Eerste review: Skoda Superb iV plug-in hybride (2020)

Skoda gaat elektrisch. Het heeft even geduurd, maar nu is het zo ver. De Citigo-e iV is een volledig elektrische stadsauto en de Superb iV een plug-in hybride luxe-auto. Hij heeft een laadpoort in de neus, een accupakket van 13 kWh onder de achterbank en een elektrisch bereik van 60 kilometer.

Wat is er opvallend aan de Superb iV (2020)?

Negeer de laadpaal, het gele laadsnoer en de aerodynamische wielen en je kijkt naar een doodnormale Superb. Alleen de kenners weten dat de aanduiding ‘iV’ op de achterklep duidt op een geëlektrificeerde Skoda. Wat wel opvallend is en blijft, is de vele binnenruimte. Op de achterbank kun je je benen languit strekken en de kofferbak van zowel de hatchback als de combi is enorm. Vanaf de bestuurdersstoel kijk je uit over een dashboard zo breed als de horizon.

Onder de motorkap zit het goed vol. Een 1.4 TSI benzinemotor met 156 pk en 250 Nm loodst zijn krachten via een zestraps DSG-transmissie naar de voorwielen. De elektromotor zit ín de automaat en levert 115 pk en 330 Nm. Met zulke spierballen kun je het eigenlijk geen hulpmotor noemen – hij is krachtiger dan de driecilinder die in de Skoda Scala ligt. Samen trommelen ze 218 pk en 400 Nm op. Het accupakket van 13 kWh weegt 135 kilo en zit onder de achterbank. Hiervoor werd de brandstoftank (50 liter i.p.v. 66 liter) verder naar achteren geplaatst. De elektrische actieradius is 60 kilometer. Of je zet de Superb iV in de hybride-stand om het brandstofverbruik te drukken.

Wat is er allemaal goed aan de Skoda Superb iV (2020)?

De Skoda Superb staat bekend als ruim en comfortabel. De plug-in hybride aandrijflijn tilt het comfort naar een hoger niveau. In de volledig elektrische stand rijdt hij stiller dan ooit en het terugwinnen van energie tijdens het uitrollen is een leuk ‘spelletje’. Door de automaat in ‘D’ te houden, rolt hij frictievrij. In ‘B’ merk je dat de Superb iV energie recupereert zodra je het gaspedaal loslaat. Dat is even wennen, maar je verandert al snel in een soepel rijdende chauffeur.

De laadpoort van de Superb iV zit op een handige plek: in de neus. Bij het parkeren zorg je er simpelweg voor dat de voorkant van de auto naar de laadpaal wijst. Opladen duurt ongeveer 3,5 uur of 6 uur met een gewoon stopcontact. Hoe meer je stekkert, des te lager het brandstofverbruik.

Waarin is de plug-in hybride Superb iV geen uitblinker?

De Superb iV heeft een systeemvermogen van 218 pk en dat is fors. Toch moedigt hij niet aan tot sportief rijden. Er is weliswaar een sportstand, maar de voorwielen weten geen raad met de vele paardenkrachten. Bij een stoplichtsprint slippen ze fanatiek en het ESP-lampje licht fel op. Beter is het om het comfort van de auto te omarmen en soepel te rijden.

Als je in de kofferbak van de Superb iV kijkt, zou het niet zeggen: hij is kleiner dan die van de gewone Superb. Er is dik 100 liter opgesnoept om het accupakket een plekje te geven. Met 485 liter (hatchback) en 510 liter (combi), zit je echter niet snel om ruimte verlegen.

Wanneer komt de Skoda Superb iV en voor welke prijs?

De Skoda Superb iV staat in januari bij de dealer en de prijzen worden half december gecommuniceerd. Het is belangrijk om te weten dat de Superb iV niet een op zichzelf staand model is zoals bijvoorbeeld de Volkswagen Passat GTE. Nee, het is een motorisering die je voor elke uitvoering kunt bestellen. Ben je een luxepaardje? Dan ga je voor de L&K Executive met comfortstoelen, bruin leer en een Canton-audiosysteem.

Over prijzen gesproken: dankzij de lage CO2-uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer, valt de Skoda Superb iV in het halftarief. Je hoeft dus maar de helft van de gebruikelijke wegenbelasting te betalen.

Wat vind ikzelf van de Skoda Superb iV (2020)?

Ik hou van ruimte, luxe en elektrisch rijden. De Superb iV biedt dat allemaal. Dat hij na het inschakelen van de elektrische stand halsstarrig op stroom blijft rijden, vind ik erg prettig. Je hoeft niet voorzichtig om te springen met het gaspedaal, uit angst dat anders de verbrandingsmotor bijspringt. Zo reed ik in de plug-in hybride Superb fluisterstil en uitstootvrij van Den Haag naar Schiphol. Na 44 kilometer stond de accu op 1 procent en schoot de 1.4 TSI te hulp. Natuurlijk is er ook een hybride-stand waarin de elektromotor bijspringt om het verbruik te drukken. Dat doet-ie ook knap.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties