Nieuwe Citroën ë-C3​: plaats nu een reservering en profiteer van exclusieve voordelen!

Vanaf €24.290​ (excl. €2.950 subsidie)| ​Betaalbare elektrische auto met actieradius tot 320 km!

Nieuwe Citroën ë-C3​: plaats nu een reservering en profiteer van exclusieve voordelen! Reserveer nu
Tests

Baby-Benz is volwassen geworden!

De nieuwe A-klasse is groter, ruimer en heeft een stoerdere uitstraling dan z´n voorganger. Mercedes zet de nieuwe A-klasse in met diverse motoren en uitvoeringen en bovendien een concurrerende prijs.

Het zal iedereen nog wel bekend zijn dat Mercedes met de A-klasse een valse start heeft gemaakt. Met de elandproef is de auto omgeslagen waardoor er grote paniek uitbrak in Stuttgart. De auto die zo succesvol moest worden had meteen een valse start gemaakt en de introductie werd uitgesteld. Innovatief als Mercedes is, kwam de fabrikant met een elektronische beschermengel voor de baby-Benz. De introductie van de A-klasse betekende dus niet alleen de geboorte van een kleine Mercedes maar ook van het Elektronisch Stabiliteits Programma (ESP).
 
Flink gegroeid
Nu, jaren later, presenteert Mercedes de nieuwe A-klasse. Hij is een stuk groter geworden, heeft een volwassener uitstraling en het interieur ziet er uit zoals het een Mercedes beaamt. Geen speelse knopjes meer maar een strak instrumentarium en vooral ook veel ruimte. De vorige generatie van de A-klasse was niet echt groot en ook de ‘lange’ versie ervan, die jaren later kwam, blonk niet uit door z’n ruimte. In de nieuwe A-klasse is het goed vertoeven en dat is met name mogelijk geworden dankzij de gegroeide maten. Hij is 23 cm langer, 4 cm breder en 1 cm hoger dan zijn voorganger. De wielbasis is gegroeid met 15 cm en dat komt met name de interieurruimte ten goede. Zoals gezegd is het in de A-klasse lekker ruim en kun je zowel voor als achterin goed zitten. Dankzij de hoge zit heb je een goed overzicht. De prima voorstoelen dragen daar ook aan bij en op de achterkant kun je met twee personen een prima plaats vinden. Helaas is de achterbank erg laag waardoor je met kop en schouders boven de bank uitsteekt. Nog verder naar achteren treffen we een kofferbak aan met een inhoud van 435 liter, door de bank neer te klappen is dit te vergroten tot 1370 liter. Overal in het interieur zijn handige opbergvakjes voor zowel kleine als grotere spullen te vinden.
Tip
De nieuwe Fiat 500
De nieuwe Fiat 500

Ontdek de stad in stijl. Stap vanaf €359,- per maand in de 100% elektrische Fiat 500 en profiteer nog van €2950,- overheidssubsidie.

 
Mercedes-instrumentarium
Het instrumentarium waar je op uitkijkt ziet eruit als een echt Mercedes-dashboard. Alles is keurig afgewerkt en er zijn mooie materialen gebruikt. De ergonomie is dik in orde en de tellers zijn goed afleesbaar. Helaas is het display van de radio, met invallend zonlicht niet af te lezen.
 
Sportief-comfortabel
Rijden met de nieuwe A-klasse voelt vertrouwd en zelfs een beetje sportief aan. Er is niets meer te merken van de problemen die Mercedes met de vorige A-klasse heeft gehad. De carrosserie is in snel genomen bochten licht in beweging maar daarbij moet niet worden vergeten dat de A-klasse een relatief hoge auto is. Het onderstel voelt stevig aan en de besturing is lekker direct. Stuurcommando’s worden precies opgevolgd en ook het schakelen is direct. De korte slagen geven een sportief karakter aan het rijden met de A-klasse. Slecht wegdek is geen probleem en het onderstel kan wat ons betreft het beste als ‘sportief-comfortabel’ worden omschreven.
 
Geen prestatiewonder
De A150, waar wij mee reden, is uitgerust met een 1.5 liter viercilinder met een vermogen van 95 pk. Hoge prestaties moet je van de motor niet verwachten want de A150 is met 1.225 kg niet licht. De acceleratie van 0-100 km/h verloopt in 12,6 seconden en het koppel van 140 Nm zorgt op de snelweg voor niet al te veel respons wanneer het gas wordt ingetrapt. Inhalen op de snelweg is goed mogelijk maar hou er rekening mee dat je bij een snelheid van 100 km/h even terug naar de IV moet schakelen. Verder is de A een prima auto op de snelweg. Dankzij de directe besturing reageert de auto gewillig op stuurbewegingen en dankzij de hoge zit heb je een prima overzicht.
 
Classic, Elegance en Avantgarde
Wij reden met de basisuitvoering genaamd Classic. Centrale deurvergrendeling op afstand, elektrische ramen voor, boordcomputer, ABS, 6 airbags, tractiecontrole en ESP zijn standaard gemonteerd. Naast de Classic levert Mercedes de A ook als Elegance en Avantgarde wat meteen bepalend is voor het soort bekleding en dashboardafwerking, de meespoten delen aan de carrosserie en de chromen accenten.
 
Zes motoren
Naast deze uitvoeringsniveau’s is er keuze uit een zestal motoren waarvan drie diesels en drie benzinemotoren. De benzinemotoren zijn verdeeld in de A150 (95 pk), de A170 ( 116 pk) en de A200 (136 pk). Op dieselgebied is er de A160 CDI (82 pk), de A180 CDI (109 pk) en de A200 CDI (140 pk). Een sterk gamma met motoren om zo de (sterke) concurrentie aan te kunnen.
 
Tussen de concurrenten
Als concurrenten ziet Mercedes de Volkswagen Golf, Opel Astra, Audi A3 Sportback en de BMW 1-serie. De goedkoopste A-klasse (5-deurs) kost € 21.800,- is zit daarmee precies tussen de Opel Astra (€ 18.250,-), Volkswagen Golf (€ 19.290,-) en Audi A3 Sportback (€ 24.940,-) BMW 1-serie (€ 24.950,-) in.
 
Conclusie
Veel binnenruimte, een hoge zit en een prima afwerking zijn de sterke punten van de A-klasse. Hij rijdt comfortabel en zelfs een tikkie sportief dankzij de directe besturing en het prima onderstel. Met een vanafprijs van € 21.800,- is de A-klasse precies gepositioneerd tussen z’n concurrenten. Een sterk aanbod van motoren en uitrustingen maken het plaatje van de A-klasse compleet. Vooral voor iemand die de hogere zit waardeert en bovendien graag een Mercedes rijdt is de A-klasse een prima auto. Al met al is duidelijk geworden dat de A-klasse zich verder heeft ontwikkeld en volwassen is geworden.
Tip
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?

Met Private Lease stap je al vanaf €279,- p/m in de iconische Fiat 500 Hybrid.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken