Alfa Romeo verlaagt de rente! Een Alfa Romeo Tonale rijden voor €325 euro per maand

Nu zakelijk financieren tegen 1,9% rente | Actie loopt t/m 23 september

Alfa Romeo verlaagt de rente! Een Alfa Romeo Tonale rijden voor €325 euro per maand Ontdek meer

Tesla Roadster

De Tesla Roadster is een compacte tweezits cabrio, ontwikkeld en geproduceerd door de Amerikaanse autofabrikant Tesla. Het was de eerste auto van de elektrische auto-specialist. Deze versie van de Roadster is al enige tijd niet meer in productie. Zijn opvolger is nog in ontwikkeling. Wanneer de nieuwe Tesla Roadster op de markt komt, is vooralsnog onduidelijk.

Het was de Tesla Model S waarmee het merk doorbrak bij het grote publiek. Maar alles begon bij de Tesla Roadster. De compacte tweezitter was voor een klein deel gebaseerd op de toenmalige Lotus Elise. Door de auto op een bestaand model te baseren, werd het ontwikkelingsproces vergemakkelijkt. De Tesla Roadster was de eerste elektrische auto met lithium-ion-accu’s. Mede dankzij deze accu’s kon was dit de eerste elektrische auto met een actieradius groter dan 200 mijl (320 km).

De nieuwe Roadster stijgt naar grote hoogtes

In 2017 presenteerde Tesla de opvolger van de Roadster. Tesla CEO Elon Musk claimde dat in een nieuwe Tesla Roadster 0-100 km/h in minder dan 2 seconden mogelijk is. De ontwikkeling van de tweede generatie Roadster duurt langer dan verwacht. Velen vragen zich dan ook af: “Wanneer komt de Tesla Roadster uit?” Tot op heden moet deze vraag onbeantwoord blijven.

In februari 2018 maakte Musk furore met de Tesla Roadster. SpaceX, één van Musks andere ondernemingen, schoot een Roadster de ruimte in als grootschalige pr-stunt. Deze auto, of wat er van over is, draait nog steeds in een elliptische baan om de zon.

In de eerste generatie Tesla Roadster is goed zichtbaar dat de auto is gebaseerd op een Lotus Elise. De auto’s hebben overeenkomende uiterlijke kenmerken en proporties. Buiten dat blijft de Tesla Roadster een unieke verschijning met een origineel maar vertrouwd exterieur.

Ook de aanstaande generatie oogt niet radicaal anders dan andere sportwagens. De combinatie van scherpe lijnen met ronde vormen maakt van de nieuwste Roadster een opvallende verschijning. De designtaal is een doorontwikkeling van de inmiddels bekende Tesla-vormgeving. Dankzij de ronde neus, bolle daklijn en brede heupen kent de auto veel gelijkenissen met andere Tesla’s.

Het interieur van de Tesla Roadster (2008 tot 2012) kent overeenkomsten met de Lotus Elise, de auto waarop de Roadster is gebaseerd. De binnenzijde van de eerste Roadster is vergelijkbaar met andere auto’s uit die tijd. Er zijn enkele schermen aanwezig, maar ook ronde ventilatieopeningen en draaiknoppen. Dit staat in groot contrast tot de nieuwere Tesla’s, die allemaal een uiterst minimalistisch dashboard hebben met enkel een groot touchscreen voor de bediening.

Dit genoemde minimalisme is wel terug te vinden in de nieuwste Roadster. Deze elektrische sporter heeft een bijzonder ‘leeg’ dashboard met enkel wat onopvallende ventilatieroosters. Op de middenconsole prijkt een gigantisch beeldscherm waarmee alles bediend wordt. Middels een soort F1-achtig ‘stuurwiel’ kan de bestuurder de Roadster van richting doen veranderen.

Wat is de actieradius van de Tesla Roadster?

Zoals al genoemd, was er voor de eerste Tesla Roadster geen elektrische auto ooit verder dan 320 km is gekomen op een volle accu. Gedurende de levensloop van de auto bleef Tesla de motoren én het accupakket verder ontwikkelen. Latere Tesla’s Roadster hadden dan ook een veel grotere actieradius.

Elon Musk claimt dat de nieuwe Roadster een actieradius heeft van 1000 kilometer. Of de daadwerkelijke productieversie inderdaad zo ver zal komen op een volle accu, is vooralsnog niet duidelijk.

Wat kost een Tesla Roadster?

Als allereerste productieauto van het merk, stond de Tesla Roadster model voor de enorme ambities van het merk. Ambities die de Amerikanen inmiddels hebben waargemaakt. Dat maakt dat de eerste Roadster een geliefde auto is onder verzamelaars. Destijds had de auto een nieuwprijs van rond de 100.000 euro. Inmiddels liggen de prijzen voor tweedehands Roadsters eveneens op dit niveau.

Geïnteresseerden voor de nieuwe generatie hebben al een aanbetaling van 50.000 dollar kunnen doen. Over de exacte Tesla Roadster prijs is nog veel onduidelijkheid. In eerste instantie zou de auto 200.000 dollar kosten (omgerekend 175.000 euro), maar dit bedrag is inmiddels al verhoogd. De exacte prijs zal pas duidelijk worden op de Tesla Roadster release date.

Exclusieve Tesla (Roadster) verhalen

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken