Test: Kia Ceed SW is beter dan een Golf

Test: Kia Ceed SW

Met veel geduld vervolmaakt Kia zijn modellen. Steeds dichter kwam de Ceed in de buurt van benchmark Volkswagen Golf. Totdat de huidige generatie werd gepresenteerd, die de Golf hier en daar zelfs overtreft. Wij beproeven ons geluk met de SW.

We blijven een beetje verbaasd over de reuzensprongen die Kia de laatste jaren maakte. Kia is 25 jaar actief in Nederland en we herinneren ons allemaal die rare Kia Sephia nog wel, de eerste auto waarmee het Koreaanse merk ons continent betrad. In 25 jaar kan er veel veranderen. Niet alleen is Kia in ons land een van de best verkochte merken (2018: 5e plek), ook op het gebied van innovatie speelt het merk inmiddels in de voorhoede mee. Dit jaar zet Kia het succes voort met de e-Niro, een elektrische suv waarmee je 450 kilometer ver komt. Zonder grote woorden heeft Kia zijn Europese concurrenten overtroffen. Merken als Volkswagen, Ford en Peugeot zijn nog lang niet zover.

Test: Kia Ceed SW

20 liter meer

De Ceed-familie bestaat uit drie telgen: naast de vijfdeurs hatchback is er ook de spannende Proceed, die transformeerde van driedeurs coupé tot shooting brake. Wil je in Europa succes halen, dan moet je ook een stationwagon leveren. Ook de huidige Ceed is weer als SW te koop, die 1000 euro meer kost dan de vijfdeurs. We ontkomen wederom niet aan een klein vergelijk met de Volkswagen Golf Variant. Daarin kun je 605 liter bagage kwijt. Zou het toeval zijn dat de Ceed SW tot 625 liter komt, nét 20 liter meer?

“Zonder grote woorden heeft Kia zijn Europese concurrenten overtroffen.”

Even wat meetgegevens: de Ceed SW is 2 cm breder en 2 cm lager dan zijn voorganger, terwijl de wielbasis gelijk bleef (2650 mm). De daklijn loopt schuiner af dan bij de oude Ceed SW, maar Kia vertelt dat je net zoveel hoofdruimte hebt. Zo wéinig is een beter woord, want voor lange mensen houdt de ruimte achterin niet over. Daar staat tegenover dat je optioneel stoelverwarming achter kunt bestellen. Het gebrek aan ruimte wordt dus gecompenseerd door een overdaad aan warmte.

Test: Kia Ceed SW

Schappen plunderen

Wie veel bagage wil meenemen, hoeft niet weifelend voor zijn klerenkast te staan. Zoals je ook bij de Jumbo of de Albert Heijn XL naar hartenlust de schappen kunt plunderen. Als je de volledige bagageruimte kwijt, kun je bijna 1700 liter kwijt. Wil je de boodschappen los vervoeren, dan kun je het handige bagagenet gebruiken (standaard vanaf Dynamic Plus-line). Een in drie delen neerklapbare achterbank is alleen leverbaar op de dure Executive-line en GT-Line. De minder dure uitvoeringen hebben een bank die in de verhouding 60:40 kan worden neergeklapt. Voor caravanrijders melden we dat de Ceed SW een aanhanger van maximaal 1410 kilo mag trekken.

Test: Kia Ceed SW

Veiligheid

Uiteraard heeft Kia niet bezuinigd op veiligheidsopties – dat kan niet anders als je de Golf wilt verslaan. De Ceed SW heeft dan ook Lane Following Assist, waarbij de auto zelf in zijn rijstrook blijft en automatisch afstand houdt tot zijn voorligger. Het werkt tot 130 km/h. Verder heeft de Ceed SW (deels optioneel) dodehoekwaarschuwing, voetgangersherkenning en systeem dat waarschuwt voor verkeer bij het uitparkeren.

“De Kia Ceed is een model-Europeaan geworden.”

De 1,4-liter turbomotor met 140 pk is snel en vlot. We hadden alleen op iets florissantere verbruikscijfers gehoopt. Zelfs als je je aan de snelheid houdt en niet te veel kilometers maakt in de stad, blijf je toch al snel twee liter boven het EU-verbruik van 5,7 l/100 km. We verdenken de wat nerveuze DCT-transmissie van de dorst van de motor. Het start-/stopsysteem had bovendien een fractie alerter mogen zijn als je bij het verkeerslicht weer wilt wegrijden. Met dat laatste zijn we bij de details beland en dat is een goed teken, want over het algemeen valt er weinig te klagen over de Ceed. De afwerking van het interieur is prima, de bediening volkomen logisch. Het onderstel heeft dezelfde balans die we van de Volkswagen Golf kennen: comfortabel, zonder zompig te worden.

Test: Kia Ceed SW

Prijs: goedkoper dan een Golf

Op een onderdeel doet Kia niet mee met de Volkswagen-rage: hij is veel goedkoper en de garantievoorwaarden zijn riant. Een Ceed SW krijg je mee naar huis voor 23.845 euro (1.0 T-GDI, 120 pk), waar je voor een Golf Variant 26.620 euro betaalt (1.0 TSI, 115 pk). Volkswagen scheept je dan ook nog af met twee jaar garantie, waar Kia je vijf jaar extra geeft. Voor particuliere kopers zijn dat belangrijke afwegingen: een goedkopere auto met meer garantie is koren op de molen van de calculerende Hollander. Volkswagen geeft zich echter niet gewonnen: met een gloednieuwe Golf Variant, eind dit jaar leverbaar met een overdaad aan hightech, aast het ongetwijfeld op revanche.

Test: Kia Ceed SW
Test: Kia Ceed SW
Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties