Kia Cee´d Sporty Wagon

“Dus jij bent hoofd van een gemiddeld groot gezin en in de weer voor een nieuwe station? Bruikbaarheid, functionaliteit en ruimteaanbod zijn jou belangrijkste aankoopargumenten, en je bent wars van tierelantijntjes, importantie of andere effecten van aanzien verhogende zaken?”…“Kia Cee’d Sporty Wagon, aangenaam!”

De Kia Cee’d Sporty Wagon (SW) is een no-nonsense stationwagen. Eigenlijk eentje in de categorie ‘dertien-in-dozijn’. Dat wil echter niet zeggen dat de Cee’d SW overgeslagen moet worden tijdens de zoektocht naar een bruikbare stationwagen. Integendeel zelfs. Niet spraakmakend, maar keurig verzorgd biedt de station legio capaciteiten voor relatief weinig. Velen die je voor zijn gegaan denken er net zo over, want drie jaar na zijn introductie is de Cee’d – en daarmee ook de SW – een enorme hit gebleken. Voortgekomen uit de Europese ontwerpstudio’s van Kia en met een op de Europese smaak afgestemde bouwkwaliteit, dito value for money en een door ons geliefd rijgedrag weet de middenklasser te overtuigen. En om het succes te prolongeren heeft Kia hem in het nieuw gestoken.

Fris en vrolijk
De betrokkenen hebben zich behoorlijk gebogen over de Cee’d. Een operatie die gerust een metamorfose genoemd mag worden waarbij het woord “facelift” de lading meer dan dekt. Het mes ging namelijk vooral in het front en lijkt zelfs nauwelijks nog op dat van zijn voorganger. Een verstandige beslissing aangezien deze naar onze mening iedere dag meer kleur begon te verliezen. Onderdeel van het nieuwe gezicht van de Cee’d maken scherp aangesneden en ietwat boos kijkende koplampen. De units harmoniseren met de ‘tiger nose’ grille, een kenmerk dat op zijn beurt weer onderdeel uitmaakt van het nieuwste familiegezicht van Kia (ingezet met de Sorento). Tevens breder van opzet zijn de mistpitten – voortaan vierkant in plaats van rond – en de centrale luchtinlaat onderin de voorbumper. Over de veranderingen aan de achterzijde kunnen we kort zijn; die zijn er namelijk niet. Tenminste niet zichtbaar zonder vergrootglas. Dat oogt gewoon nog altijd prima.

Keurig plastic
Bovenstaande zeggen we nu wel, maar aan de kenmerken van de beschreven automobilist in de inleiding te zien is deze helemaal niet te porren voor een blitse stationwagen. Hooguit is een frivool kleurtje; in ‘t geval van de vernieuwde Cee’d de toegevoegde lakkleuren Phoenix Silver, Sirius Silver, Infra Red, Byte Blue of Clyde Blue. Nee, waar voor z’n geld en bruikbaarheid is wat hij verlangt en daarin doet de Cee’d Sporty Wagon goede zaken. Aan de materialen in het interieur is weinig gesleuteld. De verschillende panelen zijn nog steeds overwegend hard van stof met enkel bovenop het dashboard een zachte substantie. Het voldoet maar vergelijk het niet met daadwerkelijke Europeanen. Tja, ergens moet zijn scherpe vanafprijs van € 17.195,- vandaan komen. Iets dat zij op hun beurt weer niet voor elkaar boksen. Om het kwaliteitsgevoel binnenin toch omhoog te krikken is het dashboard hertekend en kreeg deze een andere indeling. De middentunnel is strakgetrokken en dat komt inderdaad de moderniteit ten goede. De twee kleine displays zijn nu aanzienlijk beter afleesbaar en ook de klokkenwinkel ziet er verzorgd uit met de rode instrumentariumverlichting. Compleet nieuw is het multifunctionele stuurwiel. Voorzien met een vijftal knoppen voor onder andere het bedienen van de cruise control en de tripcomputer en de prettige werkende schakelaars voor het audiosysteem liggen precies die functies direct binnen handbereik welke het meest worden opgeroepen.

E-klasse Estate
De vernieuwingen aan het koetswerk hebben de Cee’d SW 20 mm langer gemaakt maar dit heeft niet tot meer interieurruimte geleid. Inzittenden zitten nog altijd even ruim als voorheen met voldoende bewegingsvrijheid voor alle ledematen (zowel voor- als achterin). Dan het bagageruim. Met een ver omhoog scharnierende achterklep wordt het risico op het stoten van het hoofd zeer klein. Het ontbreken van een tildrempel is eveneens prettig, en doordat het scharnierpunt verder weg ligt dan bij andere stationwagens wordt laden en lossen van omvangrijke (vierkante) voorwerpen eenvoudiger. Een bagagenet is helaas niet aanwezig en dat zou toch wel fijn zijn als je in normale toestand 534 liter aan spullen kunt te vervoeren. Het beperkt verschuivingen en daarmee beschadigingen. Daarom een must voor iedere auto, zeker bij een stationwagon. Maximaal is er maar liefst 1.664 liter voorhanden, nauwelijks kleiner dan dat van de Mercedes-Benz E-klasse Estate die erom bekend staat een pakezel te zijn. Onder de laadvloer bevinden zich nog meer opbergruimtes voor de wat kleinere spullen. Het houdt niet op in de Cee’d SW.

Elk voordeel heb... 
Van de Cee’d en de Pro_Cee’d weten we dat ze een prima rijgedrag verschaffen en de Cee’d SW is al evenzo Europees. De demping is behoorlijk stevig zonder aan comfort in te boeten. Bijkomend voordeel hiervan is dat bij een flinke bepakking de SW niet meteen door zijn knieën zakt. Wij reden de Kia Cee’d SW ‘Seven’ en dat betekent automatisch een 1.4 liter CVVT-benzine in het vooronder. De speciale uitvoering staat tevens voor iets anders, maar daarover later meer. De één-punt-vier kan goed overweg met de Cee’d SW. Voor een 90 pk sterke benzinemotor is ‘ie zelfs opvallend bij de les en we worden soms zowaar uitgenodigd voor het sportievere stuurwerk. Dat kan best met de SW. Onderstuur ligt wel altijd op de loer en de banden zijn hier debet aan. Achterop de Cee’d prijkt namelijk ‘ECOdynamics’, het milieuvriendelijke label van Kia. Concreet komt dit neer op de aanwezigheid van een aangepaste dynamo, een schakelindicator, lage rolweerstandbanden van Michelin en het ISG start/stopsysteem. De samenwerking moet leiden tot een gemiddeld brandstofverbruik van 5,8 l/ 100 km. Wij hebben dit niet kunnen halen en wel om twee redenen. Ten eerste was onze testauto hagelnieuw en ten tweede was het buiten maximaal 2 graden Celsius…en dat is te koud (minimaal +3) voor het ISG-systeem om zijn voordeel te doen. Enigszins knullig als je het ons vraagt. Verder is met de aandrijflijn niets mis. De loop van de motor is opvallend stil en de handgeschakelde 5-bak laat zich uiterst precies leggen. De rumoerigheid bij hoge snelheden komt dan ook van onderaf. Wederom zijn de banden hiervan de oorzaak maar ook de isolatie zou ook wat beter kunnen.

Adviesmodel
We haalden het in de vorige alinea al even aan: de Cee’d Seven. Deze speciale editie is gelanceerd om de garantie van zeven jaar op iedere Kia te benadrukken. Daarnaast zijn er zeven aantrekkelijke extra’s die het leven aan boord van een Kia een stuk aangenamer maken. Eén van die verwennerijen is het Full map-navigatiesysteem. In feite betreft het een multimedia-apparaat want ook de audiofuncties zijn er ondergebracht. Het systeem is niet alleen gebruiksvriendelijk en snel in werking, het ziet er ook nog eens fraai uit en weet mooie klanken te produceren. Dus ben jij in de markt voor een Cee’d SW en kan je prima uit de voeten met een 1.4-tje dan raden we de Seven echt aan.

Vacature gevuld 
“Dus jij bent hoofd van een gemiddeld groot gezin en in de weer voor een nieuwe station? Bruikbaarheid, functionaliteit en ruimteaanbod zijn jouw belangrijkste aankoopargumenten, en je bent wars van tierelantijntjes, importantie of andere effecten van aanzien verhogende zaken?”…“Aangenaam, mijn naam is Kia Cee’d Sporty Wagon en ik ben hetgeen je zoekt!”

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties