Peugeot 308

Na het gigantische succes van de Peugeot 307 vielen de verkopen van de 308 in Nederland toch ietwat tegen. Had de 308 het niet in huis het succes van zijn voorganger te prolongeren? En waarom niet? Speelde de overheid hierin een rol? Of was de externe concurrentie te groot? Misschien de interne wel? We zaten met nogal wat vragen en hoopten door een test met de vernieuwde 308 antwoord te krijgen.

De komst van de 307 in 2001 was een revolutionaire stap voor Peugeot. Allicht was het model niet het eerste die Peugeot’s traditie van een hoekig design brak – de 206 ging hem voor – maar de impact vanuit de markt was desalniettemin voelbaar aanwezig. Naast de designrevolutie wist Peugeot eveneens vriend en vijand te verbazen met een deugdelijk pakket aan eigenschappen. De 307 was bovengemiddeld ruim, reed prima en was degelijk in elkaar geschroefd. Een statement die het merk met de leeuw meteen terugzag in de afgezette aantallen. De vaderlandse importeur van Peugeot was gewend om elk jaar al een behoorlijk aantal 306-jes te slijten, maar de komst van de 307 doorbrak alle verwachten. Het plafond was grenzeloos. In 2002 verkocht Peugeot 18.849 van de 307 om dit in 2003 nog eens dunnetjes over te doen en zelfs ruimschoots te overtreffen met 25.245 stuks.

Gezwicht onder druk
De druk op de 308 was dan ook groot toen het model in 2007 werd onthuld. Wellicht pakten de tegenvallende verkoopcijfers zodoende wel dubbel zo slechts uit. Het dieptepunt werd vorige jaar bereikt: slechts vierduizend 308’s vonden een nieuwe eigenaar terwijl geijkt concurrent Volkswagen 13.379 stuks (identiek aan het jaar 2003) van de Golf op kenteken zette. Vanwaar deze tegenslag? De 308 is er net als de 307 toen in vier verschillende carrosserievarianten, met tal van motoren en concurrerend geprijsd. Lag het aan het feit dat Peugeot in plaats van opnieuw te choqueren koos voor het veilige pad door met een evolutie van de 307 te komen? Of had het meer moeten doen aan het aanbod waar motoriseringen met een gunstiger bijtellingtarief schitterden door afwezig? Ja en nee. Gezien het feit dat de 308 wereldwijd wel succes heeft was het model producttechnisch absoluut niet incompetent. In autobelastingnatie Nederland echter gelden er net iets andere regels en is de noodzaak van een financieel aantrekkelijk assortiment onlosmakelijk verbonden met succes.

Voorkant top, achterkant…
De vernieuwde 308 komt voor Peugeot Nederland zodoende geen dag te vroeg. Allereerst hebben de ontwerpers een flinke klus geklaard door de 308 van een compleet andere, minder smaakgevoeligere neus te voorzien. Het verschil met het oude model is als dag en nacht. Herkenbaar is nog altijd de spitstoelopende motorkap waar met trots de grote leeuw op de stompe neus prijkt. Geheel nieuw zijn de afgeronde koplampunits, frisse mistlampen en de smallere grille met plek voor een kentekenplaat. Het nieuwe front oogt duidelijk zachter en vriendelijker wat resulteert in enige charisma. Bovendien past het beter bij het nieuwe Peugeot. Des te jammer is het dan dat de achterzijde nog steeds anoniem en zwaarlijvig oogt; het voormalige Peugeot.

Ruimte
Geen verrassingen of rigoureuze veranderingen in het interieur. Het recept blijft hier ongewijzigd en vertrouwd. Een rustig overkomend interieur met hoogwaardige materialen en een gedegen bouwkwaliteit. Kenmerkend voor de 308 blijft de hoeveelheid binnenruimte waar vooral gezinnen de meerwaarde van inzien. De geboden binnenruimte is niet enkel cijfermatig dik in orde, ook geven de grote voorruit en de hoge zijruiten voor een ruimtelijk effect. Wordt het liefst 4,86 vierkante meter grote panoramadak bijbesteld dan blijft er boven de schouders nog maar weinig ondoorzichtig materiaal over. Het gevoel van ruimte is dan echt enorm.

e-HDI
Voor ons zat het voornaamste pijnpunt bij de Peugeot 308 in de beschikbare motoren. Niet dat die niet op hun taak berekend waren, maar Peugeot miste die oh zo populaire 20%-variant voor de zakelijke rijder. Het belangrijkste nieuws van deze facelift is dan ook dat die er nu is. De motor die voor deze gunstigere bijtelling in aanmerking komt is de e-HDI met 1.6 liter inhoud en een vermogen van 112 pk waarmee de 308 in 11,4 seconden naar 100 km/h accelereert . Het is dezelfde krachtbron die we eerder testen in de C4 maar ditmaal in combinatie met conventionele handbak. Net als in die Citroën voelt de 308 vlot aan doordat het koppel van 270 Nm er vrij bruusk inkomt. Tegenwoordig een zeldzaamheid aangezien vermogenskrommes vaker en vaker geleidelijk zijn opgebouwd met het oog op een zo zuinig mogelijk karakter. Dat de prestaties gevoelsmatig voor gaan op de cijfers is natuurlijk alleen maar een pre. Desondanks weet de 308 e-HDi te scoren op het onderdeel verbruik. Zonder moeite wisten we de 4,7 l/100 km te halen. Peugeot zelf geeft 4,2 l/100 km op.

Ontspannen meters
Zoals we de laatste generaties van Peugeot gewend zijn voelt de 308 vertrouwd aan. Niet spannend. Het Franse merk heeft weinig veranderd aan het karakter en houdt daarmee het allemansvriendkarakter in stand. Het onderstel is nadrukkelijk ingesteld om comfortabel te reizen. De rijbeleving staat gewoon op een lager pitje, maar er wordt nog wel enig gevoel naar de ledematen van de bestuurder gestuurd. Sportief of uitdagend wordt het geen moment. Dit rustige karakter past goed bij de vriendelijke 308 en zorgt voor ontspannen kilometers.

Uitrustingniveaus
Momenteel levert Peugeot de 308 in maar liefst zeven uitvoeringen, waaronder de 200 pk sterke GTi en drie tijdelijke actiemodellen: de Melbourne, Premiere en Sportium. Als we kijken naar de reguliere uitrustingsniveaus zien we aan de basis de Access. Met zijn prijskaartje van € 21.100,- voor de 98 pk sterke 1.4 VTi is dit de goedkoopste 308. En die is al voorzien van airco, een radio/CD/MP3-speler, cruise control, elektrische bedienbare ramen vóór en de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen. De zuinige e-HDi levert Peugeot vanaf de Active welke standaard is uitgerust met climate control, 16 inch lichtmetaal, elektrische ramen rondom, LED-dagrijverlichting en ESP. Dit model kost € 27.450,- en is marktconform geprijsd. Meer luxe gewenst? Dan is er de Allure-uitvoering met aan boord cruise control, 17 inch lichtmetaal en het gigantische panoramadak. Als e-HDI kost hij € 29.750,-.

Resumé
De vernieuwde 308 komt geen dag te vroeg voor Peugeot. Het model loopt visueel weer keurig in de pas met de 508 als uitdrager van de laatste designtaal van Peugeot, maar nog belangrijker, eindelijk is er de langverwachte motorisering goed voor 20% bijtelling. Tel daarbij het blijvende ruime interieur, veilig en gedegen rijkarakter en de concurrerende prijsstelling op en de 308 zou voortaan in staat moeten zijn betere verkoopcijfers te laten zien (in Nederland). Onze eisen als automobilist zijn sinds de 307 immers niet veel veranderd. De uwe? Zo ja, weet dan dat de Peugeot 308 nog altijd een ontspannende, onopvallende auto is met een no-nonsens rijkarakter.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties