Tests

Mercedes SLK 55 AMG

Mercedes SLK 55 AMG

Mercedessen zijn over het algemeen nu eenmaal groot en log. AMG’s zijn daarom ook groot en log. Slechts één Mercedes is dat niet, de SLK. De SLK 55 AMG moet daarom wel de lekkerste AMG van dit moment zijn.

Compact, snel en duur. Het zijn ingrediënten die toebehoren aan de meest smakelijke autorecepten. De SLK 55 AMG bevat ze alle drie en wijkt daarmee af van andere AMG’s. Maar het onderscheid gaat dieper. Eigenlijk is de SLK 55 AMG best een vreemde eend in de bijt van Mercedes’ performancestal. Ten eerste de motor voorin. Die is nieuw. Niet volledig nieuw, maar anders dan de bekende AMG-motoren. In de basis is het intern geheten M152-blok van de SLK 55 gelijk aan AMG’s M157-motor, de 5.5 liter V8-biturbo die, met uitzondering van de SLS AMG, in de grotere AMG’s hangt, maar heeft een andere cilinderkop en geen turbo’s. Waarom AMG de M152 tot dusver speciaal ontwikkelde voor één model weet eigenlijk niemand buiten de fabriekspoorten, maar het zal mogelijk iets te maken hebben met AMG Cilinder Management. Dat zogenoemde systeem schakelt bij constante belasting tussen 800 en 3.600 tpm de helft van het aantal cilinders uit zodat een aanzienlijke brandstofbesparing teweeg wordt gebracht. Met een opgegeven 8,5 l/100 km in relatie tot 422 pk is de SLK 55 AMG inderdaad zuinig te noemen, al laat het zich aannemen dat je niet echt aan het rijden bent wil je dit realiseren.

Vinkjes zetten
422 paarden dus. Plus 540 Newtonmeters. Dit is serieus veel voor een auto die korter is dan 4,20 meter, je slechts enkele decimeters boven het asfalt laat zitten en het hebben van wel of geen dak om het even is. De SLK 55 AMG kent geen gelijke. Ook niet in de Porsche Boxster. Qua rijkwaliteiten misschien, maar als totaalpakket, no way. In 4,6 seconden snelt de kleinste ‘55’ naar de 100 km/h. De topsnelheid reikt tot 250 km/h. Begrensd helaas, een inmiddels bekend Duits gebruik. Zonder teugels zou de SLK 55 AMG met gemak nog even doordenderen. Met het optionele AMG Driver’s Package kan dat alsnog. Wel eerst bijbetalen. Voor € 3.512,- extra rekt AMG de topsnelheid op naar 280 km/h. Laten doen, zeggen wij. Geen nieuwe SLK 55 AMG dat onder de ton de showroom zal verlaten. Dit kan er dus nog gerust van af. Onze testauto kost overigens nog eens vijfentwintig mille meer.

MS-DOS
Dat de SLK 55 AMG af en toe op vier cilinders rijdt, daar merk je niets van. Enkel aan de hand van het lampje ECO4 weet je dat de helft van de acht verbrandingskamers op vakantie zijn. Goedkoop instrumentarium trouwens. Zwart en wit, met van die MS-DOS uitziende teksten al dan niet numeriek. Dit kan echt niet meer, laat staan bij een auto met een nieuwwaarde van € 127.543,-.
Verder is het interieur top. Leder bovenop van het dashboard, leder aan de voorzijde van het dashboard, op de deurpanelen, de stoelen, de armsteunen, de pookknop, de pookhoes, het stuur, de raamstijlen en zelfs de opbergzakken onderaan de portieren waren ooit eigendom van een koe of ander grazend rund. Aluminium is evenzeer rijkelijk aanwezig. Maar je kunt dit matigen door in plaats daarvan een deel met carbon of hout te laten bekleden. Het betreft hier een Mercedes en dat betekent dat de mogelijkheden vrijwel grenzeloos zijn. Doe ons dan graag maar wat meer AMG. Welgeteld is er slechts één teken dat je in een AMG rijdt, de specifieke badge tussen de klokken. En dat is eigenlijk wel erg weinig. Zelfs de pook van de versnellingsbak doet niet denken aan een auto uit Mercedes snelste afdeling. Als we dan trouwens toch aan het zeuren zijn om uitstraling, wat ons betreft straalt het exterieur ook niet meer de kracht uit van voorgaande SLK AMG’s. De voorbumper zou zo van een wat sportief uitgedoste SLK kunnen komen. De vier uitlaatpijpen stralen dan weer wel op-en-top AMG uit.

GTI-tjes
Maar goed, terug naar die ECO4-modus. Want daar waren we gebleven. Maak je daar geen zorgen over, want rijden op vier cilinders wil niet zeggen dat de SLK 55 ‘maar’ over 211 pk beschikt. Dat totaalvermogen van 422 pk is er altijd, hetzij 30 milliseconden later. Zolang heeft de V8 namelijk nodig om het hellevuur weer op te laten laaien. Bestuurders van Golfjes GTI hoeven zich dus geen illusies te maken. Zodra de SLK 55 AMG een keel opzet kunnen zij maar beter vaarwelzeggen en de strijd opgeven. Eén voorwaarde is er daarbij overigens wel, je moet de Sport-stand inschakelen. Doe je dat niet, dan schrik je van het zachtmoedige geluid. Maar schakel je die wel in, zet je dan maar schrap. Er komt je een geluid ten gehore dat een brede glimlach op je gezicht doet toveren. Nog altijd zijn we er op de redactie niet uit of de ‘63’ – de AMG-M156 voor weetjesfanaten – zijn troon als mooist klinkende V8 moet afstaan aan deze SLK. Schön, wunder schön, über schön.

Scheurtjes
De atmosferische V8 kent naast een schitterend geluid een prachtig verloop en stelt zich uitermate flexibel op. Door de afwezigheid van blaasapparaten – die eerst op gang moeten komen – pakt het blok evenzo gemakkelijk op bij zeer lage als extreem hoge toerentallen. De gaspedaaldruk is bovendien precies goed. En dat is prettig bij een roadster. Je wilt immers niet altijd de fanatiekeling uithangen, zelfs niet met een SLK 55 AMG. Anderzijds is het wel een AMG. En met het oog daarop vertoont de auto toch enkele scheurtjes. Minder te spreken zijn we bijvoorbeeld over de besturing. Dat lijkt vrijwel ongewijzigd overgenomen te zijn van de SLK 250. Direct Steering of niet, de ’55’ mist een zeker stuurgevoel en is bij vlagen simpelweg te licht tijdens agressieve ritten. Bij langzaam verkeer kun je het stuurwiel bij wijze van spreken met een pink een zwieper geven. En dat terwijl de banden toch echt 235 vóór en 255 millimeter breed achter zijn en serieuze wrijving garanderen. Dit klopt niet. Niet bij een AMG.

Thuiskomen
Ook hebben we zo onze bedenkingen over de reikwijdte van de onderstelstemming. De dempers en vering kennen – uiteraard – een kortere slag dan de gewone SLK’s. Een setting die z´n mannetje staat wanneer het tempo hoog ligt, maar zijn functie mist als het langzaam moet. Zeker op slecht wegdek begint de auto dan wat te dribbelen, soms zelfs met een onverwacht wippertje tot gevolg. Dat verwacht je niet bij een auto van dit niveau. Je rekent weliswaar ook niet op een alleskunner als er AMG achterop staat, maar wel verfijning over de gehele breedte van het concept. Wees overigens niet bevreesd, de SLK 55 AMG is een fantastische en heerlijke auto, maar gevoelsmatig had er meer in gezeten. Zou Mercedes-AMG ruimte hebben overgelaten voor een Black Series en deze dan de 9 op een schaal van 1 tot en met 10 zijn? De SLK 55 AMG is in ieder geval zeker een 8 waard! Kun je mee thuiskomen, toch?!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Mercedes SLK 55 AMG
Redactie
Door Redactie

Zoeken