Tests

Mercedes E 350 Cabriolet

Het leven van een cabriobezitter valt niet mee. De auto is gedurende het halve jaar niet volledig te benutten en wanneer je eindelijk zomervakantie hebt is het slecht weer. Daarnaast klaagt ‘de vrouw’ over haar verwoekerde kapsel, kunnen de achterpassagiers zich niet meer verstaanbaar maken en blijk je ‘s avonds flink verbrandt uit te stappen. Dat moet toch anders kunnen tegenwoordig? Klopt. En daarom gingen wij op pad met de Mercedes E-klasse Cabriolet.

Mercedes heeft een lange historie op het gebied van open rijden. Sterker nog; de eerste auto die het bedrijf ooit produceerde – de eerste auto die überhaupt gebouwd is - was een cabriolet. Hoewel het dakloze uiterlijk destijds nog een kosten- en tijdbesparing was, werd de cabriolet later een symbool voor rijkdom. Een imago kreeg het type auto opgespeld door het onpraktische karakter, de prijzige dakconstructie en het ‘ik-wil-gezien-worden’-vooroordeel. Maar vooral op het eerste punt is de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. De komst van de stalen dakconstructie (1ste generatie Mercedes SLK | 1997) en de introductie van Airscarf (2de generatie SLK | 2004) hebben hieraan flink bijgedragen. Met de introductie van de E-klasse Cabriolet presenteert het Duitse merk haar nieuwste wapen in de strijd tegen de elementen: Aircap. Een comfortverhogend systeem dat verderop in dit artikel de revue nog uitgebreid zal passeren.

Cabriolijn

En alsof we in de inleiding nog niet genoeg hebben afgegeven op onze dakloze heilige koeien, gooien we er nog een schepje bovenop. Want, zijn de open varianten niet vaak minder fraai gelijnd dan hun gesloten familieleden? Helemaal in het geval van een cabriolet met een stalen dakconstructie, waarbij de kont fors opgehoogd moet worden voor de mechaniek. Gelukkig beschikt de E-klasse Cabriolet over een klassiek dak dat verre van ouderwets gebouwd is. Tijdens een kortstondig schouwspel vouwt de kap zich op in de bagageruimte – een toneelstukje dat zowel stilstaand als rijdend (tot 40 km/h) uit te voeren is. Desondanks is ook de softtop-constuctie niet zaligmakend. Het dynamische exterieur van de E-klasse Coupé is deels verdwenen en het voorkomen verliest –vooral open – kracht. Geen zorgen, de carrosserie krijgt juist een meer elegante uitstraling. Een chique expressie die niet misstaat en prima past bij het ‘flaneer-karakter’ van de cabriolet.

Weekendje weg
Binnen in de E-klasse Cabriolet vinden we hetzelfde interieur als de Coupé. Geen punt gezien de sportieve vormgeving, degelijke afwerking en het prettige materiaalgebruik. Ook qua ergonomie steekt de cabriolet goed in elkaar, mede dankzij het fijne audio-/navigatiesysteem dat te bedienen is via de Comand controller. Wat de ruimte betreft biedt de Cabriolet ruimte voor vier, mits de achterpassagiers niet langer zijn dan 1,85 meter wanneer de kap gesloten is. Plaats voor de bagage voor vier biedt de E echter niet. Slechts twee personen kunnen hun spullen kwijt voor het gewilde weekendje weg. Blijft de kap gesloten dan kan de kofferbak eventueel nog vergroot worden tot een volwaardige ruimte van 390 liter.

Airwie?
Open rijden met personen op de achterbank is voor praktisch elke cabriolet verre van aangenaam. We doelen met deze uitspraak niet op de vaak krappe achterbank, maar over luchtstromen over de auto. Deze ‘schampten’ vaak net het kruin van de voorste inzittenden, maar kwamen frontaal in botsing met het voorhoofd van de achterpassagiers. Met als resultaat dat cabrioletrijden voor vier eigenlijk een hachelijke zaak was. Met de komst van Mercedes’ innovatieve Aircap moet dit probleem tot het verleden behoren. Het systeem bestaat uit twee onderdelen, namelijk een uitschuifbare spoiler bovenop de raamstijl en een uitschuifbaar windscherm tussen de achterste hoofdsteunen. De spoiler is helaas geen fraai gezicht, maar zorgt er wel voor dat de rijwind over het interieur heen wordt geleid en het windscherm voorkomt de terugkerende wervelende lucht in het compartiment. Theoretisch geen speld tussen te krijgen, maar hoe houdt het systeem zich in de praktijk. “Uitstekend”, mogen we concluderen na een week weer en wind getrotseerd te hebben. De achterpassagiers hebben tot 100 km/h veel minder last van de luchtcirculatie en kunnen normaal communiceren met de voorste inzittenden. Een goede vondst van de Duitsers! En de voorpassagiers, die hebben eigenlijk geen gewoon windscherm meer nodig als je de snelweg mijdt. Het enige verbeterpunt is het zicht naar achteren. Die is door het gaas tussen de hoofdsteunen minder goed dan zijn met vast dak uitgeruste broertje.

De R in de maand

Maar helaas, ooit komt het einde van de zomer in zicht. De temperaturen dalen en de nachten zullen eerder vallen, maar dankzij Mercedes hoeven we niet meer volledig ingepakt achter het stuur te kruipen. De virtuele sjaal (Airscarf) gaat om en dankzij Aircap blijft de koude lucht buiten het interieur. De kachel zorgt ervoor dat het compartiment aangenaam warm blijft en de stoelverwarming zorgt voor de overige lichaamsdelen. En wordt het uiteindelijk helemaal te gortig, dan wipt met een druk op de knop het canvasdak uit de kofferruimte. Aangezien die van een fantastische kwaliteit en isolatie is kan de E-klasse zorgeloos de winter door.

Gericht op comfort
Gelukkig begeven we ons nog midden in de zomer en kunnen we met het dak veilig in de bagageruimte een blokje om. Stiekem denken we even terug aan de rijdynamiek van de E-klasse Coupé die ons eerder flink verrast had. De mix tussen het comfortabel geveerde onderstel en de sportieve besturing paste perfect bij de GT (Gran Turismo). Het blijkt bij de Cabriolet niet anders. De Duitser beschikt over veel comfort, maar heeft absoluut geen wollig karakter. Hoewel zijn directe concurrenten duidelijk sportief ingesteld zijn, kan de E-klasse daarin goed meekomen. De besturing is vrij direct en voorziet de bestuurder van relatief veel gevoel zodat je niet alleen van de zon hoeft te genieten. Vooral niet als je voor de 292 pk sterke 350 CGI hebt gekozen. De V6-krachtbron verleidt de inzittenden met een fijne brom in het midden van zijn toerenbereik en een soepel karakter. Hoewel de machine al bij lage toeren over veel kracht beschikt vindt hij het maar wat leuk om fors door te trekken in de versnellingen. Een bochtige kustroute wordt zo al gauw een uitdagend parcours!

Resumé
Het leven van een cabrioleteigenaar is opnieuw een stapje aangenamer geworden. Dat de evolutie betreft autorijden nog lang niet afgelopen is bewijst Mercedes ruimschoots met de E-klasse Cabriolet. Zelfs in de winter kan open rijden nu nog als plezierig ervaren worden. Daarnaast voldoet de Duitser ook prima met het dak gesloten. De fijne rijeigenschappen, de prettige aandrijflijn en degelijke bouwkwaliteit zorgen ervoor dat dit één van de meest veelzijdige open GT-modellen van dit moment is.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken