Zo rijdt de Volkswagen ID 3

Zo rijdt de Volkswagen ID 3

Oké, hij heeft nog een psychedelisch camouflagepak aan. En nee, het interieur is nog niet af. Toch geeft een proefrit in deze pre-productieversie van de elektrische Volkswagen ID 3 een goede indruk van wat we mogen verwachten. Wordt dit de Kever van de 21ste eeuw?

Als we Volkswagen moeten geloven, luidt de Volkswagen ID 3 een geheel nieuw tijdperk in. De Volkswagen ID 3 is vanaf de eerste pennenstreek ontworpen als elektrische auto en moet consumenten wereldwijd van hun elektro-reserves afhelpen. Nu weet Volkswagen best hoe het de massa moet mobiliseren. Zo was de Volkswagen Kever in de jaren 50 en 60 voor talloze mensen hun eerste auto. En met de Golf haalde het Duitse merk opnieuw de jackpot binnen.

Zo rijdt de Volkswagen ID 3
Zo rijdt de Volkswagen ID 3

Vraag is of de elektrische Volkswagen ID 3 het in zich heeft om het succes van zijn voorouders met verbrandingsmotor te evenaren. Onze collega's van Auto Zeitung gingen met de Volkswagen ID 3 op pad. De auto is zowel vanbuiten als vanbinnen nog gecamoufleerd, maar staat al dicht bij de definitieve versie. En, hoe rijdt dat nou?

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.


Volkswagen ID 3 vanaf 30.000 euro

Behalve de angst voor het onbekende moet de potentiële ID 3-koper nóg een drempel over: die van een stevige prijs. Volkswagen belooft weliswaar gunstige prijskaartjes, maar zelfs als de basisversie van de ID 3 onder de 30.000 euro blijft, is-ie nog altijd een stuk duurder dan een Volkswagen Up of Polo.

Zo rijdt de Volkswagen ID 3
Zo rijdt de Volkswagen ID 3

Met die 30 mille in het achterhoofd, is het even schrikken wanneer we instappen. Het harde plastic komt je van alle kanten tegemoet. De pr-mensen van Volkswagen stellen ons echter gerust: dit is prototype-materiaal. In de definitieve versie worden de kunststoffen mooier en zachter.


Dashboard uit de Seat el-Born

Het dashboard is ook nog toegedekt, maar we weten precies hoe dat eruit gaat zien: net als dat van de Seat el-Born Concept (zie foto rechts hierboven). Die stond in maart dit jaar op de salon van Genève en heeft ook uiterlijk veel overeenkomsten met de ID 3. Beenruimte biedt de ID 3 volop, maar doordat het accupakket in de bodem is opgeborgen, is de hoofdruimte minder riant dan je verwacht. De bagageruimte benadert het Golf-formaat (380 l). Netjes, zeker als je bedenkt dat de elektromotor eronder zit. Net zoals de Kever heeft de ID 3 dus een staartmotor en achterwielaandrijving!

Zo rijdt de Volkswagen ID 3
Zo rijdt de Volkswagen ID 3

Volkswagen ID 3 heeft motor achterin

Die staartmotor is - uiteraard - een stuk stiller dan de viercilinder knetterboxer van de Kever. De windgeruisspecialisten hebben nog wel wat werk te doen. Maar dat komt helemaal voor de bakker, aldus Volkswagen. Of het onderstel ook nog wordt bijgeschaafd, is onduidelijk. We hopen het van harte, want nu worden richels en hobbels nog spijkerhard aan de inzittenden doorgegeven.

Zo rijdt de Volkswagen ID 3
Zo rijdt de Volkswagen ID 3

Goedkoper dan elektrische Corsa

De levering van de ID 3 begint in 2020, waarbij Volkswagen je de keuze biedt uit drie versies. De basisvariant kost zoals gezegd nog geen 30.000 euro en heeft een accucapaciteit van 45 kWh. De actieradius bedraagt daarmee 330 kilometer. Dat is evenveel als de Opel Corsa-e belooft. Die kost echter méér dan 30 mille, én hij is een stuk kleiner. Dat Volkswagen de ID 3 tegen zo'n verhoudingsgewijs gunstige prijs kan aanbieden, ligt volgens de fabrikant aan de variabele MEB-bodemplaat. Hierop kunnen meerdere modellen van verschillende afmetingen worden gemaakt. Zo kunnen hoge productieaantallen worden gehaald en blijven de ontwikkelingskosten per geproduceerde auto binnen de perken.

Zo rijdt de Volkswagen ID 3

Topversie ID 3 haalt 550 km

De ID 3 wordt ook leverbaar met accupakketten van 58 en 77 kWh. Hiermee gaat de auto naar verluidt tegen de 40 respectievelijk 50 mille kosten. In de duurste variant kom je volgens Volkswagen 550 kilometer ver. De topper van de reeks levert 204 pk, de andere twee moeten met 150 pk genoegen nemen. Het maximumkoppel bedraagt 310 Nm. Op papier is dat ruim voldoende, toch voelt de ID 3 waarmee wij onderweg zijn minder oogbolploffend snel aan dan veel andere elektrische auto's die we hebben gereden. Of dat gevoel ook klopt, is onzeker, simpelweg omdat de snelheidsmeter was afgedekt.

“De ID 3 voelt minder oogbolploffend snel aan dan veel andere elektrische auto's.”

Luidt de Volkswagen ID 3 een nieuw tijdperk in?

Of de Volkswagen ID 3 inderdaad een nieuw tijdperk gaat inluiden, daarvan zijn wij nog niet helemaal overtuigd. Aan de elektrische auto zitten gewoon nog veel haken en ogen. En dan hebben we het zeker niet alleen over de actieradius, de kosten en de laadinfrastructuur. Want steeds meer dringt de vraag zich op hoe duurzaam elektrische auto's eigenlijk zijn als je de hete keten overziet. Inclusief de winning van de grondstoffen voor de accu's en de manier waarop de laadstroom wordt opgewekt. We achten het dan ook niet uitgesloten dat het over een jaar of tien de waterstofauto is die een nieuw tijdperk inluidt. Maar goed, als de ID 3 nu de nieuwe Kever is, dan heeft Volkswagen tegen die tijd wel weer een nieuwe Golf klaarstaan ...

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties