Renault

Renault is een van de grote drie Franse autoproducenten. Het merk werkt nauw samen met Nissan waarvan het bijna de helft van de aandelen in bezit heeft. Renault werd opgericht door Louis Renault, die zijn eerste auto in 1898 bouwde. Het merk is een van de grootste autoproducenten van Europa en is bij het grote publiek vooral bekend om de compacte Renault 5 en Renault Twingo. Het budgetmerk Dacia is ook van Renault, net als het automerk Samsung dat auto’s produceert voor de Aziatische markt en het sportwagenmerk Alpine. Naast personenauto’s produceert Renault ook bedrijfswagens, vrachtwagens en bussen.

Modellen

Renault nieuws

Lees hier het laatste Renault nieuws van Auto Review

Renault logo

Het logo van Renault bestaat uit een gestileerde ruit (wiebertje), en heeft zelfs een naam: Le Losagne.

Renault modellen

De naamgeving van de modellen van Renault is niet eenvoudig. Lange tijd werden Renaults aangeduid met cijfers, tegenwoordig is het merk weer teruggegaan naar volledige namen.

Renault heeft modellen in alle belangrijke segmenten van de markt. De Renault Twingo is de meest compacte stadsauto van het merk. De eerste Renault Twingo was uniek in zijn vormgeving waarbij de hele binnenruimte van de auto uit één deel bestond, zoals bij een bestelbus, dus zonder motorkap. De grotere modellen met dit ontwerpprincipe waarmee Renault heel veel succes had - de Renault Scenic en Renault Espace - zijn inmiddels van de markt verdwenen of qua ontwerp aangepast.

De Renault Clio is de compacte auto in de lijst en is een van de meest populaire modellen. De Renault Megane is wat groter en behoort tot de compacte middenklasse. De Renault Megane is ook als Renault Megane Estate verkrijgbaar (staionwagen). Renault heeft ook een aantal SUV’s in het assortiment, zoals bijvoorbeeld de Renault Captur en Renault Austral.

Tests

Auto Review heeft de nieuwste modellen van Renault uitgebreid getest. Lees hier onze laatste Renault reviews:

Renault elektrisch

Renault levert een aantal volledig elektrische auto’s. Het merk heeft ervoor gekozen om elektrische uitvoeringen te bouwen van de meest succesvolle modellen, en dus niet om volledig nieuwe modellen op de markt te brengen. De compacte Renault Twingo wordt als volledig elektrische auto geleverd. Iets groter is de Renault Zoe E-Tech, een van de eerste compacte elektrische auto’s op de markt. De Zoe E-Tech komt in formaat overeen met de benzine aangedreven en populaire Renault Clio. Ook de grotere Renault Megane E-Tech is volledig elektrisch leverbaar.

Renault SUV

Zoals elk groot automerk heeft ook Renault de laatste jaren verschillende SUV’s op de markt gebracht. De populaire Renault Captur is de meest compacte SUV. De Renault Austral is wat groter. De Renault Arkana en Renault Espace gelden als crossovers.

Renault hybride

Renault praat over Full Hybrid bij de modellen die voorzien zijn van een iets groter accupakket dat via de motor en remmen opgeladen wordt. Een elektromotor zorgt volledig onafhankelijk van de benzinemotor voor de aandrijving in de stad of op lagere snelheden. Full Hybrid is dus niet hetzelfde als plug-in hybrid waarbij het accupakket wordt opgeladen door via het stroomnet. De Renault Clio is als Full Hybrid leverbaar, net als de Renault Austral, Renault Arkana en Renault Espace. De Renault Captur is als enige Renault zowel als Full Hybrid als plug-in hybrid leverbaar.

Renault prijs

De prijzen van Renaults komen overeen met die van de directe concurrenten uit Frankrijk en Duitsland. Veel opties en accessoires zijn verzameld in pakketten. Het is belangrijk bij het vergelijken van de prijzen goed naar deze pakketten te kijken. Wat bij de ene auto standaard is, moet bij de andere auto voor bijbetaald worden.

Renault private lease

Renault is door zijn competitieve prijzen een populair private lease-merk. De nieuwe volledig elektrische Renault Twingo is bij uitstek een auto voor de private lease, maar ook de Renault Captur en Renault Megane E-Tech Electric is populair. Wil jij een Renault private leasen? Kijk dan hier voor de beste Renault private lease deals.

Renault Formule 1 en MPV’s

We hadden het er al eerder over: automodellen waarbij de binnenruimte uit één deel bestaat. Ook wel MPV of monospace genaamd. Renault grossierde met dit ontwerp. Eerst met de ruime Renault Espace, later met de wat kleinere Renault Scenic. De eerste compacte Renault Twingo had een soortgelijk ontwerp, hetgeen uniek was voor een kleine auto. Het voordeel van het ontwerp was een relatief grote binnenruimte en veel gebruiksgemak.

Renault is ook bekend van de Formule 1. Het merk boekte heel veel successen. Zowel als team als motorfabrikant. Renault won de wereldtitel voor constructeurs en coureurs met Fernando Alonso. Daarvoor en daarna werd ook gewonnen als leverancier van motoren bij de teams van Red Bull en Williams. Max Verstappen begon zijn F1-carriere bij Red Bull in een auto aangedreven door een Renault-motor, voordat het team naar Honda overstapte. Tegenwoordig werkt het Renault team onder de naam Alpine, het sportwagenmerk van Renault.