Skoda

Skoda is een van oorsprong Tsjechisch automerk dat nu onderdeel uitmaakt van Volkswagen (de Volkswagen Group). Skoda deelt techniek met de andere merken van het concern. Veel modellen komen technisch overeen met vergelijkbare modellen van de andere merken. Skoda is van oudsher het budgetmerk van Volkswagen. Prijs, ruimte en gebruiksgemak zijn de belangrijkste kwaliteiten van Skoda. Veel modellen zijn net wat groter en ruimer dan vergelijkbare modellen van de concurrentie.

Lange tijd kwam design wat op de achtergrond, maar de laatste jaren is ook Skoda een steeds hipper en luxer merk geworden. De vormgeving werd belangrijker, de prijs steeg, maar de extra ruimte en het gebruiksgemak bleven. In Nederland doet het merk het bijzonder goed met belangrijke modellen als de Skoda Octavia, die zowel als sedan als stationwagen verkrijgbaar is.

Modellen

Skoda nieuws

Lees hier het laatste Skoda nieuws van Auto Review

Skoda logo

Het logo van Skoda is een gestileerde afbeelding van een pijl met vleugels. Waar het idee exact vandaan kwam en wat de bedenker ervan voor een betekenis gaf aan het plaatje, daar lopen de meningen over uiteen. De pijl staat inmiddels voor vooruitgang, de vleugel voor techniek en de cirkel voor de wereld.

Skoda modellen

Bekende modellen van Skoda zijn de Skoda Fabia (compacte auto) en de Skoda Octavia (middenklasse). De Skoda Fabia is een compacte hatchback. Door de jaren werd dit van een beetje schraal ogende prijsvechter een volwassen auto met een modern design. De Skoda Octavia staat vooral bekend als een favoriete prijspakker die altijd uitblonk vanwege zijn ruimte en prijs. Van de Skoda Octavia bestaat ook een stationwagen: de Skoda Octavia Combi. Tussen de Fabia en de Octavia staat de Skoda Scala, die alleen als hatchback verkrijgbaar is. De Skoda Superb is het grootste conventionele model van Skoda, ook deze is als sedan en stationwagen (Skoda Superb Combi) leverbaar. De afgelopen jaren zijn er bij deze conventionele modellen een aantal heel nieuwe elektrische en SUV-modellen gekomen.

Tests

Auto Review heeft de nieuwste modellen van Skoda uitgebreid getest. Lees hier onze laatste Skoda reviews:

Skoda elektrisch

Technisch is Skoda nauw verwant aan Volkswagen. Veel modellen delen een groot deel van de techniek. Dat geldt zeker ook voor de elektrische modellen. De Skoda Enyaq iV is het eerste volledige elektrische model van Skoda. De Skoda Enyaq iV is een grote SUV, die ook als vijfdeurs crossover coupé leverbaar is.

Skoda SUV

Het succes van SUV’s is ook bij Skoda binnengekomen. Het merk heeft inmiddels een flink aantal modellen in de prijslijst staan. En ze hebben niet allemaal de gemakkelijkste namen. De Skoda Karoq is de compacte SUV van het merk. De Skoda Kodiaq is de grote SUV en heeft plaats voor zeven personen. De compactere Skoda Kamiq bevindt zich onder de Skoda Karoq en is meer een crossover. Skoda noemt dit een stedelijke SUV.

Skoda hybride

Op het moment is de Skoda Superb de enige Skoda met hybride-aandrijving. De Skoda Superb maakt gebruik van plug-in techniek waarbij een groot accupakket wordt opgeladen via het stroomnetwerk. Een grote elektrische motor zorgt voor onafhankelijke aandrijving bij lage snelheden en staat de relatief kleine benzinemotor bij als dat nodig is.

Skoda prijs

Skoda werd onder Volkswagen een no-nonsense prijsvechter in de markt. Het merk bood voor relatief lage prijs vooral meer ruimte dan de concurrentie. Inmiddels is het gat tussen Skoda en de andere merken behoorlijk gedicht. Nog altijd staat Skoda bekend als het goedkopere merk. Technisch gezien en qua design doet Skoda echter voor geen enkel merk meer onder. Daarbij maakt het merk gebruik van de techniek van Volkswagen. De prijzen van een Skoda liggen nog altijd wat lager, maar een prijsvechter is het op alle fronten al een tijd niet meer.

Skoda private lease

De conventionele vijfdeurs Skoda Fabia en de iets grotere Skoda Scala passen net als de compacte Skoda Kamiq prima binnen de private lease. Wil jij een Skoda private leasen? Kijk dan hier voor de beste Skoda private lease deals.

Skoda is een Tsjechisch merk

Van oudsher is Skoda een Tsjechisch merk. Het merk maakt tegenwoordig deel uit van de Volkswagen Group waartoe ook Volkswagen, Audi en Seat behoren. Skoda deelt hierdoor veel techniek met de andere merken. Nog altijd is Tsjechië een belangrijk productieland voor het merk en de andere merken van Volkswagen.