Kia

Kia is een Zuid Koreaans automerk. De naam betekent ‘Opkomende zon in Azië’. Hoewel Kia in 1944 werd opgericht begon het pas in de jaren zeventig met het produceren van auto’s. Het merk bouwde eerder fietsen en motoren. Sinds 1998 maakt Kia deel uit van het eveneens Zuid Koreaanse Hyundai. Kia is inmiddels een van de grootste producenten van auto’s in de wereld. De eerste modellen waren vooral in licentie gebouwde (oude) modellen van andere fabrikanten. Langzaam werden de producten van Kia steeds beter.

Inmiddels is Kia een gerenommeerd automerk dat niet onder doet voor Europese en Amerikaanse merken. Technisch loopt het merk regelmatig voor op de markt, dat is te zien aan het ruime aanbod aan elektrische en hybride modellen. De prijzen van de modellen zijn meegegroeid met de kwaliteit, maar liggen over het algemeen nog net wat lager dan vergelijkbare Europese producten. Kia staat erom bekend een goede kwaliteit auto’s te leveren voor een sterke prijs.

Kia deelt veel techniek met Hyundai en veel modellen van de merken zijn dan ook sterk aan elkaar verwant. De vormgeving van Kia is in de regel wat spannender dan die van Hyundai. Opvallend is het dat Kia het in Nederland beter doet dan Hyundai, terwijl dit in de rest van Europa vaak juist net andersom is. Kia wordt over de hele wereld goed verkocht en heeft inmiddels fabrieken in Azië, Europa (Spanje) en de VS.

Modellen

Kia nieuws

Lees hier het laatste Kia nieuws van Auto Review

Kia logo

Het logo van Kia werd in 2021 volledig vernieuwd en gemoderniseerd. De merknaam is inmiddels zo gestileerd dat het woordje Kia niet onmiddellijk leesbaar is. Daarvoor hadden de Zuid-Koreanen een logo met minder abstract vormgegeven letters in een ovaal geplaatst.

Kia modellen

Het modellengamma van Kia is sinds het begin van het millennium enorm gegroeid. Enkele bekende en meer conventionele modellen zijn de compacte Kia Picanto (A-segment), de iets grotere Kia Rio (B-segment) en de Kia Ceed (C-segment). Deze laatste wordt in meerdere uitvoeringen geleverd. Als vijfdeurs hatchback, als vijfdeurs wagon en als sportievere en meer luxe vijfdeurs stationwagon onder de naam Kia Pro Ceed.

Kia werd in het begin van het millennium in Europa een grote speler met de succesvolle SUV’s waarmee het merk voorliep op de grote Europese merken. De Kia Sportage en Kia Sorento waren lange tijd de bestverkopende SUV’s. De Sportage is de compacte SUV in de reeks, de Sorento is een ruimere variant. In de VS bestaat een nog grotere SUV, die in Nederland niet wordt geleverd. Het afgelopen decennium breidde Kia het gamma uit met enkele succesvolle crossovers zoals de Kia Venga, Kia Niro en Kia XCeed.

Kia was relatief snel met het ontwikkelen van volledig elektrische modellen, waarvan de Kia EV6 bij zijn introductie in 2021 opmerkelijk ver vooruitliep op de concurrentie. Ook de populaire Kia Niro wordt volledig elektrisch geleverd, maar van dit model zijn ook twee hybride-varianten op de markt. Kia biedt de consument met de volledige reeks aan modellen bijzonder veel keuze, zowel op het gebied van maatvoering en model als op het gebied van aandrijving. Mede hierdoor is Kia een van de bestverkopende merken van Nederland, Europa en de wereld.

Kia bouwt naast auto’s ook vrachtwagen en bussen, maar op deze markt is het merk in Europa een minder grote speler.

Tests

Auto Review heeft de nieuwste modellen van Kia uitgebreid getest. Lees hier onze laatste Kia reviews:

Kia elektrisch

Kia is onderdeel van de Hyundai Motor Company (Hyundai). Veel modellen van de twee merken zijn technisch sterk verwant. Beide merken zetten sterk in op elektrificatie van het productgamma. De Kia EV6 en zijn evenknie, de Hyundai Ioniq 5 werden bij hun introductie (2021) gezien als de meest geavanceerde modellen van dat moment. Kia maakt gebruik van techniek die door het moederconcern zelf wordt ontwikkeld op het gebied van aandrijving, stroomopslag (accu’s) en opladen. Naast de EV6 is er ook een volledig elektrische variant van de Kia Niro. In 2023 verscheen ook de Kia EV9 op de markt, dit is een ruime SUV.

Kia SUV

Kia werd een echt serieus merk op de Europese markt dankzij de Kia Sportage en de Kia Sorento, een middelgrote en grote SUV. In de tijd dat deze modellen op de markt kwamen was het SUV-segment nog aanzienlijk minder groot. De twee modellen hoorde lange tijd tot de best verkopende auto’s in hun markt. De twee SUV’s zijn nog altijd leverbaar. Het SUV-segment is inmiddels uitgebreid met de kleinere XCeed en de crossover Niro.

Kia hybride

Kia maakt in tegenstelling tot enkele andere merken geen eenzijdige keuze in aandrijving. Het merk levert zowel benzine auto’s als elektrische auto’s en hybrides. Zo zijn de populaire SUV’s zowel met benzinemotor als met hybride-aandrijving leverbaar. De Kia Niro is zelfs te koop als volledige hybride die kleine afstanden volledig elektrisch kan afleggen, als mild hybride waarbij een kleine elektromotor de benzinemotor ondersteunt om zuiniger te kunnen rijden, en als volledig elektrische auto.

Kia prijs

Eind vorige eeuw kwam Kia op de Nederlandse markt als prijsvechter. Het merk leverde goedkope auto’s met beproefde techniek voor een scherpe prijs. Op het eerste gezicht is die scherpte wel naar de achtergrond verdwenen. Wie de prijslijsten van Kia met verschillende andere merken echter goed vergelijkt zal zien dat je bij Kia nog steeds wat meer waarde voor je geld krijgt. Kia levert inmiddels de meest moderne technologie op het gebied van aandrijving, veiligheid en connectie, en scoort op het gebied van de (standaard) uitrusting heel keurig en vaak net wat beter dan de concurrentie.

Kia private lease

Kia doet het goed in private lease. Dit komt doordat het merk enkele modelleen aanbiedt die passen bij belangrijke doelgroepen. Zoals ouderen die kiezen voor private lease om van de zorgen van onderhoud af te zijn, of jongeren die voor private lease kiezen, omdat ze hun geld op een andere manier inzetten.

Modellen als de compacte Kia Picanto en de grotere Kia Ceed doen het goed bij de genoemde doelgroepen. De Kia Stonic en Kia Sportage doen het samen met de Kia Niro heel goed bij de wat oudere doelgroep. Wil jij een Kia private leasen? Kijk dan hier voor de beste Kia private lease deals.

Kia best verkocht in Nederland

Een van de eerste Kia’s op de Europese markt was de Kia Elan: een compacte roadster op basis van de Lotus Elan. Hoewel Kia begon als prijsvechter op de Europese markt met inferieure producten is het merk uitgegroeid tot een volwaardig automerk met zeer betrouwbare techniek. Kia was een van de eerste merken die een garantie gaf van zeven jaar. Dat (en natuurlijk de goede kwaliteit) heeft veel geholpen bij de goede naam die het merk nu heeft. Interessant is dat Kia het in Nederland beter doet dan zustermerk Hyundai, terwijl dit in de rest van de wereld andersom is. Blijkbaar zijn wij meer gecharmeerd van het wat meer uitgesproken en sportieve design van Kia.