Eerste review Opel Zafira Life

De Opel Zafira Life is geen auto waarmee je voor de lol een mooie bochtige bergweg opzoekt, of waarmee je autodromen werkelijkheid laat worden. Hij is vooral praktisch; heel praktisch. Hij is hartstikke ruim en heel handig als vervoermiddel van meubels, sportteams en kampeerspullen. Als je wilt, kun je het halve tuincentrum achterin meenemen.

Wat is er zo opvallend aan de Opel Zafira Life?

Vooral zijn naam: de Zafira was tot nu toe een MPV. Maar dat soort auto’s zijn volledig uit de mode, vandaar dat de oude Zafira na twintig jaar het veld ruimt. Opel vond het alleen te ver gaan om de inmiddels goed ingeburgerde naam niet meer te gebruiken, dus krijgt hij een tweede leven. De Zafira heet nu Zafira Life en is een busje geworden. Er komen twee versies, eentje van 4,95 meter lang en een van 5,30 meter (Large). Peugeot leverde de aandrijflijnen: een tweeliter diesel met 150 of 177 pk. De eerste is leverbaar met handbak, de tweede met automaat.

Wat bevalt aan de Opel Zafira Life?

Zijn ongelofelijke ruimte uiteraard, maar ook de verrassend exquise opties waarmee je hem kunt bestellen. Adaptieve cruisecontrol, een head-up display, een panoramadak, stoelverwarming en -ventilatie: het kan allemaal. De Zafira Life kan als je dat wilt als VIP-shuttle worden ingericht, met privacy glass, een voorstoel die je kunt omdraaien en zelfs een handige tafel met een stopcontact. Als je hem niet gebruikt, kan de tafel in de bodem worden weggeklapt. De bagageruimte van maximaal 4900 liter en de zeven zitplaatsen zijn ook reuze handig.

Wat bevalt er niet aan de Opel Zafira Life?

Het is niet helemaal eerlijk om zijn weggedrag te noemen: geen koper zit te wachten op Ferrari-achtige rijeigenschappen. In krappe parkeergarages is het niet de allerfijnste auto (al past hij er wél in, omdat hij lager is dan 1,90 meter). Bij het rijden vallen vooral de erg korte eerste versnelling en de verderlichte besturing op. Maar nogmaals: de Opel Zafira Life heeft helemaal niet de pretentie om de sportiefste van de klas te zijn.

Wanneer komt de Opel Zafira Life en wat kost-ie?

Aan het einde van de zomer staat de Opel Zafira Life bij de dealer. Hij kost minstens 31.400 euro – exclusief belastingen! Tel je de btw en bpm erbij op, dan kom je al snel uit boven de 50.000 euro. Dat is wel heel veel geld voor een bus. Een luxe busje, maar het blijft een bus … Opel verwacht dat de Zafira Life in Nederland vooral als VIP-shuttle door hotels zal worden ingezet en dat de verkoopaantallen bescheiden blijven. Spannender is de elektrische versie van e Opel Zafira Life, maar die komt pas in 2021. Maar of hij net zo leuk wordt als de Volkswagen ID Buzz, dat is nog maar de vraag.

Wat vind ikzelf van de Opel Zafira Life?

Ik waardeer zijn rauwheid: hij is gewoon ruim en handig. Al heeft Opel de sfeer aan boord aangenamer gemaakt met veel luxe opties. Jammer dat hij inclusief belastingen zo duur is. Maar als ik volgend jaar asperges zou gaan telen, wist ik het wel …

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties