Tests

Opel Astra TwinTop: Trendvolger

Opel Astra TwinTop: Trendvolger

Van de vorige generatie van de Astra leverde Opel zowel een coupé als een cabriolet. Maar geheel volgens de heersende trend heeft Opel die modellen nu samengevoegd. Het resultaat is de Astra Coupe-Cabriolet, TwinTop genaamd bij Opel. In gesloten toestand is het bijna een echte coupe, maar met het dak geopend is het een volwaardige cabriolet.

Daarmee hebben we meteen het grootste voordeel van het CC-concept te pakken. In de wintermaanden en bij slecht weer biedt het stalen dak een betere bescherming tegen de kou dan een traditioneel stoffen dak. Bovendien is het dak beter geïsoleerd waardoor het in het interieur stiller is. Bij de Astra viel dat helaas enigszins tegen en was nog relatief veel windgeruis te horen. Ook kraken de verschillende onderdelen van het dak hinderlijk. Een ander groot voordeel van een CC is het design in gesloten toestand. Het stalen dak zorgt voor een coupé-uitstraling terwijl een stoffen kap te allen tijde een cabriolet uitstraalt. Bij de Astra wordt deze coupé-uitstraling versterkt omdat de auto is voorzien van een driedelig klapdak. In vergelijking met een tweedelig dak konden de designers bij Opel het dak een mooier en gestroomlijnder vorm geven.
 
TwinTopper
De transformatie van coupé naar cabriolet en vice versa is een prachtig schouwspel. Diverse elektromotoren, veren en scharnieren zorgen ervoor dat het dak netjes in de kofferbak wordt opgevouwen. De transformatie vraagt slechts één handeling van de bestuurder die het knopje 29 seconden ingedrukt moet houden. De diverse panelen worden opgeklapt, weggevouwen en uiteindelijk netjes achterin opgestapeld. Tijdens het openen begint de zon langzaam maar zeker vat te krijgen op het interieur en de inzittenden. De zomerse zonnestralen schijnen tussen de diverse dakpanelen door en verlichten uiteindelijk het gehele interieur.
 
Interieur
Eenmaal geopend wordt het interieur duidelijk zichtbaar. Dat Opel de tijd van saaie interieurs voorbij is bewijst de Astra TwinTop. Nee, echt spannend is het niet maar de vormgeving is netjes oogt opgeruimd en zelfs een tikkeltje sportief. Het prachtige bruine leer waarmee ons testexemplaar was bekleed oogt chique. In combinatie met de zilvergrijze accenten en de nette materialen geeft het geheel een kwalitatieve indruk.
 
Turbomotor
Het motorenpallet is zowel op de coupé als de cabrioliefhebber aangepast. Voor deze test viel onze keuze op de 170 pk sterke 2.0 liter turbomotor. Op papier is deze variant goed voor een sprint vanuit stilstand naar de honderd in 9,5 seconden en een top van 224 km/h. Je hebt tijdens het rijden niet het gevoel dat er 170 trappelende paarden onder de motorkap schuil gaan. Om alles uit de kast te halen moet de motor dan ook flink op toeren worden gehouden. Onderin toeren is de motor weinig levendig, al is het koppel van 250 Nm al bij 1.950 tpm volledig beschikbaar. De handgeschakelde zesbak die Opel aan de 2.0 turbomotor heeft gehangen wordt gekenmerkt door een soepel schakelpatroon en lekker korte slag.
 
Geen sportieve jongen
Echt sportief is de Astra TwinTop niet. Bij het accelereren gaan de voorwielen naarstig op zoek naar grip. Het stuurwiel zoekt daarbij zijn eigen weg en moet goed worden tegengehouden om rechtuit te blijven rijden. De 170 paardenkrachten kunnen simpelweg niet lekker op het asfalt worden overgebracht. Met het inschakelen van de ‘Sport’-stand verbeterd dit enigszins. Wanneer de knop op het dashboard wordt ingedrukt veranderd het karakter van de auto. De besturing wordt directer (en zwaarder), de motor reageert alerter op het gaspedaal en het onderstel wordt sportiever gedempt. De bestuurder krijgt hierdoor veel meer het gevoel met een sportieve auto op stap te zijn. Het eerdere commentaar op de weinig soepele motor wordt hiermee een stuk verbeterd en ook de voorwielen zoeken minder naar grip. In snelle bochten voelt de Astra TwinTop stevig aan, maar bij het uitaccelereren willen de voorwielen de buitenkant van de bocht maar al te graag opzoeken. Toch jammer dat Opel niet in staat is geweest om een echt lekker strak rijdende auto neer te zetten.
 
Keyless-entry
Het rijden van een coupé of een cabriolet vraagt doorgaans wat concessies van de bestuurder. Aan ruimte is vaak gebrek en ook de praktische bruikbaarheid is ver te zoeken. Als lid van de Astra-familie is deze TwinTop een heel andere auto. Voorin is lekker veel ruimte en alle ledematen hebben voldoende bewegingsvrijheid. Een aantal opbergvakjes bieden plaats aan kleine spullen. Helaas is het dashboardkastje alleen met de sleutel op slot te doen. Wanneer de keuze valt op het keyless-entry systeem moet het noodsleuteltje uit de afstandsbediening worden gepeuterd om het dashboardkastje op slot te doen. Niet handig wanneer je parkeert met het dak open en waardevolle spullen in de auto achter wilt laten. Passagiers op de achterbank kunnen een plekje vinden als de bestuurder en voorpassagier inschikken. Echt veel ruimte blijft er dan zowel voor- als achterin alsnog niet over. Bovendien zit je achterin vol in de wind en is de rit niet echt comfortabel. Voorin daarentegen zit je – zelfs zonder windscherm – behoorlijk uit de wind. Dat maakt het mogelijk om zowel op binnenwegen als op de snelweg te genieten van het cabrio-karakter van de Astra TwinTop. Wie zijn bagage kwijt wil kan met geopend dak 205 liter kwijt. Een handigheidje van Opel is een knopje waarmee de dakpanelen een stukje worden opgetild. Hierdoor kun je ook met geopend dak nog bij de bagage. Helaas duurt het vrij lang voordat de panelen zijn opgetild en zul je je in de praktijk gaan ergeren aan de tijd die dit vraagt. Wanneer het dak gesloten is, is de inhoud enorm. Maar liefst … liter kan de Astra TwinTop kwijt.
 
4 benzine en één dieselmotor beschikbaar
Naast de 170 pk sterke 2.0 liter turbomotor levert Opel hem nog met 4 andere motoren, namelijk een 1.6 met 105 pk, een 1.8 met 140 pk, een 200 pk sterke 2.0 met turbomotor en als 150 pk sterke 1.9 CDTI dieselmotor. De vanaf prijs van de TwinTop is €28.850,- voor de 1.6 en €36.350,- voor de 1.9 diesel. De door ons gereden versie is leverbaar vanaf €34.750,-. Standaard zijn alle Astra TwinTop’s voorzien van airco, radio/CD-speler, 16” wielen, elektrisch dak en elektrische ramen rondom. Onze test auto was onder meer voorzien van zadelbruin leer wat nog eens €1.300,- meer kost, voor de 18” velgen moest een meerprijs van €800,- betaald worden.
 
Conclusie
Helemaal volgens de trend is de nieuwe Astra niet alleen een Cabrio, maar ook een Coupé. Opel noemt dit TwinTop, wat zoveel betekent als twee daken. Na de Tigra TwinTop is er nu dus ook de Astra TwinTop. Opel zet hier een auto neer die goed mee kan doen met de concurrentie. Voordelen zijn de relatief lage prijzen en de mooie kapconstructie. Nadeel is vooral zijn slechte tractie. Al met al is het een goede auto voor een goede prijs. Concurrenten in de vorm van de Peugeot 307 CC (vanaf €30.750,-), Renault Megané CC (vanaf €28.415,-) en de nieuwe Volkswagen EOS (vanaf €33.600,-) kunnen hun borst nat maken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Opel Astra TwinTop: Trendvolger
Opel Astra TwinTop: Trendvolger
Opel Astra TwinTop: Trendvolger
Opel Astra TwinTop: Trendvolger
Opel Astra TwinTop: Trendvolger
Opel Astra TwinTop: Trendvolger
Opel Astra TwinTop: Trendvolger
Opel Astra TwinTop: Trendvolger
Opel Astra TwinTop: Trendvolger
Opel Astra TwinTop: Trendvolger
Redactie
Door Redactie

Zoeken