Mercedes-Benz S-klasse / S 400 Hybrid

Elke dag gaan duizenden mensen met veel stress van ‘t werk naar huis. Ze worstelen zich met een hoop trammelant door de file en ergeren zich bont en blauw aan medeweggebruikers. Hoe anders gaat dit bij bewoner van de (nieuwe) Mercedes-Benz S-klasse?

Hij staat prachtig voor de zaak. Met zijn lengte van ruim 5,2 meter vult de slank ogende Mercedes het gehele parkeervak en eist hij direct de aandacht op. Zijn statige voorkomen dwingt respect af. Dit komt niet alleen door zijn scherpe lijnen en forse (buiten)maten. Het uiterlijk is dynamisch en zeker niet ongracieus te noemen. Het komt meer door een bepaalde allure. Een S-klasse is jaar en dag vanzelf al dé keuze van hoogwaardigheidbekleders en CEO’s. Hij lijkt te zeggen dat als je mij rijdt (lees: wordt gereden) dan ben je binnen; ‘het’ al gemaakt hebt.

Eenmaal achterin
Soms beginnen we de tweede alinea met de clichézin “Eenmaal achter het stuur”, maar bij (verlengde) S-klasse beginnen we liever achterin. Rechts achterin welteverstaan, daar waar een gefortuneerde zakenman na een vol bezette dag op kantoor even kan bijkomen of juist onderweg naar een afspraak nog even de stukken door kan nemen. Beide opties zijn uitstekend te beoefenen vanaf de achterste posities. Met de massagestand in "zacht en snel", de elektrische bedienbare gordijnen gesloten en de verwarming licht aan zoeven we naar onze volgende bestemming. Achterin de S-klasse lijkt de buitenwereld in slow motion aan je voorbij te gaan. Het comfort staat op een ontzaglijk hoog niveau. De zware portieren en ramen filteren de omgevingsgeluiden en het onderstel absorbeert de hobbels en andere obstakels alsof ze er niet zijn. Via de twee beeldschermen in de hoofdsteunen van de voorste fauteuils kan er genoten worden van een muziek-CD of film-DVD. Jep, als bewoner van een Mercedes-Benz S-klasse is er weinig reden tot beklag.

Doordacht
En toch kunnen we de verleiding van het met hout en leder bekleed stuurwiel niet weerstaan. In het interieur van de S-klasse waan je jezelf in een woonkamer: het zachte leer, het lichte wortelnotenhout, de gedempte verlichting, het grote scherm in het midden van het dashboard. We zouden zowaar denken dat de interieurdesigners met tegenzin een openhaard buiten de ellenlange optielijst hebben moeten houden. Opmerkelijk is ook de doordachtheid van het interieur die de hoogwaardige materialen en nagenoeg perfecte bouwkwaliteit benadrukken. Iedere schakelaar, knop, klep en schuif voelt en functioneert voortreffelijk. Eigenlijk hadden we niet anders verwacht van een auto op dit niveau, maar toch…diep respect voor het team dat dit voor elkaar heeft gekregen.

Ruimte
Genoeg. Eigenlijk was dit woord afdoende geweest. Echter de binnenruimte verdient meer aandacht. Is de normale S-klasse is al een regelrecht slagschip, de verlengde versie weet helemaal te overtuigen. De extra lengte van 13 centimeter komt volledig ten goede aan de benen van de achterpassagiers. Die kunnen hierdoor rustig languit zitten, zelfs met de benen over elkaar. De zetels achterin zijn, net als de voorstoelen, elektrisch verstelbaar en geheel naar wens in te stellen. Middels het bedieningspaneel in de deur is de passagiersstoel voorin te bedienen. Op deze manier kan de persoon erachter zichzelf de maximale ruimte verschaffen.

Strijkinstrument
We beschreven het zoeven van de toplimousine al eerder. Aan het roer van de S komt dit gevoel ons opnieuw naar boven. De auto werkt onderhuids ijverig om het de bestuurder zo soepel mogelijk te laten verlopen. Aan de ene kant is dit jammer, want hierdoor wordt het rijplezier enigszins ontnomen. Hard een bocht insturen staat niet in het vocabulaire van de S. De besturing wekt te weinig vertrouwen op voor een stevig stukje sturen. Hoewel de S-klasse een ‘Sport’ modus heeft helpt deze functie slechts summier. Het gewicht, de lengte en de stuurbekrachtiging zit de sportieve aspiratie in de weg. Geen kritiekpunt overigens, deze auto is feitelijk ontworpen om kilometers te verslinden, het gladstrijken van de meest uiteenlopende wegen en het zorg dragen voor haar passagiers. En dankzij alle geavanceerde veiligheidsystemen en hulpmiddelen en features gebeurt dit bijna volautomatisch.

Onopgemerkt
Subtiel vermeldt de lange limousine “HYBRID” op het kofferdeksel. De S 400 Hybrid is het eerste hybridemodel van Das Haus en daar is het merk terecht trots op. Meest interessant is dat je slechts door deze kleine badges en bij de pomp merkt dat deze Mercedes een hybride is. Het systeem werkt vlekkeloos en zorgt voor een lineaire en vlotte acceleratie (0-100 km/h in 7,2 seconden). De 279 pk sterke 3.5 liter V6-benzine heeft altijd genoeg kracht voor handen en wordt hierbij geholpen door een elektromotor die geregenereerde energie omzet in een voortgaande beweging. Naast de elektrische assistentie beschikt de S 400 Hybrid over een start-/stopsysteem. Het werkt ongemerkt en communiceert uitstekend met de boterzachte automatische transmissie. Alleen tijdens het afremmen en het terugschakelen geeft de bak zijn werking licht voelbaar door. Wij raden zonder pardon de hybridmodule aan, aangezien het systeem geen moment op (negatieve) aanwezigheid is te betrappen. Ok, de fabrieksopgave van 8.2 l/100 km hebben we niet weten te halen. Maar het verbruik is zonder moeite om en nabij de 9.0 liter per 100 km te houden. Een prima prestatie voor een auto van ruim twee ton in gewicht en 300 pk.

Kosten
Goed nieuws voor een toekomstige klant van Mercedes. De S 400 Hybrid Lang ontvangt van de overheid een A-label. Een mooi bewijs aan de buitenwereld dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. Nog mooier is dat de hybride-S hiermee een BPM-korting van € 6.000,- ontvangt. Deze reductie zorgt ervoor dat de meerprijs van de hybride-variant slechts € 3.462,- bedraagt ten opzichte van de S 350 Lang. Een schijntje op een prijskaartje van € 118.745,- die de S 400 Hybrid op z’n minst moet kosten. Minimaal, want na het aanvinken van een aantal verwennerijen loopt de prijs snel op. Comfortverhogende opties als het COMMAND APS navigatiesysteem, het uitmuntende en revolutionaire SPLITVIEW, het oorstrelende surround sound-systeem van Harman Kardon en diverse andere ‘goodies’ zijn samen verpakt in het Prestige Plus-pakket en drijven de prijs met € 9.914,- ophoog. Zodoende staat er onderaan de streep van onze testmodel, tezamen met vele andere lekkernijen, maar liefst € 157.806,-. Weelde heeft nu eenmaal zijn prijs.

Resumé
Met al haar technologische snufjes, formidabele comfort en huiskamerachtige interieur staat het rijden in een S-klasse op een compleet ander niveau. De twee Duitse concurrenten betrekken de bestuurder wellicht meer bij het rijden, maar halen niet hetzelfde comfortniveau. De (voorlopig) enige directe hybride-concurrent is de Lexus LS 600h die eenzelfde comfortniveau biedt. Dat “de ster” in deze klasse nog altijd weet te schitteren staat buiten kijf. Bewoners met uitzicht hierop hebben geen last van stress in het dagelijks verkeer. Ze zweven als het ware door files terwijl rug en oren ontspannen worden gemasseerd. Met recht mag Mercedes-Benz hun S-klasse (één van) de meest aangename vorm(en) van voortbeweging noemen.

Met dank aan het Hof van Saksen.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties