Inspiratie

Marktplaats: Betaalbare zevenzitters

Marktplaats: Betaalbare zevenzitters

De vakantie is over en het sportseizoen is weer begonnen. Tijd om de kinderen weer van hot naar her te slepen, op weg naar een uitwedstrijd in de kille ochtendnevel. Welke auto is geschikt als vervoermiddel voor zoveel mogelijk jonge voetballers, hockeyers of atleten? We zoeken ons Marktplaats-geluk deze maand in de categorie 'betaalbare zevenzitters'.

Na de vakantie probeer je uit alle macht het vakantiegevoel vast te houden. Meer lezen, minder appen en je niet ergeren als je bij de kassa achteraan moet aansluiten. Als je zoon of dochter op een druilerige zaterdag 's ochtends om 8 uur moet voetballen in een dorp dat heel ver van je warme bed verwijderd is, zet je de wekker zonder morren. Je blijft een week zelfs rustig als vanuit de appgroep met voetbalouders wéér gesmeekt wordt of jij weer wilt rijden, met je handige zevenpersoons auto.

Flexibel

Op zulke momenten denk je weleens dat je een kleine sedan moet kopen, waar maximaal vijf mensen in passen. Anderzijds kun je ook vurige pleidooien houden voor de geneugten van de zevenzitter. Eenmaal gewend aan een multifunctionele auto, kun je eigenlijk niet meer zonder wéér zo'n handige pakezel. Hij is niet alleen fijn als vervoermiddel voor het voetbalteam, maar ook bij de bouwmarkt prijs je je gelukkig. Verwijder je wat stoelen of klap je ze in de bodem, dan kun je een heleboel spullen meenemen. Bovendien kun je alweer voorzichtig plannen maken voor de volgende vakantie. Daarbij hoef je niet op een koffer meer of minder te kijken.

Zevenzitters voor maximaal 15.000 euro

We zijn niet te streng in onze criteria en vullen in de zoekopties op Marktplaats.nl alleen in dat de auto op benzine moet rijden en dat de maximale aanschafprijs 15.000 euro moet zijn. Het verschil in type auto is groot: veel zevenzitters zijn grote SUV's, maar een diverse compacte MPV's en stationwagons waren ook leverbaar met een extra achterbank.

De mix van auto's die deze maand zijn uitverkoren, is deels nuchter en deels exotisch. Maar allemaal hebben ze plaats voor zeven mensen plus bagage. Zit jouw favoriete zevenzitter er niet bij? In het septembernummer van Auto Review geven we nog vijf suggesties.

Volvo XC90 T6 - 2004 - 273.597 km - 7250 euro

Betaalbare zevenzitters
Betaalbare zevenzitters
Betaalbare zevenzitters

Verlekkerd kijk je bij de hockeyclub naar de vele Volvo's die daar altijd geparkeerd staan. Zo'n betrouwbare Zweedse auto met status, dat lijkt je ook wel wat. Deze Volvo XC90 uit 2004 kan een goede kandidaat zijn. Hij is 15 jaar oud en heeft bijna 275.000 kilometer gelopen, maar voor een grote Zweedse zescilinder motor is dat jordnötter (peanuts). Leren bekleding is een smaakvolle en comfortverhogende optie - het oogt niet meer als nieuw, zodat het geen drama is als het voetbalteam van je kind op de terugweg naast drie punten ook een hoop modder meeneemt. Over gebrek aan luxe hoef je niet in te zitten, de XC90 heeft metallic lak, xenonverlichting, klimaatregeling, stoelverwarming en parkeersensoren. Voor jou als bestuurder is het extra fijn dat je stoel elektrisch verstelbaar is en een geheugenfunctie heeft. Sowieso is het een genot om op die grote Volvo-stoelen plaats te nemen. Wel moet je even goed rekenen hoe het zit met de maandelijkse kosten. De Volvo XC90 T6 is een bakbeest van meer dan 2000 kilo en dat betekent dat je driemaandelijks een flink bedrag aan wegenbelasting mag overmaken. Verder kan het geen kwaad om goed op je rijstijl te letten, want een zuinigheidswonder is de Volvo XC90 niet.

+ Tijdloos design, luxe

- Duur in gebruik

Chrysler Pacifica V6 - 2006 - 168.500 km - 6450 euro

Marktplaats: Betaalbare zevenzitters
Betaalbare zevenzitters
Betaalbare zevenzitters

Allemaal leuk en aardig, die brave Renaults en Opels die massaal op Marktplaats.nl worden aangeboden, maar misschien wil je eens iets anders. De Chrysler Pacifica is dan een ideale optie. Wie heeft ooit van die auto gehoord? De Pacifica heeft nooit in de Nederlandse prijslijst van Chrysler gestaan, je moest hem via gespecialiseerde bedrijven invoeren. Dat maakt hem tot een exoot op de Nederlandse wegen. Geheid dat mensen er een nieuwsgierig rondje omheen lopen. Tegen die mensen kun je niet alleen opscheppen over de ruimte en de zeven zitplaatsen, maar ook over de cubic inches. De zescilinder benzinemotor heeft een inhoud van wel vier liter. Over de prestaties kun je echter maar beter je mond houden. De motor heeft een typisch Amerikaans karakter en doet tien seconden over de sprint naar 100 km/h, terwijl hij een top heeft van 190 km/h. Wat maakt het uit, in Nederland mag je toch nooit hard rijden. Deze Chrysler Pacifica heeft 168.500 kilometer op de teller staan, dat aantal moet probleemloos te verdubbelen zijn. Bovendien is dit de ideale auto om je oude cd's van The Eagles en Fleetwood Mac af te stoffen. Je Pacifica wordt je eigen Hotel California. Op de tweede zitrij is het zo mogelijk nog beter toeven dan voorin. Je hebt de beschikking over je eigen met leer beklede stoel en hebt zeeën van ruimte.

+ Het is weer eens iets anders

- Amerikaanse dorst

Ford S-Max 2.3i 16V - 2008 - 191.185 km - 7250 euro

Betaalbare zevenzitters
Betaalbare zevenzitters
Betaalbare zevenzitters

De Ford S-Max is de sportieve versie van de twee-eiige S-Max-Galaxy-tweeling. Waar de Galaxy een ouderwetse mpv is, toont de S-Max meer sportieve trekjes. Ford presenteerde de S-Max als een auto die de ruimte van een mpv combineert met de sportiviteit van een zakensedan. Daardoor maak je in deze mpv nét even een vlottere indruk. De S-Max heeft Belgische roots: hij werd in de inmiddels gesloten fabriek in Genk gebouwd. Het idee achter de Ford S-Max werd bij zijn introductie gewaardeerd door de autojournalisten, want hij werd Auto van het Jaar 2007. Ford sloeg met zijn ontwerp een nieuwe weg in: de S-Max en de Galaxy waren de eerste auto's die volgens kinetic design-principes waren getekend. De Ford S-Max staat bekend om zijn fijne weggedrag - hij deelt zijn onderstel met middenklassers als de Ford Mondeo en de Volvo S80. De 2,3-liter viercilinder is alleen geleverd in combinatie met een automaat. Het onderhoudsboekje wordt keurig bijgeleverd - compleet met alle stempels - en pas in maart 2020 moet de auto weer naar de garage voor zijn apk. De Ford S-Max kreeg, ondanks de prijs die hij won, geen navolging bij andere automerken. Die stortten zich liever op de SUV. Daardoor kun je wél met recht zeggen dat je een unieke auto hebt.

+ Sportief én ruim

- Niet echt zuinig

Opel Zafira 1.8i 16V - 2008 - 216.727 km - 5750 euro

Betaalbare zevenzitters
Betaalbare zevenzitters
Betaalbare zevenzitters

Wie zijn zinnen heeft gezet op de Opel Zafira als ideaal vervoermiddel voor zeven personen, kan zijn lol op bij de selectie op Marktplaats.nl. De keuze is enorm. Vanwege de populariteit van de Opel Zafira kun je naar hartelust speuren naar je ideale auto. In ons geval is dat een wat afwijkende versie, wij kiezen voor een Zafira met OPC-pakket. Dat betekent dat deze Opel Zafira uit 2008 is geleverd met lichtmetalen wielen en een sportonderstel. Ook een panoramadak ontbreekt niet, net zo min als airconditioning. We hebben een zwak voor braaf ogende auto's met een opwindend tintje. Dankzij het sportonderstel kun je de andere voetbalouders laten zien dat pure schoonheid vanbinnen zit. Terwijl zij afremmen voor de eerste de beste bocht, geef jij nog wat gas en jaag je je Zafira met een glimlach de hoek om. Dat levert je ook prestige op bij het voetbalteam van je dochter, dat met je meereist. Je kunt zes mensen meenemen en dan is er nóg ruimte voor de voetbaltassen. Wie liever een bravere Zafira heeft, hoeft niet lang te zoeken. De eerste twee generaties van de Opel Zafira waren razend populair in Nederland. Altijd handig om te weten bij het afdingen. En als de garagist niet meedoet met je prijsonderhandelingen en je resoluut de deur wijst? Dan kun je er vrij zeker van zijn dat binnen een straal van vijf kilometer meerdere andere Zafira's worden aangeboden.

+ Stiekem een sportonderstel

- Erg braaf uiterlijk

Dacia Lodgy 1.2 Tce - 2014 - 64.830 km - 12.950 euro

Betaalbare zevenzitters
Betaalbare zevenzitters
Betaalbare zevenzitters

Het hoeft in het leven niet allemaal te draaien om pure schoonheid. Jij kent vast ook mensen die hun huis vol hebben staan met designeubels (het liefst gemaakt door bevriende kunstenaars), die het zitcomfort bieden van een strafbank in de Haagse Gevangenpoort. Terwijl die leunstoel van je bejaarde moeder, eigenlijk veel lekkerder zit ... Zo'n gevoel roept de Dacia Lodgy ook op. Hij doet geen enkele moeite om je te verleiden met zijn uiterlijk en is gewoon functioneel. Zeven mensen moeten zo ruim mogelijk zitten, en daar passen geen gekke designfoefjes bij. Deze Lodgy uit 2014 is weliswaar vijf jaar oud, maar heeft een lage kilometerstand van 64.830. Het gaat hier bovendien om de duurste Prestige-uitvoering, met metallic lak, lichtmetalen wielen, airco, navigatie en een trekhaak. Laat al die andere mensen maar roddelen in hun dikke Duitse auto's. Jij maakt een statement met je Dacia Lodgy, die eindeloos veel personen, koffers en huishoudelijke apparatuur kan vervoeren. En dan kun je ook nog je caravan aan de auto koppelen, zodat je vanuit de garage direct door kan naar Jan Slagter om je aan te melden voor het komende seizoen van We zijn er bijna. Deze Dacia Lodgy wordt geleverd met zes maanden garantie en pas na de reis met Martine van Os hoeft hij naar de apk.

+ Auto zonder kapsones

- Niet moeders mooiste

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is.
Lees meer »

Zoeken