Uit de eerste hand: zó rijdt de nieuwe Peugeot e-208

Uit de eerste hand: zó rijdt de nieuwe Peugeot e-208

Even bellen met onze collega's van het Duitse automagazine Auto Zeitung. Zij hebben namelijk al met de nieuwe, volledig elektrisch aangedreven Peugeot e-208 kunnen rijden. Wat is hun eerste oordeel?

Allereerst een voorbehoud. De Peugeot e-208 waarmee de dienstdoende redacteur van Auto Zeitung een blokje om mocht, is een zogenaamd voorseriemodel. Bijna rijp voor productie, maar nog niet helemaal. Mogelijk voert Peugeot nog enkele subtiele veranderingen door, voordat de nieuwe 208 bij de dealer voor de deur van de vrachtwagen komt rollen. Maar de ervaring leert, dat voorseriemodellen al een heel goede indruk geven van de kwaliteiten van het definitieve product. Na een eerste kennismaking kunnen rustig harde conclusies worden getrokken.

Peugeot put uit ruime e-ervaring

De e-208 is niet het allereerste elektrische model van Peugeot. Uit 1941 stamt de VLV, een lichtgewicht dwergautootje dat door de Franse posterijen werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De topsnelheid van de VLV bedroeg 30 km/h, de 12-volt accu's hadden een bereik van 80 kilometer. Jaren later bouwde Peugeot een elektrische variant van de kleine 106, van de Partner verscheen een bestelwagen op stroom. In samenwerking met Mitsubishi bracht Peugeot de iOn uit. Op enkele details na is deze identiek aan de Citroën C-Zero en Mitsubishi i-MIEV.

340 kilometer op een acculading

En nu is er dan de Peugeot e-208. De auto staat op dezelfde bodemgroep als de DS 3 Crossback e-Tense en de nieuwe Opel e-Corsa. De elektrische Peugeot 208 staat in de prijslijst voor 36.250 euro. Peugeot zet niet volledig in op elektrische aandrijving, de nieuwe 208 wordt ook geleverd met als benzine en diesel. Vergeleken met Volkswagens elektrische MEB-platform, heeft het e-CMP-platform van de e-208 minder ruimte voor accucellen. Bij het opgegeven gemiddelde stroomverbruik van 13 kWh, zit er voor 340 kilometer (WLTP) stroom in het pakket. Volgens Peugeot is dat ruimschoots genoeg: elektrische auto's van 208-formaat komen de stad zelden uit. Wie vaker lange afstanden te overbruggen heeft, kan beter kiezen voor de benzine- of de dieselvariant.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Zweven in het luchtledige

De accu's van de Peugeot e-208 zijn onder de vloer gepositioneerd, zodat er zo min mogelijk binnenruimte verloren gaat. Opvallend is de driedimensionale iCockpit: de getallen van de instrumenten lijken in het luchtledige te zweven. Wat vervolgens in het oor springt is de stilte aan boord. Uiteraard houdt de elektromotor zich van nature al op de achtergrond, maar dat heeft doorgaans tot gevolg dat afrol- en windgeluiden beter hoorbaar zijn. Peugeot heeft echter niet beknibbeld op de isolatiematerialen. Of je nu door de stad rijdt of op de snelweg, de stilte aan boord werkt zeer rustgevend.

Stroom besparen of vol vermogen

En hoe bevalt de elektrisch aangedreven Peugeot e-208 in het dagelijkse verkeer? Welnu, zoals je van een moderne elektrische auto mag verwachten. Met een vermogen van 100 kW (136 pk) en een koppel van 260 Nm, komt de 1455 kilo wegende e-208 rap uit de startblokken. In één gelijkmatige beweging trekt hij 8,1 seconden naar de honderd, de topsnelheid van de e-208 is begrensd op 150 km/h. Maar dat kan alleen in de Sport-stand. Schakel je over op het Normal- of het Eco-programma, dan liggen deze prestatiecijfers ver buiten bereik. Het stroomverbruik gaat dan in de bespaarstand; in Eco is er nog maar 60 kW (81,5 pk) beschikbaar. Van enig rijplezier is in de goedmoedig sturende en comfortabel geveerde dan weinig sprake meer.

In 30 minuten weer voor 80 procent gevuld

De accu's hebben een capaciteit van 50 kWh. Opladen kan op twee manieren. Via een wallbox (11 kW) thuis aan de muur duurt het ruim 5 uur voordat de lege accu's weer tot de nok toe zijn opgeladen. Plug je de e-208 onderweg aan een snellader van 100 kW, dan kost het een halfuurtje om de capaciteit weer op 80 procent te krijgen.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Uit de eerste hand: zó rijdt de nieuwe Peugeot e-208
Uit de eerste hand: zó rijdt de nieuwe Peugeot e-208
Uit de eerste hand: zó rijdt de nieuwe Peugeot e-208
Uit de eerste hand: zó rijdt de nieuwe Peugeot e-208
Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties