Eerste review Kia ProCeed

Eerste review Kia ProCeed

De Kia ProCeed heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. Van weinig opvallende coupé transformeerde hij in een flamboyante fastback. Dat levert een prachtige auto op, maar je moet wel wat ongemakken voor lief nemen.

Eerste review Kia ProCeed

1. Wat is opvallend aan de Kia ProCeed?

De ProCeed is afgeleid van de bejubelde ProCeed Concept uit 2017. Het is tekenend voor het zelfvertrouwen van Kia, dat in tien jaar tijd veranderde van onopvallende trendvolger naar toonaangevende trendsetter. Bij die nieuwe rol horen spannende auto's, dat hebben ze bij Kia goed begrepen. De ProCeed Concept viel op met zijn enorme 20-inch wielen en zijn opvallende 'stijlloze' ramen. Achter de C-stijlen was een klein vinnetje geplaatst. Die wielen zijn op het productiemodel twee slagen kleiner geworden. De ProCeed heeft wél raamstijlen, maar het vinnetje is gebleven. De grote lichtunit achter, over vrijwel de gehele breedte van de auto, is een andere uitspatting en doet denken aan de nieuwste modellen van Porsche.

Eerste review Kia ProCeed
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

2. Wat bevalt er aan de Kia ProCeed?

Allereerst de gewaagde vormgeving. Verder is Kia niet kinderachtig met de uitrusting: sportstoelen, stuur- en stoelverwarming, sleutelloze toegang en een navigatiesysteem zijn standaard op alle modellen. De 140 pk sterke 1.4 T-GDI met DSG-transmissie waarmee wij rijden, heeft standaard ook nog adaptieve cruisecontrol. Op de motor is niets aan te merken. Hij laat de ProCeed in 9,4 seconden van 0 naar 100 km/h sprinten en heeft een prima koppel van 242 Nm, dat al bij 1500 tpm beschikbaar is. Als je de sportknop gebruikt, klinkt het motorgeluid voller, is de besturing is directer en schakelt de bak bij hogere toerentallen naar een volgende versnelling. Laat je de sportknop ongemoeid, dan verandert de ProCeed in een comfortabele auto die prima geschikt is voor woon-werkverkeer. Het onderstel is uitstekend in balans: best sportief, maar met voldoende reserves om gaten in het asfalt keurig te verwerken.

Eerste review Kia ProCeed

3. Wat bevalt er niet aan de Kia ProCeed?

De Kia ProCeed is 43 millimeter lager dan de gewone Ceed. Lange mensen zitten met hun hoofd tegen het dak. Het standaard schuif-/kanteldak slokt ook nog kostbare centimeters op, zodat je de rugleuning wat naar achteren moet zetten als je 1,90 meter bent of langer. Daardoor kunnen je armen niet in de door rijinstructeurs ooit gepropageerde '10 voor 2'-stand staan. Ook het zicht naar achteren door de kleine achterruit is slecht - we hebben er geen ander woord voor. Door de aflopende daklijn is ook de achterruit laag geplaatst, waardoor je minder ziet dan je zou willen.

Eerste review Kia ProCeed

4. Wanneer komt de Kia ProCeed en wat kost-ie?

De Kia ProCeed is leverbaar vanaf 30.995 euro, dan krijg je de 1,0-liter driecilinder met turbo en 120 pk. De 1,4-liter viercilinder (140 pk) kost 32.495 euro, voor een zeventraps transmissie met dubbele koppeling betaal je 2000 euro extra. De ProCeed is er ook als 1.6 CRDI-turbodiesel (136 pk, 35.495 euro). De Kia ProCeed staat al bij de dealer.

Eerste review Kia ProCeed

5. Wat vind ikzelf van de Kia ProCeed?

De Kia ProCeed koop je niet omdat je een praktische gezinsauto zoekt. Het is een aangename verschijning tussen alle brave leaseauto's die je op de Nederlandse weg ziet rijden. De ProCeed is comfortabel en zuinig, maar als je de sportknop indrukt, valt er ook op sportief gebied iets te beleven. De spannende carrosserie is mooi voor de zintuigen, maar heeft niet alleen voordelen: voor lange mensen is de auto te klein en het zicht naar achteren is beroerd. Toch overheerst het positieve gevoel: soms gaat vorm boven functie en wie een praktische auto wil, kan altijd kiezen voor de Kia Ceed SW.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties