Fiat

Fiat is een Italiaans automerk dat in 1899 is begonnen. Het merk staat vooral bekend om de Fiat 500, een van de eerste compacte stadsauto’s ter wereld. De eerste Fiat 500 werd in 1957 geïntroduceerd en was door zijn gebruiksgemak en lage prijs bijzonder succesvol. Hoewel het merk ook veel grotere modellen produceerde, is Fiat altijd sterk geweest in het ontwikkelen en bouwen van compacte auto’s zoals ook de Fiat Panda en de iets grotere Fiat Uno en Fiat Punto. Vijftig jaar na het eerste model bracht het merk de Fiat 500 opnieuw uit. De nieuwe Fiat 500 werd een hype en is nog altijd leverbaar. Met name de volledig elektrische versie is populair. Fiat had lange tijd de naam auto’s te bouwen die kwalitatief niet erg sterk waren en veel last hadden van roest. De laatste decennia zijn die problemen echter verholpen. Sinds enkele jaren maakt Fiat deel uit van het Franse Stellantis waaronder onder meer ook Peugeot, Citroën en Opel vallen. Binnen het concern wordt veel techniek gedeeld.

Modellen

Fiat nieuws

Lees hier het laatste Fiat nieuws van Auto Review

Fiat logo

Geen logo was zo veranderlijk als dat van Fiat. In 2020 werd het logo nog gemoderniseerd en volledig volgens de trend in de autowereld geminimaliseerd door FIAT in het zwart uit te schrijven. Het huidige logo verving het logo met de naam Fiat in een rood kader in de vorm van een oude grille. Het vorige logo stamde af van het logo uit de jaren dertig. Tussendoor gebruikte het merk ook blauwe blokjes met de letters f, i, a en t en vier diagonale strepen in de grille.

Fiat modellen

Fiat heeft lange tijd in zwaar weer verkeerd en er was lange tijd geen duidelijke sturing of strategie. Dit heeft geleid tot een grote schifting in modellen, waarbij alleen compacte modelvarianten overbleven. Vooral de elektrische variant van de Fiat 500 - de Fiat 500e - is populair. De nieuwe Fiat 500 is niet de goedkoopste aanbieding in het segment. De Italianen zetten heel succesvol in op een opvallend design. Ook is er een hybride variant van de Fiat 500 en biedt Fiat twee 500-crossovers aan in de vorm van een elektrische Fiat 600 en een hybride Fiat 500X. Deze laatste delen techniek met enkele compacte modellen van Jeep, een ander merk onder het Stallantis-concern. De elektrische Fiat 500 wordt ook als sportieve Abarth 500e aangeboden. De Fiat 500 is ook leverbaar als cabriolet, met een stoffen schuifdak en als 3+1 met een extra portier. Naast de Fiat 500-lijn is ook de compacte en praktische Fiat Panda leverbaar.

Tests

Auto Review heeft de nieuwste modellen van Fiat uitgebreid getest. Lees hier onze laatste Fiat reviews:

Fiat elektrisch

Het volledige modellengamma van Fiat is geëlektrificeerd, dat wil zeggen dat de modellen geheel elektrisch worden aangedreven of voorzien zijn van hybride techniek. Met name de volledig elektrische Fiat 500 is populair. De auto combineert praktisch gebruiksgemak met een eigenzinnige en opvallende vormgeving.

Fiat SUV

De Fiat 500-lijn werd uitgebreid met twee crossovers. Technisch zijn de twee gebaseerd op techniek van Jeep, qua vormgeving delen de Fiat 600 en Fiat 500X eigenschappen met de Fiat 500. Door de relatief compacte afmetingen zijn het eerder crossovers dan volledige SUV’s.

Fiat hybride

De Fiat 500, Fiat 500X en Fiat Panda worden allemaal als hybride geleverd. Het gaat hierbij om mild hybrids waarbij een relatief klein accupakket stroom levert aan een elektromotor die de benzinemotor ondersteunt. De stroom wordt opgewekt door de benzinemotor en door het terugwinnen van remenergie. De techniek maakt de aandrijving zuiniger, vooral wanneer er rustig gereden wordt.

Fiat prijs

Voor koopjes ben je bij Fiat niet aan het juiste adres. Het succes van de Fiat 500 zit ‘m juist in het frivole en opvallende design. De praktische Fiat 500 is daardoor niet de goedkoopste auto in het segment, maar wel de meest uitgesprokene.

Fiat private lease

De Fiat 500 past als elektrische auto en als hybride prima in het private lease-concept en is daardoor ook bijzonder populair. Wil jij een Fiat private leasen? Kijk dan hier voor de beste Fiat private lease deals.

Fiat Formule 1 en Juventus

Fiat was lange tijd in handen van de familie Agnelli. Interessant is dat het familiebedrijf evolueerde tot grote investeerder en dat het bedrijf dat hieruit voortkwam (Exor) in Amsterdam gevestigd is en gezien wordt als een Nederlands bedrijf. Exor heeft grote belangen in Stellantis, waartoe Fiat nu behoort samen met Peugeot, Jeep, Opel en Citroën. Maar ook in Iveco, Ferrari en voetbalclub Juventus.

De Fiat 500 is de meest bekende Fiat. Het compacte stadsautootje werd razend populair in Europa en was een van de eerste compacte stadsauto’s op de markt. In navolging van het succes dat BMW had met het opnieuw ontwikkelen van een Mini, besloot Fiat de Fiat 500 opnieuw als moderne variant uit te brengen. Het is deze Fiat 500 die het merk lang op de been hield. Hoewel Fiat zelf niet betrokken was bij de Formule 1, is het zusterbedrijf Ferrari een van de bekendste en meest succesvolle merken in de F1. Heel lang werd het Ferrari-team gesponsord door Fiat. Het Fiat hoofdkantoor in Turijn is wereldberoemd, het gebouw midden in de stad had een testbaan op het dak. Inmiddels is Fiat weg uit het gebouw en doet het dienst als winkelcentrum.