Peugeot

Peugeot is een Frans automerk dat sinds enkele jaren valt onder het enorme Stellantis concern waaronder onder meer ook Opel, Fiat en Citroën vallen. Het merk bestaat al sinds 1810, maar produceerde de eerste decennia van het bestaan vooral gereedschappen. Via fietsen en motoren kwam het merk uiteindelijk eind negentiende eeuw bij auto’s uit.

Inmiddels is Peugeot een van de grootste automerken van Europa. Het merk produceert succesvolle volumemodellen in het compacte segment tot in de ruimere middenklasse. Met modellen als de Peugeot 208, 308, 2008 en 3008 scoort Peugeot hoge verkoopcijfers in heel Europa en het is een belangrijke concurrent voor merken als Volkswagen, Hyundai, Kia en Ford.

Modellen

Peugeot nieuws

Lees hier het laatste Peugeot nieuws van Auto Review

Peugeot logo

Het logo van Peugeot beeld een leeuw uit (naar het feit dat het merk begin twintigste eeuw even door het leven ging als Lion Peugeot). Door de jaren heen moderniseerde het merk het logo regelmatig. De laatste grote aanpassing dateert van 2021. De gestileerde leeuw maakte plaats voor een moderne versie van de leeuwenkop uit de jaren zestig.

Peugeot modellen

Het modellengamma van Peugeot bestaat tegenwoordig uit een aantal succesvolle producten van compacte auto’s als de Peugeot 208 tot populaire SUV’s als de Peugeot 3008. Inmiddels heeft het merk gekozen voor een logische indeling van de modelnamen, die bij Peugeot altijd getallen zijn. Het eerste cijfer geeft het segment aan. Het laatste cijfer geeft aan de hoeveelste versie het is van een model. 

Zo is de Peugeot 208 de opvolger van de Peugeot 205, de Peugeot 206 en de Peugeot 207. De SUV’s van het merk hebben twee nullen in de typeaanduiding. Zo is de Peugeot 2008 de compacte SUV van het merk en zijn de Peugeot 3008 en Peugeot 5008 steeds een stapje groter.

Hoe spreek je deze modelnamen uit? Bij de gewone modellen worden de cijfers meestal in het Nederlands los uitgesproken: dus Peugeot twee-nul-acht. Bij de SUV’s worden de cijfers vaak als één getal uitgesproken: dus Peugeot Twee-duizend-acht.

Tests

Auto Review heeft de nieuwste modellen van Peugeot uitgebreid getest. Lees hier onze laatste Peugeot reviews:

Peugeot elektrisch

Peugeot heeft lange tijd de kat uit de boom gekeken met betrekking tot het introduceren van elektrische modellen of hybride modellen. Inmiddels is echter een groot deel van het gamma geëlektrificeerd. Zo worden de Peugeot 208, Peugeot 2008 en Peugeot 308 als volledige elektrische auto’s aangeboden, maar ook als (plug in) hybrides. De in Nederland minder populaire Peugeot 508 en Peugeot 408 worden als plug in hybride geleverd.

Peugeot levert het merendeel van de modellen ook nog als benzineversie. Hierbij wordt gebruik gemaakt met relatief zuinige driecilinder turbomotoren.

Peugeot SUV

Het modellengamma van Peugeot is bijzonder overzichtelijk. De SUV’s van het merk zijn gebaseerd op de normale modellen. Bij de naamgeving wordt aan de typenummers een nul toegevoegd. De Peugeot 2008, Peugeot 3008 en Peugeot 5008 zijn bijzonder populair op de Europese markt. De auto’s hebben een hoge zitpositie die instappen gemakkelijk maakt en een goed overzicht op de weg en het verkeer biedt. De moderne SUV’s worden als hybride, plug in hybride, elektrisch of met een zuinige benzinemotor geleverd.

Peugeot hybride

Verschillende modellen van Peugeot zijn als hybride te leveren waarbij de benzineaandrijving gecombineerd wordt met een elektrische motor. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen plug in hybride, waarbij een grote accu via het netwerk opgeladen kan worden of mild hybride waarbij een kleinere accu door de motor wordt opgeladen. De Peugeot 208, de Peugeot 3008 en de Peugeot 5008 worden als mild hybride geleverd. De Peugeot 308 en 3008, de Peugeot 408 en Peugeot 508 worden onder meer als plug in geleverd.

Peugeot prijs

De prijzen van de modellen van Peugeot zijn goed vergelijkbaar met de prijzen van de overige Europese automerken in het volumesegment (Volkswagen, Ford, Hyundai). De uitrusting van Peugeot is eveneens vergelijkbaar met die van de directe concurrenten. Veel opties maken onderdeel uit van pakketten waardoor het loont om zaken goed te vergelijken.

Peugeot private lease

Een aantal modellen van Peugeot zijn populair in de private lease. Dit gaat vaak om de compacte en middenklasse modellen zoals de Peugeot 208, Peugeot 2008 en de Peugeot 3008. Een van de meest populaire auto’s in de private lease is de elektrische Peugeot 208 - de Peugeot e-208. Dit compacte model is elektrisch in de private lease prima betaalbaar voor beginnende autorijders.

Wil jij een Peugeot private leasen? Kijk dan hier voor de beste Peugeot private lease deals.

Peugeot 205 GTI, Le Mans en Dakar

Hoewel Peugeot tegenwoordig bekend staat als autobouwer, maakte het merk ook gereedschappen, pepermolens, fietsen en granaathulzen.

De Peugeot is een iconisch compact model uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Beroemd werden de 1.6 en 1.9 GTI-versies van het model. De compacte auto’s waren razendsnel en best venijnig. De machtige Peugeot 205 Turbo werd regelmatig in de prak gereden.

Peugeot is groot in de autosport. Met de Peugeot 205 won het veel rally’s, met de 405 werd de Rally Parijs-Dakar gewonnen en Peugeot was ook lange tijd vertegenwoordigd in de Formule 1. Het merk is eveneens bekend van deelname aan de 24 uur van Le Mans, waar het de afgelopen decennia meedoet met hybride hypersportwagens.