Peugeot 308 SW

Onze eerste test met de nieuwe Peugeot 308 – vorig najaar – sloten we af met de conclusie dat hij zich zomaar eens zou kunnen gaan meten met de beste allrounder in zijn klasse: de Volkswagen Golf. Toen nog voorzichtig concluderend durven we inmiddels de stelling wel te bekrachtigen. De Peugeot 308 is in de voetsporen van de Golf getreden door ‘Auto van het Jaar 2014’ te worden en laat zich als SW eens te meer zien als de gedoodverfde concurrent van het Duitse succesverhaal. Waarom? Dat vertellen we je graag.

Peugeot is een Franse autofabrikant in hart en nieren, maar van de drie Franse volumemerken is het wel degene die zijn auto’s het meest conservatief vormgeeft. Het meest Duits willen we bijna zeggen. Niet omdat we per se voorkeur hebben voor Duitse auto’s, maar wel omdat uit de verkoopstatistieken blijkt dat die meer degelijke ontwerpen juist scoren. Peugeot is dat niet onopgemerkt gebleven. Met de 508 en zeker met deze 308 laten de Fransen, zonder hun afkomst te verloochenen, een strakker lijnenspel zien. In sommige uitvoeringen zou het bijna als saai kunnen worden betiteld. Tijdloos is het in ieder geval en dat komt de restwaarde ook nog eens ten goede.

“Onze tip: ga zelf ervaren hoe Peugeot’s eigenaardige instrumentarium voor jou uitpakt.”

Ruimtewonder

Als SW, oftewel stationwagon, heeft de 308 een heel andere weg ingeslagen dan zijn gelijknamige voorganger. Die hield het midden tussen een midi-MPV en een stationwagon en had daardoor wat vreemde proporties. Vrij hoog en relatief kort, een klein beetje, inderdaad, MPV-achtig. De nieuwe 308 is 6 centimeter lager dan zijn voorganger, maar buiten dat ook 8 centimeter langer. Dat zorgt voor een langgerekter profiel en dat heeft een gunstig effect op het algehele design.
Maar het heeft niet enkel invloed gehad op het lijnenspel. Er werd ook meer ruimte gecreëerd. Sowieso zorgt het moderne EMP2-platform er al voor dat er meer binnenruimte kan worden benut, maar… en dat is een troef, hij is ook nog eens 33 centimeter langer dan de hatchback. Met een lengte van 4.585 millimeter behoort de 308 SW tot de groteren in zijn klasse.
Zat je achterin de hatchback al goed, de 11 centimeter extra wielbasis komt voor een derde ten goede aan de achterpassagiers van de station. De rest ging naar de bagageruimte, waardoor daar, indien gekozen wordt voor een reparatiekit in plaats van een reservewiel, 610 liter valt te verstouwen. Alsjeblieft! Daarmee wurmt de 308 SW zich tussen de Honda Civic Tourer, Seat Ibiza ST en Skoda Octavia Combi, de bekroonde pakezels in zijn klasse. We hoeven nu vast niet meer uit te leggen dat ruimtegebrek bij de 308 SW meer te maken heeft met je inpakkunsten dan met de ‘kuubs’ die het binnenste van de Fransman groot is.
In praktische zin heeft de Peugeot 308 SW nog meer in huis. Zijn achterbank is door een hendel in de kofferbak in een handbeweging volledig vlak neer te klappen, waardoor – met een beetje inschikken van de voorpassagiers – objecten tot 2 meter lengte zijn te vervoeren. De rolhoes is daarbij onder de dubbele laadvloer op te bergen, en het vastsjorren van de bagage kan dankzij de sjorogen in de rails. Handig. Een aantal mooie ruime opbergvakken her en der zorgen dat kleine spullen als een telefoon, portemonnee en sleutels gemakkelijk een plekje krijgen.

Zuiver en puur, maar ook...

Het interieur heeft voor Peugeot speciale aandacht gekregen tijdens het designproces. En niet geheel onverdienstelijk. Tijdens het Festival Automobile International werd het interieur door een internationale jury verkozen tot de mooiste van dit moment. Hij heeft die prijs mede te danken aan het pure en zuivere design, waarbij het aantal knoppen tot het minimum is beperkt. Peugeot noemt het interieurconcept i-Cockpit en wordt het meest getypeerd door de ver weg geplaatste tellers. Deze staan diep en hoog op het dashboard waardoor Peugeot het als een soort van ‘head-up’ display bestempeld. Dat gaat ons wat te ver, maar feit is wel dat je je ogen minder van de weg hoeft te halen. Een kanttekening moeten we er wel bij plaatsen, en die luidt dat niet iedereen er even goed mee uit de voeten kan. Zit je relatief laag maar wil je het stuur niet ‘op schoot’ hebben, dan blokkeert het stuurwiel je een vrij zicht op de tellers. Onze tip is daarom: ga vooral zelf ervaren hoe Peugeot’s eigenaardige opzet voor jou uitpakt, dus een proefrit maken.
Waar we ook niet helemaal van overtuigd zijn is het grote digitale display. Daarin zit namelijk ook de bediening van de temperatuurregeling verwerkt. Ben je aan het navigeren, dan moet je eerst naar de klimaatbediening om vervolgens de temperatuur te kiezen en vervolgens weer terug te klikken naar het navigatiescherm. Ronduit omslachtig. Daarvoor gewoon een paar gewone knoppen op het dashboard monteren zou de gebruiksvriendelijkheid absoluut ten goede gekozen. Maar mooi, dat is het scherm wel. Het werkt qua bediening heel goed en de grafische weergave kan zich meten met moderne smartphones. Hulde daarvoor.

“Ford heeft de goede naam opgebouwd, maar Peugeot neemt wat ons betreft het stokje over.”

De kilootjes

Door de afgenomen hoogte verlaagde Peugeot het zwaartepunt van de auto. En bovendien wist het met zo’n 140 kg op het totaalgewicht te besparen. Twee ingrediënten die de rijeigenschappen op een positieve manier weten te beïnvloeden. Peugeot voegde daar nog een derde ingrediënt aan toe, en dat is het opvallend kleine, ietwat ovale stuurwiel. Die pakt wel heel lekker vast. Zodra je gesetteld bent op het fijne meubilair en op pad gaat blijkt het stuurtje meteen rijenthousiasme op te wekken. Peugeot’s ambities zijn daar ook erg helder in: ze willen de emotie weer meer laten gelden. En met succes. De wegen in het noorden van Frankrijk zijn niet al te inspirerend, maar wij vermaakten ons prima. Een mooie mix van comfort en sportiviteit, zoals Peugeot die al jaren weet te bieden, typeert ook het rijgedrag van de 308 SW. Comfortabel op de lange baan, stil ook, en daarbij voldoende dynamisch om met een paar opkrullende mondhoeken wat gretiger van bocht naar bocht te sturen.

Uitstekende motoren

Grootste troef voor succes, met name op de Nederlandse markt, is de nieuwe 1.6 HDi-dieselmotor met handbak. Die is 120 pk sterk, ontwikkelt 300 Nm, en jawel, hij stoot maar 85 g/km uit. Dat betekent 14% bijtelling. En dat bij heel behoorlijke prestaties. Op papier is een acceleratie naar 100 km/h in 10,1 seconden niet spraakmakend, maar in de praktijk voelt het blok levendig aan. De zakelijke veelrijder zal zich prima op zijn gemak voelen met dit moderne dieselblok in het vooronder.
Vanzelfsprekend is het niet alleen de zakelijke rijder die Peugeot wil overtuigen. Maar voor wie particulier in een 308 SW wenst te stappen adviseren wij de 1.2 e-THP. Die is er met 110 en 130 pk (prijsverschil van € 1.100,-) en mag tot de absolute topmotoren van de laatste jaren worden gerekend. Ford heeft met haar 1.0 EcoBoost een naam opgebouwd als het gaat om een prettige driecilinder, maar Peugeot neemt wat ons betreft het stokje over. Het 1.2 liter metende blok draait heel soepel en je hebt geenszins het gevoel een driepitter te rijden. Al vanaf zeer lage toerentallen is het maximale koppel van respectievelijk 205 en 230 Nm beschikbaar en in alle toerenregionen pakt het blokje mooi op.

Winnaar

Wij zijn zeer te spreken over de nieuwe Peugeot 308 SW. Zijn alledaagse uiterlijk staat hem goed, zeker voor de zakelijke markt, en ook voor zijn algehele restwaarde zal het Peugeot geen windeieren leggen. Het interieur is zeer ruim en de styling heeft niet voor niets een designprijs in de wacht gesleept. De ergonomie laat daarentegen wel een paar steken vallen en dat is jammer, want dat is eigenlijk het enige dat wij op de Peugeot 308 SW aan hebben te merken. Voor de rest is het een terechte winnaar. In alle opzichten.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties