Peugeot 508

Tweehonderd jaar Peugeot waarvan een behoorlijke geschiedenis in middelgrote en grote sedans die dateert uit midden vorige eeuw. Meer dan genoeg parate kennis en kunde aanwezig dus. Peugeot bundelde die voor de 508 allemaal samen. Het nieuwe model, welke er ook als stationwagen (SW) is, heeft dan ook de belastende taak twee klantengroepen te bedienen in een al zeer zwaar bevochten klasse.

Sinds de Peugeot 403 uit midden jaren ’50, via middenklassers als de 404, 405 en 406, belandden we in 2004 bij de Peugeot 407. Zeven jaar lang heeft Peugeot het met hem volgehouden. En nu is ´ie toch echt wel aan het einde van zijn Latijn; wat overigens ook wel blijkt uit sterk teruglopende verkopen aan het einde van zijn levenscyclus. Nog langer ging de Peugeot 607 mee. Hij stamt nog net niet uit de vorige eeuw. Beiden mogen nu rusten op de eeuwige jachtvelden. De Peugeot 508 volgt ze op, wat helder wordt aan de hand van zijn nummer. Toch is Peugeot zelf ietwat onrustig bij het woord “opvolger”. Aangaande de 407 is dit kraakhelder, maar bij de 607 ligt dit toch iets gevoeliger, al zal de nieuwe 508 ook diens klantenkring moeten aanspreken. Even doorvragen resulteert in een verhelderend antwoord. Peugeot zal namelijk nog een model lanceren, een die boven de 508 zal worden gepositioneerd. Wat voor soort auto het is wil men niet bekendmaken, alleen wanneer: “Binnen vijf jaar!”

Ruim(s)te
Dat de modelnaam uitstekend gekozen is wordt nogmaals duidelijk bij de maatvoering. De 508 valt met een lengte 4,79 meter precies tussen de 407 en 607 in. De 508 SW is marginaal langer. De wielbasis bedraagt om accuraat te zijn 2.817 mm en dat is een weelderige negen centimeter langer dan de 407 en zelfs een fractie meer dan de 607. Het zal dus niet verbazen dat de 508 een grote, ruime auto is en alleen daarom al een echte Peugeot; de Fransen staan erom bekend. Voor- of achterin, het maakt niet uit waar je plaatsneemt, overal is het riant zitten. De stoelen zitten bovendien heerlijk. Niet te hard, niet te zacht, precies goed. Na een lange rit is het onvermoeid uitstappen. Achterin zou het zitvlak voor langere passagiers wat aan de korte kant kunnen zijn, maar dat is het dan ook.
Kofferruimte is er ook. En veel. Negen van de tien concurrenten moeten het tegen de 508 afleggen, alleen de Skoda Superb en Superb Combi kunnen de nieuwe Peugeot evenaren. Normaliter heeft de 508 Berline (sedan) een bagagehoeveelheid van 565 liter. Dit is uit te breiden naar maximaal 1.581 liter. De 508 SW doet het vanzelfsprekend met 660 liter en 1.865 liter nog beter. Wat we eigenlijk na het neerklappen van de achterleuningen – eenvoudig via een druk op de knop – graag hadden gezien was een volledig vlakke laadvloer. Dat lukt de 508 net niet. Wel praktisch meegedacht zijn de extra bagagebakken onder de bodem. Ook handig zijn de afneembare zijpanelen voor net dat beetje extra benodigde ruimte.

Duits-Italiaans niveau
De Peugeot 508 scoort overigens niet alleen uitstekend op ruimte. Vanaf de voorruit tot en met de achterklep is de bouwkwaliteit, materiaalkeuze en afwerking grandioos. Met opgeheven hoofd kunnen de Fransen zich onder het Duitse autovolk scharen. Eigenlijk zouden we de Italianen hierbij ook moeten betrekken, want wat betreft interieurdesign zouden ook zij de hete adem van Peugeot moeten voelen. Alfa Romeo weet net wat meer sentiment en flair te creëren, maar het dashboard en de middenconsole van de 508 is zeker een aantrekkelijk geheel en een lust voor het oog. Fraai tellerwerk, keurige integratie van displays, mooie, subtiele randjes van aluminium rondom verschillende panelen en knoppen, klepjes en bakjes die vertragend openen, het klopt gewoon. Zouden we toch moeten mopperen dan is het wellicht op de knots van een pook en de handremhendel die, als ie aangetrokken is, fier de aandacht opeist plus bovendien vervelend in de weg zit tijdens het plaatsnemen achter het stuur. Het knoppencluster van de multimediale functies direct naast het heft van de parkeerrem is tevens wat ongelukkig gepositioneerd: te ver naar achteren en zodoende lastig te bedienen. Met een typisch Franse slag gedaan is de plaatsing van het bedieningspaneel voor het ESP-systeem, de parkeersensoren en het optionele head-up display. Het is maar goed dat je het nauwelijks nodig hebt. We zijn bereid het Peugeot te vergeven, want verder is het petje af voor de interieurdesigners.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Puur natuur 
“Wij willen ons niet in die mate bemoeien met de bestuurder”, is het weerwoord van Peugeot op de grote afwezigheid van elektronische rijsystemen. Adaptieve demping, automatische afstandhouders, rijstrookassistentie en gevarensignalering, het is niet verkrijgbaar op de 508. Opmerkelijk daar Peugeot Lane Depature Warming System wel biedt op de 308. Bovendien loopt de 508 door dit gemis achter de concurrentie aan. We wachten dan ook stilletjes af op het moment dat de klant erom vraagt. Dan zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat ze in de optielijst zijn te vinden. Tot dat moment is aangebroken is het puur natuur; klassieke mechanica verzorgt het rijgedeelte van de Peugeot 508.

Hoezo Frans?
Bij het topmodel wordt daarin onderscheid gemaakt. De 508 GT heeft een sportonderstel en een voorophanging met dubbele, driehoekige draagarmen. Onderweg is dit te merken aan de strakke, verrassend dynamische wegligging. Al bewees Peugeot met de RCZ dat het weldegelijk zeer fijn sturende auto’s kan bouwen, Frankrijk ligt ineens heel ver weg, als je begrijpt wat we bedoelen. Niet zonder reden zijn de plezierige rijeigenschappen toe te schrijven aan de 2.2 HDi. De nieuw ontwikkelde viercilinder dieselmotor is enkel toebedeeld aan het topmodel en vervangt de 204 pk sterke V6. Het blok levert niet méér paardenkrachten, wel is hij aanzienlijk zuiniger. De fabriek schrijft 5,7 l/100 km voor, dertig procent minder dan de zescilinder. Echter over de glooiende, slingerende wegen rond Alicante wisten we niet beter te scoren dan 9,5 l/100 km. We vermaakten ons dan ook opperbest in de GT.

e-HDi
Voor prettig kilometers ben je overigens heus niet op de GT aangewezen. De minder bedeelde motoriseringen bieden nagenoeg eenzelfde rijplezier. Sterker nog, de 508 heeft standaard een dusdanig uitgebalanceerd rijgedrag dat we moeite hebben om niet te verzuimen in woorden als “dé maatstraf” of “de nieuwe norm”. De harmonie tussen comfort en dynamiek bevindt zich in ieder geval in een hogere klasse. Het hoge comfort komt tevens tot uiting in het zeer geluidsarme interieur en stille loop van de motoren, ongeacht welk model je rijdt. Goed nieuws dus voor de leaserijder die de 1.6 HDi met 20% bijtelling en opgegeven waarden van 4,4 l/100 km en 115 gram CO2/km wel ziet zitten. Voordat we hiermee reden zagen we dat Peugeot de kleinste viercilinder diesel in het leveringsprogramma koppelt aan een handbak met elektronisch geregelde koppeling. Op voorhand waren we spontaan minder vrolijk, wetende dat dit soort versnellingsbakken een boel rijplezier wegnemen met hun zeer trage wisselen. Weliswaar werkt de bij Peugeot geheten 2Tronic iets minder op de zenuwen dan eerder getest, gelukkig worden we er nog altijd niet van. Het zakelijk gunstige model komt er trouwens ook met handbak, maar helaas kon daarvoor niet voorkomen worden dat ´ie in een andere bijtellingklasse valt.

Tijdloos
Voor we er erg in hebben heeft de Spaanse zon de daling ingezet en valt het eigenlijk pas op hoe een goed werk ook de exterieurontwerpers hebben afgeleverd. De 407 is nog maar kort uit productie, het lijkt wel een eeuwigheid. Weg met die lelijke, schijnbaar modieus gapende bek. De 508 grossiert in elegantie. De SW nog meer dan de Berline waarbij neus, romp en achterwerk in elkaar overlopen zonder het vloeiende lijnenspel te verstoren. Dat het koetswerk nauwelijks tierelantijntjes zoals strips, spoilers en andere nadrukkelijk aanwezige prullaria bevat is goed te zien wanneer de laagstaande zon erop staat en fraaie licht- en schaduweffecten over de carrosserie strijken. Tijdloos.

Resumé
Vooraf aan de persintroductie liet Peugeot met klem weten dat de 508 het resultaat is van knowhow uit het verleden, aandachtig luisteren naar rijders van de 407 en 607 en het noteren van wensen van potentiële klanten. Marketingpraat doorgaans, maar na onze ervaring met de 508 beschouwen we het bij Peugeot als niets teveel gezegd. De Fransen hebben echt uitstekend hun huiswerk gedaan. De Peugeot 508 is wellicht meer de opvolger van de 407, met een algemene indruk die absoluut op een hoger niveau staat dan de 607 heeft zelfs het E-segment een zware dobber aan deze Fransoos. Moge dit duidelijk zijn.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties