Tests

Straatlegale versie van de Peugeot 206 WRC

Een bommetje! Dat is in één woord gezegd wat de Peugeot 206 RC inhoudt. De 206 RC is een supersnelle auto die zo uit de rally lijkt gehaald. Wij gingen de 206 RC eens aan de tand voelen!

Het rallysucces van Peugeot is enorm en dat mag je weten. Peugeot komt daarom met een variant van de 206 op de markt die gebaseerd is op de rallyuitvoering van de 206. Deze 206 RC heeft zowel uiterlijk als technisch het nodige weg van zijn voorbeeld de 206 WRC.

Bescheiden vertoon
Aan de voorkant is het helemaal geen opvallend model, het subtiele randje chroom in de grille verraad dat het om een bijzonder model gaat en ook de honinggraat-grille maakt de auto toch net even anders dan een andere 206 maar dat ziet de doorsnee Nederlander niet. Opzij en van achteren is meer zichtbaar. De schitterende 17” lichtmetalen velgen met 205/40 R17 banden vullen de wielkasten prachtig op en geven een sportieve uitstraling. De achterkant is wat je het meest zult zien van de 206 RC. De auto is immers zo snel dat de gemiddelde automobilist het af zal leggen tegen dit racemonster van Peugeot. De achterspoiler is van een behoorlijk formaat en ook de dubbele uitlaat valt op. Het typeplaatje ‘206 RC’ verraardt dat het hier gaat om een echt snelle auto want aan de buitenkant kun je het er al met al niet vanaf zien.

Wat een stoelen!
Trek je de deur van de 206 RC open dan wordt je verwelkomt door een sportief interieur wat gekenmerkt wordt door de enorme met leer en alcantra beklede kuipstoelen. Deze bieden een perfecte steun in de bochten welke je zeker nodig hebt. Het dashboard is afgewerkt met carbon, leer en alcantra. Het driespaaks stuur ligt lekker in de hand en de aluminium pedalen zijn goed te bedienen. Het instrumentarium is lekker overzichtelijk maar jammer genoeg ontbreken de witte wijzerplaten die wel op de GTI en Quicksilver zitten. Er wacht ons nu nog maar één ding en dat is snel de sleutel omdraaien. De motor loopt en uit de uitlaat komt een rustige ‘broem’. Geef je gas dan hoor je pas echt wat de 206 RC in huis heeft. Het geluid is prachtig en klinkt niet als een opgevoerd 206’je met een flinke uitlaat. Er is een prachtige compromis gevonden tussen motor- en uitlaatgeluid.

Actie
Vergelijk uw autoverzekering
Vergelijk uw autoverzekering

Vergelijk nu uw autoverzekering en ontvang 20% korting op alle autoverzekeringen via UnitedConsumers! Zo bespaart u tot € 175,00 per jaar.

Stoplichtsprintje?!
Trappelend van ongeduld gaan we op weg met onze knalrode 206 RC. En wat is ‘ie’ snel! Elke moment dat je het gas intrapt vliegt de 206 er weer vandoor zonder tegen te spurten. Inhalen is geen probleem. Even terug naar de ‘drie’, gas geven, en voor je het weet zie je in je binnenspiegel wat je net voor je zag rijden. Problemen met andere weggebruikers heeft de 206 RC absoluut niet! De meeste andere auto’s ben je te snel af en dat is best leuk! Een stoer Golfje of een opgevoerd Astraatje naast je bij het stoplicht ben je al snel weer vergeten. Nu we het zo over die prestaties hebben is natuurlijk de vraag, wat doet de 206 RC dan zoal? De sprint van 0-100 km/h verloopt in 7,4 seconden en de topsnelheid ligt op 225 km/h. Dat alles heeft Peugeot weten te halen uit een 2.0 liter 16-klepper afkomstig uit de 206 GTI. Hier zijn de nodige aanpassingen aan gedaan waardoor de 2.0 16V geen 138 maar 177 pk levert.

Directe reactie
De motor reageert lekker direct op het gas. Eventjes het gas aantikken en je schiet weg. Ook de versnellingsbak is lekker direct en de pook legt lekker in in de verzetten. Het driespaaks met leer bekleed stuur, dat lekker vastpakt, volgt de commando’s van de bestuurder gehoorzaam op. Het onderstel is zeer stug geveerd, zo stug zelfs dat je op korte oneffenheden in het wegdek zit te stuiteren in de auto. Dit wordt nog een extra beinvloedt door de 17” wielen met lage banden. Op de snelweg is de 206 RC een hele fijne auto waarmee je bovendien heel gemakkelijk inhaalt. Ook op andere wegen rijdt de 206 RC perfect en heb je een hoge dosis rijplezier. Kleine klinkerweggetjes of andere slechte wegen zijn absoluut niet comfortabel met de 206 RC maar je kunt er wel enorm veel plezier hebben. De 206 RC reageert perfect op alle commando’s die de bestuurder doorgeeft. De auto is heel controleerbaar en hoe gek je ook doet alles is perfect te corrigeren. Over- en onderstuur kent de 206 RC helemaal niet. Je kunt met de auto gooien en smijten zonder dat je buiten je pad raakt. Het ESP heeft hier natuurlijk wel een grote invloed op maar ook de afstelling van alles is zo goed dat je met de 206 RC met een gerust hart heel snel door de bochten kunt. Mocht het dan toch fout gaan dan wordt je beschermd door twee frontairbags, twee zij-airbags en window-airbags voor en achter.

Uitrusting: niets te klagen
De 206 RC is goed uitgerust. We noemen: centrale vergrendeling op afstand, elektrische ramen, elektrische verstelbare spiegels, climatronic, met leer en alcantra beklede kuipstoelen, mistlampen voor, achterspoiler, 17” lichtmetaal en een dubbele uitlaat. Niets om over te klagen dus. Verder is de 206 RC nog uitgerust met een audio-systeem met afstandsbediening aan het stuur. De bediening werkt perfect alleen het geluid is niet geweldig. Hoeft ook niet want luisteren naar de motor en uitlaat is vele malen leuker. Voor wie toch een mooi audiosysteem wil kan kiezen voor verschillende uitvoeringen waaronder een setje van het prestigieuze merk JBL met 8 speakers en een 240 watt versterker met subwoofer.

Conclusie
De Peugeot 206 RC is een auto die op alle fronten heel strak en scherp is. De auto stuurt, rijdt en schakelt perfect zoals je dat van een ‘sportauto’ mag verwachten. Het onderstel is stug, te stug voor woon- werkverkeer, maar daardoor uitermate geschikt om met de 206 RC te spelen en de grenzen van de auto op te zoeken. Al met al is Peugeot erin geslaagd een auto neer te zetten die het rallyrijden een klein beetje benaderd en elke keer als je het gas intrapt je bloed weer sneller doet laten stromen. De snelheidsbeleving in de 206 RC is werkelijk geweldig. Daartegenover staat wel dat de 206 RC je snel weer naar de pomp stuurt. Als je in de 206 RC rijdt is het moeilijk om je gaspedaal niet tot de bodem in te trappen, doe je dat wel elke keer dan lust de 206 RC een behoorlijke slok, maar daar heb je dan ook wel heel veel plezier voor! Al met al is de Peugeot 206 RC een bommetje!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken