Nio

Nio is een relatie nieuw Chinees automerk. Het bestaat pas sinds 2018 en alle modellen zijn elektrisch. Op één onderdeel onderscheidt Nio zich van de concurrentie: je kunt je lege accupakket bij een wisselstation omruilen voor een volle. Nio levert in Nederland drie modellen: de ET7, de EL7 en de ET5.

Waar komt Nio vandaan? 

We kunnen inmiddels een kwartetspel uitbrengen van nieuwe Chinese automerken. Nio is er ook weer een. Het is niet alleen nieuw in Nederland, het merk bestaat pas acht jaar. Oprichter William Li stond in 2012 op zijn balkon stond en zag een dikke laag smog boven zijn woonplaats in China. Zijn vrouw was hoogzwanger en William wilde niet dat zijn kind zou opgroeien in een wereld zonder blauwe luchten. Daarom richtte hij zelf een automerk op dat daar een steentje aan kon bijdragen. In 2018 verscheen in China de eerste Nio.

Nio logo

Het Nio-logo is afgeleid van de balkonscène van William Li. Het lijkt een beetje op het logo van Smart, maar dan gedraaid. Het bovenste gedeelte is de lucht, het onderste de aarde. Het motto van Nio is dan ook: blue sky coming.

Nio modellen

Niet dat Nio nu met kleine en zeer klimaatvriendelijke stadsauto’s komt, het wil de wereld veroveren met grote en luxe modellen met grote (en, sorry meneer Li, niet heel klimaatvriendelijke) accupakketten. De ET7 was in oktober 2022 als eerste leverbaar, in januari 2023 volgde de SUV EL7 en in maart 2023 de kleinere ET5.

Nio battery swap

Wat Nio echt onderscheidt van andere Chinese elektrische-automerken, is dat het wisselstations voor accu’s nieuw leven inblaast. Het idee is dat je – à la een tankbeurt – in vijf minuten je lege accu inruilt voor een volle. In het begin staat er nog iemand bij om te kijken of alles goed gaat, maar later gebeurt het klusje volledig automatisch.

Er zijn in Nederland al twee van zulke stations, in Tilburg en in Apeldoorn. Dat moeten er in de nabije toekomst meer worden. Een belangrijke reden waarom Nio voor wisselstations kiest, is dat het makkelijker wordt om lange afstanden met een elektrische auto af te leggen. Voor een vakantie kun je bijvoorbeeld tijdelijk je batterijpakket inruilen voor een groter exemplaar.

Nio prijzen

De modellen van Nio kon je aanvankelijk niet kopen, maar alleen leasen en private leasen. Nio subscription, noemen de Chinezen het zelf. Inmiddels kun je de ET7, het eerste model van Nio in Nederland, ook gewoon kopen. Dat kan met en zonder batterijhuur.

Dealers zijn er niet, maar in Amsterdam en Rotterdam vind je binnenkort wel Nio houses, waar de modellen staan en waar je kunt koffie drinken. Er is ook een kinderspeelplaats en er zijn vergaderruimtes.  

Exclusieve Nio verhalen

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken