Marktplaats: 5 fijne tweedehands roadsters

Marktplaats: 5 fijne tweedehands roadsters

De lente is in het land - petjesweer in aantocht! We hebben het over de klimatologische omstandigheden die uitnodigen om in een leuke roadster te rijden. Maar omdat petjesweer in Nederland snel kan omslaan in petweer, gaan we op Marktplaats.nl op zoek naar dakloze auto’s waarin je in no-time weer droog zit. Wat is er te koop tussen de 10 en de 30 mille?

Als je in Nederland met je open auto zo vaak mogelijk dakloos wilt rijden, is een gebruiksvriendelijk cabriodak cruciaal. Je kunt daarbij denken aan een elektrisch bedienbaar canvas dak, maar ook aan een een metalen klapdak. Het grootste voordeel van een hard dak is dat het minder gevoelig is voor weersinvloeden en lekkage.

Vierzits cabrio of roadster?

Maar wat voor auto zoek je voor ónder dat dak? Een vierpersoons cabriolet lijkt ideaal als je met het hele gezin wilt toeren. In de praktijk valt dat tegen; op de – meestal niet al te riante – achterbank wordt het algauw erg tochtig en lawaaiig. Zo eindigt menig toertochtje voor de achterpassagiers met een snotneus, een schorre keel en betraande ogen.

Roadster stijver dan vierzits cabrio

Ons advies: als je echt plezier wilt beleven aan open rijden, ga op Marktplaats.nl dan op zoek naar een roadster. Zo'n compacte open tweezitter heeft meestal een veel betere torsiestijfheid dan een vierpersoons cabriolet, en is bovendien lichter. Dat maakt een roadster geschikter voor het betere stuurwerk. Het enige echte nadeel is de beperkte berg- en bagageruimte.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Aandachtspunten tweedehands roadster

Check vóór de aankoop van een roadster een paar keer of het dak vlot open en dicht gaat, zonder nare bijgeluiden. Sluiten alle dakdelen goed aan? Geen gaten en scheuren? Ruikt het interieur niet muf en zitten er geen schimmelvlekken in de bekleding? Een ander belangrijk aandachtspunt – indien van toepassing – is de distributieriem. Omdat open auto's meestal niet zo veel rijden, duurt het lang voordat ze de kilometerstand aantikken waarbij de distributieriem moet worden vervangen. Maar de riem heeft ook een tijdsgebonden houdbaarheid. Let hierop, want een verouderde distributieriem kan knapppen, met dure motorschade tot gevolg.

1. MAZDA MX-5 RF – 2017 – € 29.940

Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Tja, de Mazda MX-5, die kent iedereen. Maar als je zegt dat je een Mazda MX-5 RF hebt, zullen veel mensen je verbaasd aankijken. De RF bestaat dan ook pas twee jaar en is een bijzonder geval. Met het harde klapdak gesloten oogt hij als een gelikte fastback en niet als een roadster. Wil je open rijden, dan wordt maar een klein stukje van het dak daadwerkelijk weggeklapt, en blijven de C-stijlen op hun plaats. Of dat mooi is, daarover lopen de meningen uiteen. Wat wel als een paal boven water staat, is dat de RF geen blauwe pillen nodig heeft. Zijn torsiestijfheid is dankzij de gekozen constructie uitstekend. En denk niet dat rijden met de MX-5 RF aanvoelt als rijden in een auto met geopend schuifdak, want ook de achterruit kan omlaag. De auto komt het best tot zijn recht op bochtige binnenwegen. Want ondanks het relatief bescheiden vermogen is de MX-5 een heerlijke gooi- en smijtkar. Je kunt hem laten kwispelen, maar hij wordt nooit gemeen, als je je hoofd er tenminste een beetje bij houdt. Dat laatste is nog niet zo gemakkelijk als je langer bent dan 1,90 meter en het dak dichtdoet. En ook na de zwanendans waarmee het dak in het achteronder verdwijnt, is de MX-5 geen ruimtewonder. Dus uitgebreid proefzitten is een must voordat je tot aankoop overgaat.

+ Stuurt als een kart, knetterstijf

- Denk om je hoofd!

2. MERCEDES SLK 200 KOMPRESSOR – 2006 – € 11.950

Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
De eerste generatie van de Mercedes SLK was erg hoekig en niet bijster elegant. Vanaf 2004 is het daarentegen net een mini-SL. Dat heeft voor- en nadelen. Een heleboel mensen zijn wellicht onder de indruk van je auto, anderen vinden je een sneue patser. Terwijl jij gewoon een fijne, betaalbare en betrouwbare roadster wilde hebben. Deze hier kost bijvoorbeeld nog geen 12 mille, inclusief rode leren bekleding en de beroemde airscarf. Dat is een verwarming die warme lucht uit de hoofdsteun in je nek blaast. Een stoere Triumph TR6-rijder vindt zoiets voor watjes, maar ja, die heeft dan ook even veel haar op zijn rug en in zijn nek als op zijn borst. Comfort is trouwens niet de enige kwaliteit van de SLK. Hij stuurt best fijn, al is het niet zo'n feestbeest als de Mazda. Daar is de SLK ook te zwaar voor. Toch gaat hij er vlot vandoor. Dat is te danken aan de koppelrijke – maar dorstige – compressormotor. In nog geen acht seconden zit je vanuit stilstand op de 100 km/h. Was het elektrische klapdak maar zo rap. Open- of dichtklappen kost bijna drie hondersprintjes. In de tussentijd kun je de tijd doden door met wat knoppen te spelen, want daarvan heeft de SLK er zat.

+ Comfort én rijplezier, airscarf

- Traag dak, dorstige motor

3. DAIHATSU COPEN TURBO – 2004 – € 3750

Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Daihatsu mag dan beroemd zijn vanwege zijn driecilinder motoren, het 0,7-litertje onder de kap van deze Daihatsu Copen is een heuse viercilinder. Met turbo roffelt het het zestienkleps (!) naaimachientje 68 rauwe pk's bij elkaar. Dat is ruim voldoende om de 830 kilo wegende zakjapanner in 11,7 tellen naar de 100 km/h te stuwen. Dat is niet heel snel, maar door de Mickey Mouse-afmetingen van deze roadster lijkt alles veel harder te gaan. Bijkomend voordeel: niemand zal je uitmaken voor patser. Al zijn ons wel andere termen ter ore gekomen waarmee de Copen-rijder soms te maken krijgt. Hoe snoepig deze bijzondere Daihatsu er ook uitziet, tijdens een bochtenduel op een bergweggetje laat hij een heleboel veel zwaardere jongens zijn dubbele uitlaat zien. Het ding is ongelooflijk lichtvoetig en de besturing is zo direct als een rechtse van Mike Tyson. Alleen moet je om die besturing te bedienen in de verkeerde kant van de auto plaatsnemen. Dat is even wennen, maar doordat de Copen smal is, valt de onhandigheid bij het inrijden van parkeergarages en dergelijke wel mee. Ben je verliefd op de Copen, maar zie je dat rechtse stuur toch niet zitten? Ga dan op zoek naar een exemplaar van 2006 of later. Daarbij zit het stuur links en bovendien ligt er een twee keer zo grote, zij het ongeblazen motor in.

+ Niemand vindt je een patser, watervlug in bochten

- Rechts stuur. Nee, hij rijdt niet op penlite-batterijen!

4. BMW Z4 35i sDRIVE ROADSTER – 2009 – € 28.000

Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Voor grofweg hetzelfde geld als de slechts twee jaar oude Mazda MX-5 hierboven, kun je ook een 10 jaar oude BMW Z4 Roadster kopen. Waarom je dat zou doen? Daar kunnen we wel 306 redenen voor bedenken. Je vindt ze onder de motorkap. Sterker nog: volgens de verkoper zijn het er zelfs nog veel meer. Want dit exemplaar is opgekieteld van 306 naar 404 pk. Oké, oké, we beweerden bij de Mazda dat hij met 131 pk heel veel rijplezier biedt, maar de lol van deze Z4 is van een andere dimensie. Dit apparaat gaat echt schofterig hard en hij klinkt als een getergde wildebeeststier die zijn kudde tegen de leeuwen verdedigt. Bij de introductie van deze generatie Z4 werd de stoffen kap vervangen door een aluminium exemplaar. Volgens BMW was dat niet alleen fijn vanwege het grotere gemak. Het gewicht van het neergeklapte dak zorgt tevens voor extra gewicht op de aangedreven achterwielen. Zeker bij dit zwaar getunede exemplaar lijkt ons dat geen overbodige luxe. Doordat de Z4 geweldig stuurt en veel grip heeft, geeft hij je veel zelfvertrouwen. Dat is fijn, alleen ligt het gevaar op de loer dat je jezelf tot vaste penvriend van het CJIB in Leeuwarden bombardeert.

+ Klinkt en rijd zoals-ie eruitziet: woest

- Gaat veel te gemakkelijk veel te hard

5. NISSAN 350Z ROADSTER – 2007 – € 16.950

Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Marktplaats: 5 fijne gebruikte roadsters
Bij Japanse roadsters denken we altijd als eerste aan de Mazda MX-5. Maar een Nissan 350Z Roadster is natuurlijk ook niet te versmaden. Op marktplaats.nl vonden we onder meer dit fraaie exemplaar. Hij is weliswaar 12 jaar oud, maar de (gecheckte) kilometerstand valt mee. Anders dan de andere auto's in dit artikel heeft de Nissan een zachte cabriokap, en dat is op deze leeftijd een potentieel risico. Aan de andere kant heeft de auto een volledige onderhoudshistorie en biedt de verkoper drie maanden garantie. Puike kar, met deels cognackleurige leren bekleding, xenonlicht, en het originele lichtmetaal. Dat laatste duidt wat ons betreft op een eigenaar met hart voor de Z. Maar het belangrijkste is toch die donker grommende V6 met dik 300 pk ... Dat is zo'n motor die je ertoe verleidt om alle bruggen en viaducten in de omgeving op te zoeken, zodat je zijn heerlijke gebrul telkens weer tegen de wanden kunt laten weerkaatsen. Daarbij schuwt de opmerkelijk stijve en betrouwbare Nissan 350Z bochten zeker niet. Sta je al in de startblokken?

+ Leuker kunnen we het niet maken voor 17 mille

- Canvas dak is potentieel risico

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties