Opel is een Duitse autofabrikant. Het merk stond eind vorige eeuw en begin van deze eeuw lange tijd aan de top met het aantal verkochte auto’s in Nederland. Opel stond lang bekend als no-nonsens merk en werd vaak burgerlijk genoemd. Het merk bouwde kwalitatief sterke, maar weinig verrassende modellen met beproefde techniek. Bekende modellen zijn onder meer de Opel Astra (voorheen Opel Kadett), Opel Corsa en Opel Insignia (voorheen Opel Vectra). De verkopen liepen de laatste decennia snel terug, mede door de opkomst van nieuwe merken uit Korea die de plek van Opel op de markt innamen. Nadat Opel lange tijd in handen was van het Amerikaanse General Motors, kwam het enkele jaren geleden in handen van het Franse Stellantis waartoe ook Peugeot en Fiat behoren.
Lees hier het laatste Opel nieuws van Auto Review
Lees alle artikelen waarin Opel voorkomt.
De basis voor het huidige logo van Opel met de gestileerde bliksemschicht stamt uit 1964. Het ‘Blitz’ genaamde logo werd door de jaren heen talrijke keren aangepast, maar de basis bleef. Onlangs maakte Opel een vernieuwd logo bekend, waarbij de schicht nog verder gestileerd wordt.
In de prijslijst van Opel zijn twee oude bekenden terug te vinden: de compacte Opel Corsa en de wat ruimere Opel Astra (compacte middenklasse). Deze modellen zijn al enkele decennia en een flink aantal generaties op de markt en vormden lange tijd de twee belangrijkste modellen voor het merk. Beide modellen zijn inmiddels ook leverbaar met volledig elektrische aandrijving. Hoewel de Opel Corsa en Opel Astra duidelijk herkenbaar zijn als Opels, hebben de modellen in de basis veel gemeen met modellen van andere merken van het moederbedrijf Stellantis. De Opel Corsa is leverbaar als vijfdeurs hatchback. De Opel Astra als vijfdeurs hatchback en als stationwagon.
Naast personenauto’s produceert Opel ook compacte bedrijfswagens en busjes.
Auto Review heeft de nieuwste modellen van Opel uitgebreid getest. Lees hier onze laatste Opel reviews:
Opel kiest er bij de huidige elektrificatie voor om bestaande modellen te voorzien van elektrische aandrijving. Zo zijn de Opel Corsa en Opel Astra zowel als (hybride) benzineversie als volledig elektrisch (als Opel Corsa-e en Opel Astra-e) leverbaar. Hetzelfde geldt voor de compacte SUV van het merk: de Opel Mokka (als Opel Mokka-e).
In de prijslijsten van Opel zijn drie SUV’s terug te vinden. De Opel Crossland is de meest compacte SUV en is alleen met zuinige benzinemotor leverbaar. De Opel Mokka is een maatje groter en is ook met volledig elektrische aandrijving leverbaar. De grootste SUV is de Opel Grandland. Deze is leverbaar als plug-in hybride en als benzineversie.
Het aanbod van hybrides blijft bij Opel beperkt tot de plug-in hybride versie van de Opel Grandland SUV en de Opel Astra. Deze zijn voorzien van een groot accupakket dat via een kabel opgeladen kan worden. Een elektrische motor zorgt voor aandrijving op lage snelheid en voor extra kracht op hogere snelheden. Hierdoor verbruiken de Grandland en Astra minder brandstof.
De prijzen van Opels lopen in de maat met die van de directe concurrenten. Hetzelfde geldt voor de uitrustingsniveaus en de prijzen van de opties. Opvallend is dat Opel heel duidelijke termen gebruikt voor de verschillende uitrustingsniveaus. In plaats van hippe namen gebruikt Opel het woordje ‘Level’ met het cijfer 1 t/m 4 erachter om aan te geven hoe luxe de betreffende auto is uitgevoerd.
De Opel Corsa is een gewild model in de private lease. De compacte auto wordt zowel met benzinemotor als met elektrische aandrijving (als Opel Corsa-e) geleverd. Beide uitvoeringen zijn populair. Ook de compacte SUV Opel Mokka (en als Opel Mokka-e) is populair als private lease-model. Wil jij een Opel private leasen? Kijk dan hier voor de beste Opel private lease deals.
Opel was aan het eind van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw 25 jaar lang het best verkochte merk van Nederland. Dat moet haast gekomen zijn door de nuchtere modellen die ze bouwden: praktisch en stevig, maar ook oersaai. Toch waren er door de jaren heen best interessante Opels, zoals de Opel GT, De Opel Kadett GSI, de Opel Manta en de Opel Calibra. Opel kreeg het moeilijk door de groei van Volkswagen, maar ook door de komst van nieuwe Aziatische merken zoals Toyota, Kia en Hyundai. Lange tijd is Opel zoekende geweest naar bestaansrecht. De overname van Opel door Stellantis en het feit dat het merk uit General Motors stapte zette de vernieuwing goed in en inmiddels staat Opel weer stevig op de markt.