedes S-Klasse is de grootste Mercedes en behoort tot de meest geavanceerde auto’s van het moment. Voor de conventionele personenwagens geldt dat ze vaak als sedan, als coupé en als stationwagon verkrijgbaar zijn. Van enkele modellen bestaat ook een cabrioletversie. De Mercedes A-Klasse is in de basis een vijfdeurs hatchback.

Het cijfer achter de letter op de achterkant van een Mercedes gaf vroeger het formaat van de motor aan. Zo had de E350 een 3,5-liter grote V6 en had de C180 een viercilinder met een inhoud van 1,8-liter. Vanaf het moment dat motoren steeds kleiner werden is Mercedes hiervan afgestapt. Nog steeds zegt het getal iets over het formaat van de motor, maar het cijfer en het motorvolume komen niet meer overeen.

Sinds het eind van de vorige eeuw is het modelgamma van Mercedes gegroeid met SUV’s, crossovers en nieuwe type varianten zoals de vijfdeurs coupé (Mercedes CLA, Mercedes CLS).

Naast bovengenoemde modellen bouwt Mercedes ook nog een aantal sportwagens. Deze, en de meest sportieve gewone modellen, krijgen de term AMG mee. AMG is de sportafdeling van Mercedes.

Mercedes elektrisch

De volledig elektrische sedan modellen van Mercedes wijken qua vormgeving behoorlijk af van de benzine-versies. Alle elektrische modellen krijgen de lettercombinatie EQ mee gevolgd door de letter die het formaat van de auto aangeeft. Zo is de Mercedes EQE qua formaat vergelijkbaar met de Mercedes E-Klasse en is de Mercedes EQS te vergelijken met de Mercedes S-Klasse. 

Los van deze twee elektrische sedans biedt Mercedes een aantal volledig elektrische SUV’s aan: de Mercedes EQA, de Mercedes EQB en de Mercedes EQS SUV. De Mercedes EQT en Mercedes ECV zijn de personenversies van Mercedes’ compacte bestelwagen en bestelbus.

Mercedes SUV

Eind vorige eeuw was de Mercedes ML de eerste SUV van het merk. Met de populariteit van de SUV steeg ook het aanbod van Mercedes. Inmiddels heeft het merk in elk formaat SUV’s in de prijslijst staan. Zo zijn er de Mercedes GLA, Mercedes GLB, Mercedes GLC en Mercedes GLS. De letter ‘G’ staat overigens voor ‘Gelände Wagen’, dit betekent terreinwagen en de Mercedes G-Klasse is Mercedes’ enige echte terreinwagen.

Mercedes hybride

Het merendeel van de conventionele modellen van Mercedes zijn inmiddels leverbaar als plug-in hybride, waarbij een groot accupakket opgeladen kan worden aan de stekker en een grote elektromotor de aandrijving van de auto voor beperkte afstand redelijk kan verzorgen. De standaard benzineversies van alle Mercedes modellen worden langzaam uitgevoerd als conventionele hybride waarbij een klein accupakket wordt opgeladen door de benzinemotor en de benzinemotor vervolgens ondersteunt om brandstof te sparen.

Mercedes prijs

Mercedes wordt gezien als een zogenoemde premium autofabrikant. Het merk bouwt auto’s in het luxesegment. Mercedes maakt gebruik van de nieuwste technieken op gebied van comfort, veiligheid, communicatie en aandrijving. De afwerking en materiaalgebruik van het interieur staan bekend als het beste ter wereld. Voor dit alles, en ook voor de naam, betaal je wel een prijs, want Mercedes behoort tot de duurdere merken op de markt.

Mercedes private lease

Duurdere merken en modellen zijn vaak minder populair in de private lease. Mercedes is vooral een speler op de zakelijke leasemarkt. De compacte Mercedes A-Klasse is echter een model dat als private lease-aanbieding nog enigszins populair is. Wil jij een Mercedes private leasen? Kijk dan hier voor de beste Mercedes private lease deals.

Mercedes Formule 1 en SL

Mercedes staat bekend als het merk dat de eerste auto bouwde. Uiteraard zijn hierover discussies gaande. Feit is dat Mercedes een van de oudste automerken ter wereld is.

Mercedes heeft veel noviteiten op haar naam staan. Zo wordt de Mercedes 300SL uit 1965 gezien als de eerste supersportwagen ter wereld. Latere SL’s werden steeds comfortabeler en steeds minder diehard sportwagens.

Over heel de wereld en met name in Europa wordt de Mercedes E-Klasse vaak ingezet als taxi. Dit zegt iets over de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Hoewel de Mercedes E-Klasse echt niet de goedkoopste aanbieding is op de markt, zijn de kosten per kilometer blijkbaar zo goed dat het een ideale taxi is.

Mercedes is groot in de autosport en met name in de Formule 1. Sinds de eerste helft van de vorige eeuw racet het merk in de Grand Prix. De eerste racewagens van Mercedes werden Zilverpijlen genoemd. Met Lewis Hamilton achter het stuur won Mercedes dit millennium acht wereldtitels bij de constructeurs en de coureurs.