Autotest | Skoda Kodiaq

Op een eiland ten zuiden van Alaska leeft de Kodiak-beer. En dat is bepaald geen knuffelbeertje. De Kodiaks zijn met afstand de grootste berensoort ter wereld. Mannetjes worden gemiddeld zo'n 400 kg zwaar en zijn in staat om met 50 km/h een prooi op te jagen. Gemeen? Nee, dat zijn ze niet per se. Maar het zijn officieel wel de grootste jagers op land. Om een wintervoorraad aan te leggen vissen ze op zalm, maar een rendier voor de lunch zullen ze ook niet aan hun neus voorbij laten gaan. Best een statement van Skoda om hun SUV te vernoemen naar dit wilde dier. Maken ze dat waar?

Kodiaq dus. Met een q op het eind in plaats van een k. Om grondig te zijn is dat niet het enige verschil. Want ondanks dat Skoda lading wil geven aan het stoere en avontuurlijke karakter van de Kodiaq, zien wij het wilde van zijn dierlijke evenknie niet terug in de Tsjechische SUV. We doelen daarmee niet eens zozeer op het design, dat afhankelijk van de gekozen uitvoering wel erg braaf is, maar met name op zijn andere capaciteiten. Begrijp ons niet verkeerd, dat maakt de Kodiaq beslist geen verkeerde auto, maar om nu het vergelijk met de grootste jager op het land te maken…

Fors groter dan Tiguan en Ateca

Op één vlak begrijpen we Skoda's vergelijking overigens wel: de afmetingen. Daarmee vaart Skoda een net even andere koers dan de Volkswagen Tiguan en Seat Ateca waarmee hij het merendeel van zijn techniek deelt. De Kodiaq is op een paar millimeter na 4,70 meter lang, meet 1,88 meter in de breedte en wie ernaast staat zal even op de tenen moeten gaan staan om over het dak van de 1,68 meter hoge Kodiaq te kijken. Hij is daarmee een slordige 21 centimeter langer dan zijn Duitse evenknie en zelfs 33 centimeter langer dan Seat's eerste SUV. Een flinke knaap dus. Sterker nog, de grootste in zijn klasse. Met afstand.
“Begrijp ons niet verkeerd. Maar om nu het vergelijk met diens gelijknamige, grootste jager op het land te maken.”

Het meest bepalende en ook merkbare verschil qua maatvoering komt trouwens op het conto van de wielbasis. De Kodiaq noteert 2.791 millimeter tussen de voor- en achteras. Inderdaad, dat is nauwelijks korter dan dat van de Skoda Superb.

Ook leverbaar met 7 zitplaatsen

Nu laten we het lijken dat de Skoda Kodiaq kannibaliseert binnen het eigen autoconcern, maar dat is niet zozeer de bedoeling. De grote Tsjech moet vooral concurreren tegen de Kia Sorento, Hyundai Santa Fe en in zekere zin ook de Land Rover Discovery. Want, en dat maakt hem ook anders dan zijn beide concerngenoten, tegen een meerprijs van ongeveer € 1.200,- zal de Kodiaq uit te rusten zijn als zevenzitter. Let wel, die achterste zitplaatsen zijn alleen geschikt voor kinderen of korte afstanden, maar dat is bij de concurrentie weinig anders. Wij hadden zelfs het gevoel dat de instap naar de derde zitrij niet zo ongelukkig is als we meestal meemaken.

Ruimtelijk en praktisch vernuft

Dat de Kodiaq een ruimtewonder is, zal geen verrassing zijn. Met mooie is daarbij dat hij zich tegelijk manifesteert als een van de meest praktische auto's in zijn klasse. Neem de bagageruimte; die is in de 5-persoonsuitvoering uitermate geschikt voor een lekker wintervoorraadje. Maar liefst 720 liter is er beschikbaar als de over 18 centimeter verschuifbare achterbank op de voorste stand staat. Maar het gaat verder. Bijvoorbeeld dankzij de vele handigheden die Skoda als 'Simply Clever' omschrijft. Van het dubbele dashboardkastje, de paraplu in het voorportier, de vliegtuigtafeltjes en een aantal grote vakken tot de zaklamp in de bagageruimte en de ruitenkrabber in de tankklep; de Kodiaq bewijst in alle opzichten zijn afkomst als Skoda.

Inspirerend, nee. Wel comfortabel

Net als dat Skoda's bekend staan om het feit dat ze net dat beetje meer auto bieden voor hetzelfde geld, zo staan ze ook bekend als allemansvriend wat rijgedrag betreft. Daar vormt de Kodiaq geen uitzondering op. Autoliefhebbers zullen het zelfs als saai kunnen bestempelen. En precies dat is ook de reden dat wij het vergelijk met de jagende en avontuurlijke beer in twijfel trekken. De besturing is prettig, maar licht en afstandelijk. Het onderstel filtert oneffenheden prima weg en staat ook in de bochten zijn mannetje wel, maar je zult als bestuurder geen opwindend gevoel ervaren.

Een praktische alleskunner dus. In lijn daarmee profiteer je ook van systemen die je volautomatisch laten inparkeren, je helpen om met je aanhanger achteruit te rijden, alle dode hoeken in de gaten houden en voor je remmen op het moment dat je zelf niet op zit te letten. Ja, de Kodiaq heeft het als een moderne auto allemaal.

Handige infotainment

Waar hij ook over beschikt is een breed scala aan infotainmentsystemen. Het topmodel Columbus, dat overigens schitterend in het dashboard is geïntegreerd, beschikt daarbij ook over Google Earth en Streetview-beelden. Wie nog een stapje verdergaat kan opteren voor Skoda Connect. Hiermee is je auto continu verbonden met het internet om bijvoorbeeld het weerbericht op te vragen, file-informatie te raadplegen of een vrije parkeerplaats te vinden. Gekoppeld aan een app op je smartphone kun je bovendien zien hoe vol je tank nog is, een route naar de auto sturen of controleren of deze wel vergrendeld is. Lange leve de moderne technologie.

Vijf motoren, voor- en vierwielaandrijving

En dan naar de motoren. Skoda biedt de Kodiaq aan met een vijftal motoren waarvan drie benzinemotoren (125, 150 en 190 pk) en twee diesels (150 en 180 pk). Wij reden twee van de benzinemotoren: de sterkste (2.0 TSI met 180 pk) en de instapper (1.4 TSI met 125 pk). Dat de 180 pk sterke variant de lekkerste van de twee is zal niemand verbazen. Gekoppeld aan vierwielaandrijving, een 7-traps DSG-bak en voorzien van 320 Nm koppel is het pure souplesse dat de klok slaat. Een heerlijke reisauto waar niets op aan te merken is. De inmiddels welbekende versnellingsbak schakelt soepel en supersnel en de motor is stil en verfijnd.
“Een heerlijke reisauto waar niets op aan te merken is.”

De 125 pk sterke 1.4 liter viercilinder-benzinemotor stelt na de topmotorisering overigens weinig teleur. Hij is in onze testauto eveneens gekoppeld aan een DSG-bak (met 6 in plaats van 7 verzetten), maar drijft enkel de voorwielen aan. Ook dit blok is smeuïg, voldoende krachtig en draait op de snelweg rustig zijn rondjes. Gewoon niets op aan te merken. En of je die vierwielaandrijving mist? Nee, wij niet. De Kodiaq daagt toch niet uit voor het snellere werk. Je zou het puur moeten doen voor de wintersport of wanneer je regelmatig met een (zware) aanhanger of caravan rijdt.

Het slotakkoord

En dat brengt ons op de slotsom. En je vraagt het je vermoedelijk al af, is er niets aan te merken op de Kodiaq? Nou, één dingetje dan. Maar dat is welhaast muggenziften. Het materiaalgebruik in het interieur is keurig, maar in de portieren had wel wat zachter materiaal mogen zitten. Je ziet het er niet meteen aan af, maar zodra je het aanraakt voelt het gewoon niet hoogwaardig. Om nog maar te zwijgen als je erop gaat kloppen. Voor een auto die minimaal 30 mille gaat kosten kan dat echt niet.

Maar daarmee is eigenlijk ook alles wel gezegd. De Skoda Kodiaq is niet zoals zijn dierlijke naamgenoot een stoere jager. Het is allemaal behoorlijk 'middle of the road'. Zijn design is niet spraakmakend, de leverbare kleurstellingen al evenmin en ook het rijgedrag is veilig tot en met. Zoek je opwinding in een auto? Dan zal je die in de Kodiaq vooral moeten aantreffen in zijn veelzijdigheid, zijn ruime interieur en alle slimme oplossingen. En dat maakt hem meteen ook tot een zeer sterk aanbod voor wie een praktische, moderne en comfortabele SUV zoekt. Zeker als je zijn prijskaartje erbij in ogenschouw neemt. Want met een instapprijs van zo'n 30 mille is er geen enkele andere SUV die zoveel waar voor zijn geld biedt. En laat juist dat nu precies zijn wat de Octavia en Superb ook succesvol heeft gemaakt. Hij mag dan wel geen jager zijn, maar een knuffelbeer is de Kodiaq nu al. Welkom allemansvriend.
Tip
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting

Abonneer nu en start met streamen van sport, films en series

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties