Tests

Autotest: Opel Karl

Maak kennis met de Opel Karl. Niet de meest exotisch klinkende Opel, maar wel met een naam van betekenis. Want dat Adam Opel's oudste zoon nu de naamgever mag zijn van uitgerekend dit model is geheel toepasselijk. Ooit jong en belangrijk voor Opel als beginnend autofabrikant en nu jong en belangrijk voor Opel's rentree in het A-segment. En wat voor een rentree!

Als het aan Adam Opel had gelegen was het bedrijf nooit auto's gaan bouwen. Hij hield zich liever bezig met de productie van naaimachines. En later fietsen. Het waren zijn vijf zoons, onder leiding van oudste Karl, die in 1899 – drie jaar na het overlijden van hun vader – de stap naar de auto-industrie durfden te zetten. En ze maakten Opel groot. Heel groot. Zowel voor de Tweede Wereldoorlog als de eerste drie decennia erna was Opel de grootste autofabrikant van Duitsland. Ja, groter dan het nu zo oppermachtige Volkswagen. Maar de klad kwam erin. Opel was weinig innovatief en kwalitatief discutabel. De drie decennia die na de jaren '80 volgden kennen we. Met ups en downs wist Opel zich er doorheen te vechten, maar het grote succes van weleer was verleden tijd. Sterker nog, Opel stond meerdere malen, waarvan recent een aantal jaren geleden nog, aan de rand van de afgrond. Maar…

Nou vertel!

Met de Karl laat Opel juist zien waarmee het ooit groot geworden is: goede en betaalbare auto's maken. Want hoe leuk de Adam ook is, rationeel is dat model alleszins. De bijna even grote Karl gooit het over een heel andere boeg. Die had praktische bruikbaarheid, veelzijdigheid en een scherpe prijsstelling bovenaan de lijst met ontwikkelingsprioriteiten staan. En doordat Opel relatief laat met een echte A-segmenter komt – de Agila was immers van een heel andere orde – kon uitstekend gekeken worden naar waar de concurrentie een steekje heeft laten vallen.

“De Karl had praktische bruikbaarheid, veelzijdigheid en een scherpe prijsstelling bovenaan de lijst met ontwikkelingsprioriteiten staan.”

over de Opel Karl

De Karl moet daardoor bijna perfect zijn!

Dat zou je inderdaad denken. Goed, dat gaat wel erg ver, maar indruk op ons maken heeft de Karl wel voor elkaar gekregen. Dat begint al bij het instappen. De Karl voelt meteen opvallend ruim aan. Dat komt door de vormgeving van het dashboard, maar ook door het volledig nieuwe platform waarop de Karl gebouwd is. Hij lijkt namelijk niet alleen ruim, maar is het ook, zo blijkt ook als we de cijfers van concurrenten ernaast leggen. Concreet vertaalt zich dat in een prima zit voorin en een keurige been- en hoofdruimte op de achterbank. Twee opgroeiende kinderen, ja zelfs volwassenen, zullen op de achterbank geen klagen hebben.
Eén keerzijde heeft het wel, de bagageruimte is niet zo overtuigend groot als de zitruimte. De Karl kan 215 liter bagageruimte kwijt. Dat is zo'n 15% minder dan de Volkswagen Up! en Hyundai i10. Maar niet gevreesd, concurrenten als de Peugeot 108 en Kia Picanto moeten met minder genoegen nemen. En buiten dat, klap de bank neer en je hebt 1.015 liter voor handen. En dat is na de Hyundai i10 met z'n 1.046 liter dan wel weer het beste in zijn klasse.

Volwassen indruk

De Karl voelt bijna een klasse groter aan. Niet alleen qua ruimte, ook wat afwerking betreft. Het dashboard is keurig vormgegeven en het scherm van de entertainment-functies (inclusief Apple CarPlay en Android Auto) fraai geïntegreerd. Daarnaast doen de nette (afwerk)strips en zelfs een volledig beklede bagageruimte ons amper aan een A-segmentauto denken. Des te jammer is het dat de hoedenplank met de hand op- en neergeklapt moet worden. Kon dat touwtje er echt niet meer vanaf? Want het feit dat de Karl wel achterramen heeft die naar beneden kunnen en de achterklep met een fatsoenlijke knop geopend kan worden doet vermoeden dat Opel in veel opzichten echt een stap verder is gegaan dan menig concurrent.

“Je hoort het al wel, we zijn onder de indruk van Opel's nieuwe benjamin. En dan hebben we het over de laatste troef nog niet gehad.”

over de Opel Karl

Rijden

Het volwassen gevoel dat de Karl ons geeft wordt met het rijden bevestigd. Ook hier werpt de gloednieuwe basis zijn vruchten af. Al vanaf de eerste bocht geeft de Karl ons een bepaald vertrouwen. Hij begint niet op één oor te hangen en laat zich zeker door een bocht sturen. Licht is de besturing wel, maar goed, er wordt dan ook nergens beweerd dat het hier om een opwindend sturende auto gaat. De Karl is meer een allemansvriend die zich prettig door het verkeer laat dirigeren en daarbij opvallend stil zijn werk doet.
Een groot aandeel in die stilte heeft de gloednieuwe 1.0 liter driecilinder-benzinemotor. Het is meteen ook de enige motor die Opel levert. Het blokje is 75 pk sterk, ontwikkelt 95 Nm koppel en als je dat wenst ben je in iets minder dan 14 seconden op 100 km/h. De daaraan gekoppelde vijfbak laat zich soepel bedienen en het motortje weet je best vlot te doen versnellen. Gewoon dikke prima voor deze klasse.

Laatste troef

Je hoort het al wel, we zijn onder de indruk van Opel's nieuwe benjamin. En dan hebben we het over de laatste troef nog niet gehad. Want dit gerecht aan lovende kritieken wordt ook nog eens geserveerd met een vriendelijk prijskaartje en goede uitrusting. De Karl is er vanaf € 10.595,- in Selection-uitvoering. Wij adviseren echter het tweede uitrustingsniveau, Edition genaamd, want dan heb je voor duizend euro extra ook airco en een geïntegreerde radio. Vijf portieren zijn sowieso standaard, want een 3-deurs Karl is er niet. Hou je van compleet, dan moet je nog € 1.500 extra bijleggen en heb je voor iets meer dan 13 mille de bomvolle Cosmo. Je beschikt dan ook over climate control, 15 inch lichtmetalen velgen, Lane Departure Warning, een heel prettig klinkend audiosysteem, getinte ramen, Bluetooth-carkit en een aantal optische extra's. Het is een totaalpakket waarmee de Opel Karl een serieuze aanval opent op de moordende concurrentie in dit segment.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken