Opvallen in de Mercedes CLS 500

Wil je graag opvallen en sportief rijden? De Mercedes CLS ziet er dynamisch en sportief uit en zo rijdt ´ie ook. De 306 pk sterke V8 zorgt voor schitterende prestaties en de CLS is van alle luxe en gemakken voorzien.

Luxe, snelheid, sportiviteit en moderne technieken geven in een paar woorden weer wat de CLS is. De jongste aanwinst van Mercedes wordt gepositioneerd tussen de E- en de S-klasse en deelt het onderstel met die eerst genoede. Het is volgens Mercedes een vierdeurs coupé en dat is terug te zien in de dynamische lijnen. Met toegeknepen ogen kun je de twee achterste portieren gemakkelijk wegdenken en staat er gewoon een coupé voor je neus. Het door ons gereden model was niet alleen voorzien van alle denkbare opties maar ook van een AMG-stylingspakket, wat de CLS nog dynamischer maakt. De forse voorspoiler en de enorme 19 inch lichtmetalen velgen passen perfect bij de sportieve uitstraling en zijn totaal niet overdreven. Rijden met de CLS staat garant voor veel aandacht. Zowel op de snelweg als in de stad zijn er veel mensen die het hoofd omdraaien of even bij de auto gaan staan kijken.
 
Warme en luxe materialen
Het interieur ademt een luxe sfeer uit. De elektrisch verstelbare stoelen (voorzien van verwarming en koeling) bieden een perfecte zit, waarop je zonder klagen naar je (verre) vakantiebestemming kunt rijden. De bestuurderstoel is van het type ‘dynamische multicontourstoel’ waarbij de zijdelingse steun continue wordt aangepast aan de omstandigheden. Duik je een snelle bocht in dan blaast de zitting zich wat verder op zodat je in je stoel blijft zitten. Geweldig, vooral als je lekker aan het spelen gaat. Het dashboard is afgewerkt met leer en hout en op diverse plaatsen is een stripje chroom gebruikt. De climate control is niet alleen gescheiden voor bestuurder en passagier, maar ook voor de achterpassagiers. Het COMAND APS multimediasysteem bestaat uit een radio, navigatiesysteem, een 6 CD-wisselaar en tevens de mogelijkheid om een DVD te kijken of een telefoon op aan te sluiten. Alles wat in een luxe limousine aanwezig zou moeten zijn is er ook.  
Tip
Kies jouw autoverzekering
Kies jouw autoverzekering

Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.

 
Ruim, voor een coupé
Ruimte is er in de CLS voldoende. Voorin kun je ruim zitten en ook achterin is dat geen probleem. Dat is bij ‘echte’ coupés wel anders. Wel is het goed te merken dat de daklijn sterk afloopt, waardoor je achterin al snel een beetje onderuit moet gaan zitten om voldoende hoofdruimte te hebben. De kofferbak biedt plaats aan voldoende koffers om met z’n vieren op vakantie te gaan en de klep sluit met een druk op de knop. Ook de motor start met een druk op de knop. De startknop heeft een plaats gekregen op de versnellingspook en maakt onderdeel uit van het Keyless-go systeem.
 
Zijdezacht schakelen
Wanneer de V8 met een druk op de knop tot leven komt gebeurt er weinig. De motor loopt soepel, stil en maakt weinig toeren. Bij het wegrijden (standaard in de tweede versnelling) veranderd er nog niet veel, rust en stilte overheersen in het interieur. Onder de motorkap ligt in de CLS 500 een 5.0 liter V8 met een vermogen van 306 pk (bij 5.600 tpm). Het koppel van 460 Nm is over een breed toerental van 2.700-4.250 tpm beschikbaar. Dit resulteert in een acceleratie van 0-100 km/h in slechts 6,1 seconden. De 7-traps automaat schakelt zijdezacht over naar de volgende versnelling zodat je niet eens merkt dat er geschakeld wordt. Maar… wanneer je meer wilt dan rustig toeren ontpopt de sportauto in de CLS zich. Wanneer we bij een snelheid van 80 km/h het gaspedaal volledig tot de bodem trappen schakelt de bak gewillig terug, begint de motor te brullen en spurt de CLS er als een raket vandoor. Gasgeven resulteert bij elke snelheid weer in een duw in de rug. Bochtenwerk is met de CLS genieten. Het Airmatic-systeem maakt het mogelijk om de luchtvering in te stellen op Comfort, Sport of Sport 2. Wanneer we in die laatste stand door de bochten duiken helt de carrosserie nauwelijks over en is het de zwaartekracht die je naar de buitenkant van de stoel doet glijden. Ook dat wordt opgevangen, namelijk door de eerder omschreven ‘dynamische multicontourstoel’. De CLS is aangedreven op de achterwielen en dat levert met het bochtenwerk geweldige acties op. Dankzij de ESP, die enige vrijheid geeft, kan de kont met gemak een beetje naar buiten worden gedrukt. Corrigeren is geen enkel probleem, de CLS laat zich gewillig weer in het spoor brengen. Wanneer het onderstel in de stand ‘Sport 2’ wordt gezet wordt ook de besturing aangepast. Dit resulteert in een preciezere en zwaardere besturing. Helaas is de besturing niet echt communicatief. Je hebt heel weinig gevoel met wat de voorwielen precies doen.

Nog meer te wensen?
Over de uitrusting van de door ons gereden CLS kan wel een compleet verslag worden gewijd. De belangrijkste zaken zullen we even noemen en daar waar nodig nog even uitleggen. Standaard is de CLS 500 uitgerust met onder andere een COMAND APS multimediasysteem, adaptieve airbags, sidebags, windowbags, 4-zone climate control, cruise control, ESP, BAS, ASR, Bi-Xenon koplampen met adaptieve bochtenverlichting, lederen bekleding, Airmatic DC luchtvering, 18 inch lichtmetalen velgen en parkeersensoren voor- en achter. De Bi-Xenon koplampen werken prachtig en verlichten de bocht waar je doorheen rijdt. Hierdoor vallen dode hoeken in de bocht weg. De door ons gereden CLS 500 had onder andere extra’s als het Distronic-systeem. Deze cruise control is in te stellen op bijvoorbeeld 120 km/h. Wanneer er iemand voor je gaat rijden die 90 km/h rijdt (bijvoorbeeld inhalende vrachtwagens) dan remt de auto automatisch af. Is de weg weer vrij (wat gezien wordt door een radar achter de Mercedes-ster) accelereert de auto weer tot de ingestelde snelheid (120 km/h). Simpelweg komt het erop neer dat je op de snelweg alleen nog maar hoeft te sturen. Remmen, gasgeven en afstandhouden gaat compleet automatisch en de afstand is in te stellen met een draaiwieltje naast de versnellingspook. Verder had ‘onze’ CLS 500 de beschikking over sidebags achter, schuifkanteldak met automatische sluiting wanneer het gaat regenen, CD-wisselaar, verwarmd stuurwiel, bandendruk controlesysteem, elektrisch zonnescherm voor de achterruit en een automatisch sluitende achterklep. Alles wat je maar kunt wensen was in deze auto aanwezig. Dat is ook te zien in de verkoopprijs. De standaard CLS 500, die al zeer compleet is, kost € 103.500,-. De door ons gereden full options CLS kost maar liefst € 131.877,76. Wat neer komt op bijna 30 mille aan opties.
 
Conclusie: Opvallende, dynamische, sportieve coupé
Voor wie houdt van een moderne, elegante maar ook zeer sportieve auto is de CLS een prima keuze. Concurrentie is er voor de CLS eigenlijk niet aangezien de auto een vierdeurs coupé is, waarmee Mercedes een uniek model heeft. De CLS heeft het comfort van een luxe limousine zoals de S-klasse maar beschikt over sportieve eigenschappen zoals een SL. Hij oogt chique en tegelijkertijd sportief. Van alle kanten gezien staat de CLS in de starthouding om er vandoor te sprinten. Dat heeft ook tot gevolg dat je veel bekijks hebt wanneer je in de CLS rijdt. Onopvallend door het verkeer komen is er niet bij. Maar wie wil dat ook wanneer je zo’n auto koopt. Dan mag toch iedereen je zien?
Tip
Kies jouw autoverzekering
Kies jouw autoverzekering

Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties