Eerste review Kia Xceed (2019)

Van de Kia Ceed bestaan niet twee, niet drie, maar vier varianten. Na de hatchback, de stationwagon en de Proceed is het aanbod nu uitgebreid met de Xceed. Is deze crossover een overbodige toevoeging? Of is dit eigenlijk de versie die je moet hebben?

Wat is er opvallend aan de Kia Xceed?

Kia heeft niet zomaar een vijfdeurs Ceed genomen en hem wat hoger op zijn wielen gezet. Alles is anders aan de Xceed, op de voorportieren na. De Xceed is langer (8,5 cm), hoger (bijna 5 cm) en breder (2,6 cm). In de grille zien we boven en onder verchroomde sierelementen, die ook terugkomen in de bumpers. Led-koplampen zijn standaard. Bij de Xceed zijn ze iets anders vormgegeven; er is een ‘hap’ uitgenomen. Aan de achterkant zien we een diffusor, die overigens hartstikke nep is. Binnenin heeft de Xceed een nieuw infotainmentscherm, dat groter is dan bij de andere Ceed-versies. Ook een digitaal instrumentarium behoort nu tot de mogelijkheden. De Xceed is nadrukkelijk géén nichemodel. Kia verwacht dat van deze variant in Europa meer auto’s verkocht zullen worden dan van de andere drie Ceeds bij elkaar.

Wat is er goed aan de Kia Xceed?

Heel veel. Bijna alles, eigenlijk. We rijden met de 1.4 T-GDT met 140 pk. Meer vermogen kán (er is een Xceed met 204 pk), maar is eigenlijk niet nodig. Vooral op comfortgebied laat de Xceed een galavoorstelling zien. Het onderstel is uitstekend afgestemd. De nadruk ligt op comfort, zonder dat de carrosserie deint. Geluid van motor, banden of wind blijft keurig buiten de deur. De afwerking van het interieur is top, zowel voorin als achterin heb je meer dan genoeg ruimte. Saai eigenlijk, dat alles zo goed is. Maar het is echt zo.

Wat kan er beter aan de Kia Xceed?

De zeventraps DCT-transmissie zorgt voor kleine ergernisjes, omdat hij net te traag reageert op wat je wilt. Als je snel wilt inhalen of een rotonde op wilt schieten, is dat soms vervelend. In de Sport-stand gaat het al beter. Maar verder moeten we heel lang zoeken naar minpunten. De handbak met zes versnellingen is overigens wél voortreffelijk, die schakelt licht en met korte slagen. Hebben we zelfs bij de minpunten toch weer een pluspunt te pakken.

Wanneer komt de Kia Xceed en wat kost-ie?

De Kia Xceed staat in oktober in de showroom. Een koopje is hij niet: de prijzen beginnen bij 29.995 euro. Daarmee is hij 5000 euro duurder dan de vijfdeurs Ceed en dat is fors. Je krijgt dan de 1.0 T-GDI, met driecilinder turbomotor (120 pk). Voor 1500 euro meer krijg je de 1.4 T-GDI waarmee wij reden. De Xceed is er met handbak en met zeventraps DCT-automaat. Wil je een diesel? Dan moet je verder shoppen. Uiteraard krijg je wel weer zeven jaar garantie – er is nog altijd geen merk dat zo royaal is. De Xceed en de stationwagon komen volgend jaar ook als plug-in hybride.

Wat vind ikzelf van de Kia Xceed?

Kia is op weg het Volkswagen van de toekomst te worden, zo uitgebalanceerd zijn de modellen. Als ik voor een van de vier Ceed-varianten moest kiezen, zou het de Proceed zijn. Maar de XCeed is een goede tweede.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties