Tests

Autotest: Opel Vivaro Combi

Na ruim dertien jaar neemt Opel afscheid van de eerste generatie Vivaro. Destijds een revolutionair gelijnde bus. Ditmaal is het vooral een evolutie in plaats van een revolutie, maar desalniettemin staat hier een gloednieuwe Vivaro klaar om opnieuw de steun en toeverlaat van menig bouwvakker en ZZP’er te worden. Of – zoals wij hem reden – voor taxichauffeurs en VIP-vervoerders.

De eerste Vivaro loopt sinds 2001 in Luton, Engeland van de band. De bestelauto is het resultaat van een samenwerking met Renault, waar de Fransen de tweede generatie Trafic aan hebben te danken. Ook voor de nieuwe generatie riep Opel de assistentie in van Renault om zodoende tegen relatief geringe kosten toch actief te blijven in dit belangrijke segment.

“De maximale bagageruimte is 5.200 liter, ongeveer driemaal de laadcapaciteit van de Skoda Superb Combi.”


Gesloten, dubbel, combi of platform cabine?

Wij moesten ons ook eerst weer even inlezen – zo vaak rijden wij immers geen bestelauto – maar wij rijden de nieuwe Vivaro als 'Combi L1H1'. Met een totale lengte van net geen vijf meter biedt de Duitser ruimte aan acht passagiers, een bestuurder en nog altijd 1.800 liter bagageruimte. Verwijder je de derde zitbank dan biedt de Vivaro niet minder dan 3.200 liter laadruimte. Maar het kan nog een stap verder. Ga je verhuizen en wil je maximaal profiteren van de ruimte dan is er met enkel de eerste zitrij opgesteld maar liefst 5.200 liter beschikbaar. Ongeveer driemaal de laadcapaciteit van de Skoda Superb Combi

Ja stop maar! Volgende vraag, hoe bevallen de looks?

Het zachtaardige, inmiddels vertrouwde neusje van weleer moeten we voortaan missen, maar het nieuwe gezicht bevalt ons eveneens. De veel agressiever ogende voorzijde huisvest tevens het grootste verschil ten opzichte van zijn voorganger. De zij- en achterkant delen daarentegen juist duidelijke overeenkomsten met zijn voorloper. Het lijnenspel en de herkenbare zwarte beschermkappen rondom de achterlichten bijvoorbeeld. Het geeft de Vivaro een keurige en herkenbare uitstraling, al oogt hij in 'onze' witte kleurstelling, zeker zonder meegespoten bumpers, wel erg karig. Neem hem in een van de spannende metallic-tinten die Opel op de prijslijst heeft staan, laat de bumpers daar tevens in meespuiten en je hebt een totaal andere auto. En dat kost je maar € 666,- extra.

“Je mobiele kantoor is letterlijk in een handomdraai bereikt dankzij de slimme multifunctionele bijrijdersbank. Slim!”


Mooi meegenomen, maar ik zit de hele dag achter het stuur!

Ook dan hebben we positief nieuws, het uitzicht vanaf de bestuurdersplek is tevens geheel nieuw. Zo profiteert de chauffeur van een opgefrist dashboard dat veel hoogwaardiger aanvoelt, maar ook veel opbergmogelijkheden herbergt. Opel begrijpt dat de stoel van de bestuurder uiterst belangrijk is en rust deze zodoende standaard (in de Combi) uit met zesvoudige verstelbaarheid, lende- en armsteun. Een prettige werkplek voor alledag, iets wat in mindere mate geldt voor de overige stoelen. Zo moet er bijbetaald worden voor een verstelbare passagiersstoel en hadden ook de andere stoelen wel wat meer aandacht (lees: vorm) verdiend. Ze zijn vrij hard, je zit behoorlijk rechtop en op een lange rit is het comfort teleurstellend.
Waar Opel wel genoeg tijd in heeft gestoken is het gebruiksgemak. Zo is de nieuwe Vivaro bijvoorbeeld uit te rusten met moderne infotainmentsystemen met tal van aansluitmogelijkheden en een slimme multifunctionele bijrijdersbank waarbij de middelste rugleuning kan worden neergeklapt tot een praktisch tafeltje. Je mobiele kantoor is in een handomdraai bereikt.

Tijd voor een stukje rijden!

Het motorenpalet van de Vivaro bestaat uit een viertal diesels met allen een bescheiden inhoud van 1.598 cc. Het spectrum loopt uiteen van 90 pk tot een maximum van 140 pk voor de 1.6 CDTI BiTurbo. Wij reden de zuinigste van het viertal: de 1.6 CDTI BiTurbo met 120 pk. En hoewel de krachtbron gering van grootte mag zijn voelt de viercilinder ronduit krachtig aan. Hiermee wordt het nut van de tweede turbo onderschreven, want van 1.750 tot bijna 3.000 tpm is zijn maximale koppel van 320 Nm beschikbaar. Deze prettige boost zorgt er samen met de fijn schakelende zesbak voor dat we geen klagen hebben over de aandrijflijn. Soepel, geciviliseerd en met een gemiddeld verbruik van zo'n 7,0 l /100 km tevens zuinig!
Daarnaast valt ook het rijgedrag ons in positieve zin op. Dat de Vivaro geen vergelijk maakt met een reguliere auto zal je begrijpen, maar de vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger is fors te noemen. Hoewel we de Ford Tourneo Custom en Volkswagen Transporter nog op een hoger niveau zetten, hoeft de Vivaro zich niet te schamen voor zijn rijgedrag.

En wat kost dit alles?

De prijs van deze Frans/Duitse bus degelijkheid bedraagt € 24.095,- exclusief BTW en BPM. Wil je als particulier de Vivaro Combi 1.6 CDTI BiTurbo L1H1 aanschaffen, dan vermeldt de prijslijst minimaal € 42.916,-.
Is het daarmee een alternatief voor de 7-ziter als een Zafira? Nee, daarvoor is het verschil tussen een bedrijfsauto en een personenauto simpelweg te groot. Verplaatsen we het referentiepunt naar zijn directe concurrentie dan plaatsen we de Vivaro bovenin de middenmoot. De gedegen uitstraling, het keurige interieur en volwassen aandrijflijn maken indruk. Op het gebied van rijgedrag, comfort en meubilair weet een enkele concurrent de Opel echter voor te blijven.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken