Peugeot 3008

Met de 3008 stapt Peugeot in het steeds verder uitdijende segment van crossovers. De inmiddels gemeengoed geworden term komt kort gezegd neer op het samensmelten van een aantal verschillende modelvarianten in één auto. In het geval van de 3008 combineert men de kenmerken van een SUV, een MPV en een stationwagon met elkaar. En dat zie je in alles terug.

Met een crossover als de 3008 richten fabrikanten zich op een doelgroep die op zoek is naar iets anders dan een gemiddelde stationwagon of hatchback in het C-segment. En met die ‘tussensegmenten’ heeft Peugeot veel ervaring. Zo zijn de SW-modellen een middenweg tussen een kleine MPV en een stationwagon, voegen de CC-modellen de voordelen van een coupé en een cabriolet samen en zijn zowel de 307 als de 308 hatchback-modellen relatief hoog voor hun klasse. Met de 3008 zet Peugeot wederom een dergelijke stap, al is de crossover inmiddels wel een veelgebruikte term. Het beste voorbeeld is de Nissan Qashqai die sinds zijn introductie razend populair is en daarmee ook een directe concurrent vormt voor de Fransman.

Disputabel design
Een eerste indruk is goud waard, maar in het geval van de 3008 roept een eerste kennismaking de nodige discussies op. Zijn wijd opengesperde grille met chromen lamellen, de scherp gesneden koplampen en de afgeplatte zijschermen vallen zeker niet bij iedereen in de smaak. Ook de achterlichtunits - die volgens Peugeot de vorm van een haaienvin hebben - en de zeer rechte achterzijde zijn opvallend. Over smaak valt eigenlijk niet te twisten, maar de vele reacties die we tijdens de testperiode kregen waren niet al te lovend. Wel komt de 3008 robuust over en zijn de SUV-kenmerken in zijn ontwerp terug te zien. Vooral wanneer we tijdens onze fotoshoot de auto in een natuurlijke omgeving nog eens goed in ons opnemen straalt de 3008 duidelijk een avontuurlijk karakter uit.

Innerlijke vreugde
Wie instapt zal worden verrast. En wel in positieve zin. Het interieur oogt als een cockpit met een hoge middentunnel en een duidelijk naar de bestuurder toegedraaid dashboard. Sportief, stoer en tegelijkertijd avontuurlijk. De gebruikte materialen zijn voor dit segment van een goede kwaliteit en Peugeot heeft veel aandacht besteed aan de details. Diverse randjes chroom, zwart gelakt plastic en keurig kunststof. Daar komt nog bij dat de verschillende onderdelen netjes op elkaar aansluiten. De enige kanttekening die we kunnen plaatsen is de manier waarop de scharnieren van de achterzittingen zijn ‘weggewerkt’. Het tapijt dat daaromheen gevouwen is komt wat knullig over. Voor de rest niets dan lof over de manier waarop de ontwerpers het interieur vorm hebben gegeven en de materialen zijn uitgekozen en verwerkt.

Veelzijdig
Het SUV-achtige van de 3008 komt vooral terug in zijn uitstraling, terwijl het MPV-karakter duidelijk waarneembaar is als het op binnenruimte aankomt. Mede dankzij het grote glazen dak waarmee ons testmodel was uitgevoerd wordt een ruimtelijk gevoel bereikt. En een praktijktest wijst uit dat de 3008 daadwerkelijk ruimte biedt. Voorin hebben we alle bewegingsvrijheid. Om nog maar te zwijgen over de verschillende opbergvakken. Het bergvak dat zich onder de middenarmsteun bevindt is zo groot (13,5 liter) dat je er gemakkelijk iets in kwijt kunt raken. Bovendien is het ook nog eens gekoeld en verlicht. Klasse van de Fransen. Eveneens groot zijn de portiervakken, terwijl het dashboardkastje naar verhouding relatief klein is. Minder doordacht zijn de bekerhouders die achter de pook gepositioneerd zijn. Zet je daar een flesje in dan kun je amper nog bij de pook. Wie achterin stapt zal qua ruimte ook geen reden tot klagen hebben. Is de bestuurder aan de lange kant dan is het wat inschikken, maar nog steeds biedt de 3008 voldoende ruimte. Geheel in lijn met eerder genoemde ruimte is de kofferbak fors (512 liter). Handig is de plaat waarmee de laadvloer in hoogte is in te stellen. Verschillende kleine vakjes, haakjes, een bagagenet en zelfs een uitneembare zaklamp verhogen het gebruiksgemak. En wie graag mag skeeleren, fietsen of wandelen kan op het onderste deel van de achterklep gaan zitten (maximaal 200 kg) om bijvoorbeeld het en ander aan te trekken. Veelzijdigheid op en top.

Rijden
Eenmaal onderweg komt het SUV-karakter nog meer naar voren. De hoge zit en het mooie dashboard met de hoge middentunnel geven je het gevoel in een grote auto te zitten. Zijn lengte van 4.36 m, breedte van 1.84 m en hoogte van 1.64 m maken de 3008 dan ook niet tot een kleine auto, maar bijzonder groot is ‘ie nu ook weer niet. Qua rijgedrag is van zijn verhoogde carrosserie weinig te merken. Overhellen in de bochten is er eigenlijk niet bij. De besturing is licht, maar biedt voldoende gevoel. Vooral op snelheid. Daardoor is de 3008 ook lekker sportief te rijden. In de bochten vertoont ‘ie geen krimp en gaat het te hard dan weet het ESP bijna onmerkbaar in te grijpen. Je voelt je in de 3008 al snel een goede bochtenridder. Daar komt nog bij dat de auto meteen een vertrouwd gevoel geeft. Een uitblinker is de 3008 als het gaat om comfort. De Fransen doen hiermee hun reputatie eer aan zonder dat dit ten koste gaat van de rij-eigenschappen. De 3008 weet drempels moeiteloos glad te strijken en slechte klinkerwegen voelen aan als een gemiddelde straat. Geluiden van buitenaf dringen daarbij bovendien nauwelijks door en van rammeltjes of kraakjes is eveneens geen enkele sprake. Wie overigens een nog sportiever rijgedrag wenst kan kiezen voor het optionele Dynamic Rolling Control waarbij overhellen bijna helemaal weggefilterd moet worden. Wij hebben het systeem echter niet gemist. Terreinrijden is er niet bij. De 3008 is enkel leverbaar als voorwielaandrijver. Wel levert Peugeot een elektronisch hulpmiddel genaamd ‘Grip Control’. Het systeem wordt geleverd in combinatie met Mud & Snow-banden en moet volgens Peugeot voor meer grip in het terrein zorgen. Onze testauto was hier niet mee uitgevoerd en dus ook dit hebben we niet kunnen ervaren. Wie toch graag vierwielaandrijving wenst moet nog even geduld hebben. In 2011 komt er een hybrideversie van de 3008 waarbij de brandstofmotor de voorwielen aandrijft en een elektromotor de achterwielen van kracht voorziet.

In de praktijk
Peugeot biedt vijf motoren in de 3008 aan: drie diesels en twee benzinemotoren. Het gamma begint met de 1.6 VTi met 120 pk en loopt via de 150 pk sterke 1.6 THP op naar de basis-diesel: de 1.6 HDiF met 110 pk. Daarboven bevindt zich de 2.0 HDiF met 150 pk en diezelfde motor gekoppeld aan een automaat ontwikkelt 163 pk. Wij reden met de naar verwachting meest verkochte 3008: de 1.6 HDiF met een vermogen van 110 pk en een koppel van 240 Nm. De dieselkrachtbron is op papier geen snelheidswonder: van 0-100 km/h in 12,2 seconden en een top van 180 km/h. In de praktijk daarentegen voelt de auto sneller aan. Hij reageert vlot op het gaspedaal en ook op de snelweg heb je geen moeite om met het verkeer mee te komen. Van emotie is echter geen sprake. maar je hebt ook weer niet het gevoel vooruit te kruipen. Wel is het jammer dat de motor, ondanks zijn commonrail-techniek, duidelijk van zich laat horen wanneer er wordt geaccelereerd. Het gemiddelde verbruik ligt volgens de fabriek op 4,9 l/100 km al komen wij niet verder dan 6,7 l/100 km.

Aanrader
Qua uitrusting is het geen klagen in de 3008. De door ons gereden Première-uitvoering beschikte over zaken als climate control, cruise control, regensensor, radio/CD-speler met MP3, 17 inch lichtmetalen wielen en een glazen panoramadak. Twee leuke opties die daar eveneens bij zijn inbegrepen zijn het Head-up display en Distance Alert. Het Head-up display kennen we van onder meer BMW waarbij zaken als de snelheid en de instructies van het navigatiesysteem op de voorruit wordt geprojecteerd. Helaas is het bij Peugeot iets minder fraai opgelost. Bij het inschakelen van het contact komt een plastic schermpje omhoog en wordt daarop vervolgens de gereden snelheid en desgewenst de instelde snelheid van de cruise control weergegeven. Ook het Distance Alert toont hierop informatie. Distance Alert houdt met een radar de voorligger in de gaten en geeft aan of je wel genoeg afstand houdt. Remmen of ingrijpen doet het systeem nooit, het geeft enkel informatie. Het Head-up display is een absolute aanrader. Niet alleen omdat het een leuke gimmick is, maar vooral ook omdat je lang niet in elke zitpositie een goede blik op de tellers kunt werpen. In veel gevallen zit het stuurwiel in de weg. Bovendien ben je hiermee meteen verlost van de vervelende Franse snelheidsnotering van 50, 70, 90.

Consolidatie
We haalden het al aan; een eerste indruk is goud waard. Dat de 3008 op dat gebied niet meteen punten scoort maakt ‘ie dubbel en dwars goed met zijn innerlijk. Het interieur ziet er prachtig uit en is keurig afgewerkt. Bovendien biedt de 3008 veel ruimte en gebruiksgemak. Op het rijgedrag valt eveneens weinig af te dingen. De auto is Frans comfortabel, maar tegelijkertijd ook dynamisch. Zijn 1.6 liter dieselmotor met 110 pk mag dan op papier geen snelheidswonder zijn, hij komt prima met het verkeer mee. En de uitrusting is dik voor elkaar. Naast de vele standaardvoorzieningen is de 3008 leverbaar met gadgets als het Head-up display en Distance Alert. Een eerste indruk mag dan goud waard zijn, maar de 3008 vertoont juist na verloop van tijd zijn sterke kanten. En die indruk is blijvend.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Tip
Kies jouw autoverzekering
Kies jouw autoverzekering

Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties